El teu blog de Linux en català

Simplificant Slackware

Molts usuaris de l’altre bàndol, tenen por de passar-se a GNU/Linux pel tema de la simplicitat a l’hora d’utilitzar el sistema i per això se’ls recomana Ubuntu, ja que sembla ser que és tan amigable per a tothom. El que vull demostrar amb aquest article és que Slackware també és molt recomanable per a usuaris novells.

Slackware té molta fama per allò que molta gent odia que és compilar programes. Bé, la veritat és que un cop t’hi acostumes no és tan pesat com sembla, però entenc que això de fer click a sobre d’un programa i que s’instal·li el programa i les seves dependències és molt més còmode i senzill que compilar programa i dependències una a una. Slackware té un instal·lador de paquets pre-compilats d’extensió .tgz, les dues maneres d’utilitzar-lo són via KPackage o via Terminal utilitzant el pkgtool. Però aquest instal·lador no instal·la dependències, només instal·la el programa. El programa s’instal·la fàcilment però moltes vegades no funciona perquè li falten dependències o llibreries. Però com tot en aquest món de GNU/Linux, té una solució, el sistema “APT” per a Slackware. Hi ha més d’un programa amb aquesta funció, però ens centrarem amb Slapt-Get i Gslapt.

Descarreguem Slapt-Get per a la nostra versió de Slackware i l’instal·lem. Podeu utlitzar el KPackage, però a mi m’agrada més fer-ho via Terminal:

$ su
# installpkg nomdelpaquet.tgz

Un cop instal·lat Slapt-Get, podriem donar per acabat el tema, però suposo que el que més simple fa una instal·lació és un entorn gràfic, per això seguirem amb la instal·lació de Gslapt. Primer el descarreguem i seguim amb una instal·lació típica:

$ su
# installpkg nomdelpaquet.tgz

Un cop instal·lat anem al menú K>Sistema i veurem una nova aplicació anomenada Gslapt Package Manager. L’obrim i ens preguntarà la contrassenya de l’usuari root, igual com si obríssim el Synaptic a Ubuntu, entrem la contrassenya i ens apareix el llistat de programes instal·lats en el sistema. Evidentment, haurem de configurar els repositoris, fem click a Edit i a Preferences.

gslapt

Dintre de Preferences, sel·leccionem la pestanya Sources i veurem que hi ha uns repositoris configurats. Jo vaig afegir-li el repositori de Slacky.it ja que el trobo bastant complert. Fem click a Add i escrivim l’adreça del repositori, en aquest cas: http://repository.slacky.eu/slackware-12.2/

gslapt2

Acceptem totes les finestres i actualitzem la llista. Aquest procés pot trigar una mica depenent de la connexió a internet, però quan acabi ja tindrem el nostre Slackware preparat per a usuaris novells.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.