El teu blog de Linux en català

Canvi de nom massiu de fitxers.

Molts cops ens pot interessar canviar el nom de tots els fitxers d’una carpeta. Dos casos molt típics són les fotografies que baixem de la càmera després d’un viatge, o posar el nom a les cançons de l’àlbum de cert artista. Per a ajudar-nos en aquesta feina hi ha el programa pyRenamer. El podeu instal·lar directament des del Synaptic, o des d’un terminal, executant l’ordre següent:

sudo apt-get install pyrenamer

Un cop instal·lat, ens el trobarem al menú “Aplicacions > Accessoris > pyRenamer”. Ens trobarem que el programa té aquest aspecte:

pyrenamer

Des del programa, en el selector de mà esquerra anem al directori on tenim els fitxers a renombrar. Cal esperar que hagi escanejat tots els fitxers del directori, perquè apart de mirar els noms de fitxer, cerca les metadates (tant dels fitxers de fotos com dels de música) per tal de poder-los utilitzar en el renombrament dels fitxers. També podem fer que només renombri una selecció, i no tots els fitxers del directori.

A partir d’aquí, en el camp “Original file name pattern” hi posarem el patró que tenen els fitxers originals (si no volem utilitzar cap part dels noms de fitxer originals, deixeu-lo com està). Al camp “Renamed file name pattern” hi podeu posar com voleu renombrar els fitxers. Si són fitxers d’imatges o de música, us aconsello que aneu a la pestanya corresponent, perquè així podreu utilitzar també les seves metadades. Per a renombrar els fitxers, apart de posar-hi literals, podeu posar-hi algunes variables útils, com:

{num3} -> Us va substituïnt per nombres seqüencials de 3 xifres.

{num3+15} -> Us va substituïnt per nombres seqüencials de 3 xifres a partir del 15.

{artist} -> Nom de l’artista de la cançó. Només es pot utilitzar des de la pestanya “Music” si les metadades del fitxer són correctes.

{imageday} -> Dia en que es va fer la foto. Només es pot utilitzar des de la pestanya “Images” si les metadades del fitxer són correctes.

N’hi ha moltíssimes més, i no acabaríem mai. Però, si poseu el ratolí sobre el camp corresponent, us diu totes les variables que podeu utilitzar. Abans de fer el renombrat real, podeu fer-ne una simulació, per veure com quedaran els noms de fitxers, i per si voleu acabar de fer algun retoc. Per exemple, he realitzat una simulació per renombrar els fitxers del directori segons aquest patró:

{num3+1} – Aigüestortes ({imageday}-{imagemonth}-{imageyear})

I aquest és el resultat de la simulació:

pyrenamer2

Un cop feta la simulació, si us agrada el nom que ha anat deixant als fixers, premeu a “Rename”, i us canviarà els noms de fitxer de manera molt ràpida.

  • guillem on 5 de març de 2009 at 11:49

  Reply

  Molt bona aportació!

  Ja la coneixia aquesta aplicació i fins ara només l’havia fet servir per ficar ordre a les fotografies perquè sinó tot acaven sent noms críptics i no trobes res! 🙂

  Afegiria només que per a veure més opcions de renombrament és tan senzill com deixar el ratolí sobre el camp on escriure aquest codi i et surten automaticament totes les opcions disponibles.

  Em sembla que aquest post tindrà alguna cosa a veure amb el que preparo per demà 🙂

  Salut i benvingut al blog Oriol 🙂

  • xavi on 5 de març de 2009 at 18:30

  Reply

  Arribo a pensar 5 minuts abans en que el Roger m’havia dit que hi havia aquest post, i no em mato a canviar a mà el nom de 5023050620105·10¹? fotos de fulles, tricomes, pecíols, ostíols i altres òsties.

  Bon programa, serà molt útil 😉

  Felicitats pel blog! Salut i alliberament!

  • Roger on 6 de març de 2009 at 00:09

  Reply

  També he utilitzat aquest programa. Un dia em feia molt de pal canviar el nom d’un conjunt enorme de fotografies que havia fet en una excursió, i em vaig decantar per aquest porgrama tant fàcil de fer servir. De fet, està tant ben explicat en aquest apunt com s’utilitza pyRenamer, que qualsevol usuari no tindà cap problema a l’hora de manejar-lo.

  Oriol, esperavem amb candeletes tots plegats la teva primera aportació al blog. Personalment, estic molt content que hagi arribat per fi, i a més que sigui de tant bona qualitat. Benvingut al Blog!

  Per cert, també podeu utilitzar aquest programa per posar nom a les fotos que es facin a les pràctiques de Fisiologia Vegetal, eh xavi? Demà farem servir el pyRenamer, perquè haurem de fer un munt de fotos més. Almenys ens estalviarem de canviar el nom a 1931358427204750 imatges més.

  • jordi on 6 de març de 2009 at 00:15

  Reply

  Tant de bo es poguéssin aplicar operacions en massa amb aquesta facilitat a altres camps de la vida…

  Per a arxivística és collonut això.

  Salut.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.