El teu blog de Linux en català

Tutorial | Fer un muntatge de fotos amb música a GNU/Linux (I)

Normalment publiquem notícies sobre programes relacionats amb l’edició de fotos i vídeo, però mai en fem manuals. Avui m’agradaria fer-ne un manual senzill i ràpid de com fer un muntatge de fotos amb música, tot afegint efectes, a GNU/Linux amb kdenlive. La versió de kdenlive que farem servir serà la 0.7, que ja ve compilada per a KDE4. Crec que a Fedora 10 ja ve preinstal·lada, a l’igual que a l’OpenSUSE. Per a Ubuntu caldrà que afegiu el següent repositori:

deb http://ppa.launchpad.net/baudm/ppa/ubuntu intrepid main

Què necessitem?

 • Conjunt de fotografies amb les que fer el muntatge
 • Cançó o cançons que hi vulgueu posar de fons
 • El programa kdenlive 0.7 o superior

Una vegada heu instal·lat el programa, podreu trobar-lo a la secció de So i Vídeo del menú Aplicacions si feu servir el GNOME. En obrir-lo, veureu una cosa semblant a la que hi ha a continuació. En termes generals la interfície del programa es pot dividir en quatre marcs: el marc dels clips, el marc dels efectes i transicions, el marc del vídeo i el marc de la línia de temps:

visio-general

Primer pas: afegir els clips de foto

El primer pas consisteix en indicar-li al programa quins elements farem servir per a fer el nostre muntatge. Aquests “elements” poden ser fotografies, vídeos o imatges de fons amb títols que es poden crear des de la mateixa interfície. Si el que volem és fer un muntatge de fotos, haurem d’anar a Projecte > Afegir clip... També podeu afegir un clip fent clic sobre el botó afegir-clip2 . Amb això s’obrirà una finestra on podreu seleccionar totes les fotos que vulgueu.

afegir-clip1

Una vegada seleccioneu els clips i els afegiu, el marc de clips s’omplirà amb totes les fotos que hageu seleccionat. Si navegueu entre elles, el marc de vídeo us mostrarà la fotografia en qüestió. Si cliqueu amb el botó dret sobre qualsevol de les fotografies i seleccioneu l’opció Editar clip entrareu en les opcions generals del clip. Aquella que més ens interessa és el temps durant el qual el clip es mostrarà, per defecte són 5 segons. Això podeu canviar-ho manualment o bé, una vegada afegiu el clip a la línia de temps, clicant i arrossegant podreu també ampliar o reduir el temps durant el qual el clip es reproduirà.

clips

Segon pas: crear un vídeo només amb fotos

A continuació, per aprendre una mica sobre com es crea a nivell bàsic un vídeo amb fotografies, en crearem un només amb fotos, sense música ni tampoc cap efecte. Així que per afegir les fotos a la línia de temps, cal fer clic en qualsevol d’elles i arrossegar-la a la línia de temps. Tracteu d’arrossegar-la al principi de tot i després podeu continuar afegint les altres, sempre afegint-les a continuació de la foto anterior. Ací és on podem veure una de les coses on kdenlive és inferior a d’altres programes de l’estil privatius: arrossegar i afegir les fotos una darrere l’altra és una mica pesat. És fàcil, però requreix estar movent i ajustant les fotos contínuament. Simplement és un detall.

liniadetemps

Una vegada heu afegit les fotos a la línia de temps i les teniu amb l’ordre que voleu, ja es pot crear el vídeo. Haureu d’anar al menú Projecte > Renderitzar o bé fer clic sobre el botó Renderitzar a la part de dalt. S’obrirà la finestra de selecció de paràmetres per al renderitzat. Veureu que hi ha moltes opcions, variades i moltes d’elles incomprensibles. Entre totes les opcions que hi ha, una combinació que us recomane és Xvid4 – XVid4 6000k. Podeu seleccionar paràmetres més alts o més baixos, simplement cal anar provant de forma que s’obtinga la millor relació mida/qualitat del vídeo final.

A Fitxer de sortida heu d’indicar en quina carpeta voleu desar el fitxer de vídeo final, i la resta de paràmetres podeu anar modificant-los vosaltres mateixos. El renderitzat és una de les parts més complicades d’un muntatge o de creació de vídeo. Hi ha molt escrit al respecte, però per començar sempre està bé provar amb una opció i després ja anar investigant d’altres ja que, com veieu, podeu codificar en mpeg4, x.264, theora (ogg), etc.

captura-renderitzant

En fer clic sobre Iniciar renderització s’iniciarà el procés de creació del vídeo que durarà segons les fotos que hageu afegit i els paràmetres de rederitzat triats. Finalment tindreu un fitxer de vídeo avi (si heu triat els paràmetres que us he comentat) a la carpeta que hageu triat.

El proper dia veurem com afegir transicions i un clip de música a tot el muntatge. Noteu que això que hem fet amb fotografies, també ho haguérem pogut fer amb vídeos. Quan se seleccionen els “clips”, el programa ens permet afegir vídeos o fotos indistintament, i podem crear seqüències que alternen fotografies i vídeos.

  • kukat on 12 de març de 2009 at 15:19

  Reply

  He tingut alguns problemes instal·lant la nova versió del Kdenlive (per cert, magnífica!!!)

  Per a insta?lar el Kdenlive a Ubuntu Intrepid Ibex, posem (com haveu dit vosaltres) el repositori:

  sudo gedit /etc/apt/sources.list

  peguem açò al final del text
  deb http://ppa.launchpad.net/baudm/ubuntu intrepid main
  i fem:
  sudo apt-get update && sudo apt-get install kdenlive dvgrab frei0r swh-plugins

  I el que es més important
  CAL LLEVAR el KDenlive abans d’instal·lar el nou (si tenim una versió anterior) per a que no hi haja problemes, anant a “Sistema”, “Administració”, “Gestor de Paquets Synaptic”, buscar Kdenlive i Kdenlive data, i marcar-los per a eliminar completament…….

  Salutacions!!!

  • PellRoja on 12 de març de 2009 at 15:46

  Reply

  Genial guia. sembla que kdenlive aagfa forca empenta. Que tal de penjades? aguanta be?

  • Aljullu on 12 de març de 2009 at 16:14

  Reply

  kukat moltes gràcies, mira que ho havia intentat i no hi havia manera d’insta?lar-lo.

  • Aljullu on 12 de març de 2009 at 16:38

  Reply

  “Ací és on podem veure una de les coses on kdenlive és inferior a d’altres programes de l’estil privatius: arrossegar i afegir les fotos una darrere l’altra és una mica pesat.”

  Jo les he pogut arrossegar totes de cop. Només cal seleccionar tots els clips (Ctrl+A) i després arrosegar-los. Es posen per ordre tots solets. =)

  • Pau on 12 de març de 2009 at 21:42

  Reply

  Encara hi ha una opció més fàcil: “Afegir clip de presentació amb diapositives”.

  • Pau on 12 de març de 2009 at 22:41

  Reply

  Gràcies Pau, aniré mirant això. La meua intenció final és crear un manual complet que penjaré a la part de documentació de la web.

  Salut!

  • kukat on 13 de març de 2009 at 09:36

  Reply

  Doncs la veritat es que el nou Kdenlive (que m’he enterat que l’havien tret fa un més gràcies a aquest article) està molt molt bé!!
  Peta prou menys que l’altre, gràficament boníssim, i moltes més opcions! i crec que la qualitat dels vídeos també es molt més gran

  Si, jo també havia vista la opció eixa de les diapositives…hi haurà que anar mirant aquest programa, que val la pena!

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.