El teu blog de Linux en català

Xandros Presto, una altra manera de vendre GNU/Linux

Xandros és una distribució que porta ja un temps al mercat, tot i que no ha estat de les més famoses. Això és, sens cap mena de dubte, que mai ha optat per enfocar-se a un públic general, sinó a arribar als usuaris per altres camins. Per exemple, Xandros és la distribució per defecte que s’instal·la als ultra-portàtils EeePC d’Asus. Xandros es ven per 99$…

Recentment s’ha publicat una notícia a CNET on es parla de Xandros Presto, una versió feta per a instal·lar GNU/Linux a qualsevol ordinador, de forma ràpida i senzilla (des del Windows…) i amb un resultat que ofereix un sistema GNU/Linux que es carrega en pocs segons. Aquesta variant de Xandros es vendrà per uns 20$ a l’abril.

Però a aquesta notícia també parlen dels problemes que té Xandros, i és que és una distribució prou limitada, amb les aplicacions bàsiques però prou tancada a ampliacions. Per descomptat això s’enfoca a un mercat diferent, el d’aquella gent que només vol fer quatre coses amb l’ordinador i no tindre mals de cap. Realment sembla la distribució idònia per vindre instal·lada amb ordinadors barats, inclús encara que siguen portàtils normals o ordinadors de sobretaula.

La interfície, encara que no és meravellosa, es presenta diferent que d’altres. La barra de tasques i aplicacions és a la part esquerra de la finestra. Des d’allà l’usuari pot llançar aplicacions i veure les que ja hi ha obertes. Potser a molts els semblarà una xorrada, però l’enfocament és clar: senzillesa. El problema que veig és que no sé com s’ho fan, però sempre trien els pitjors temes possibles per a l’escriptori (em pense que és un XFCE).

A meitat de març es publicarà una beta descarregable de forma gratuïta. A partir de l’abril ja tocarà pagar. La pregunta és: quan crearan OpenSUSE, Ubuntu, Debian i Fedora alguna “cosa” com aquesta?. El que podem deduir de tot això, és que en un any les distribucions ja hauran implementat aquesta característica d’arrencat ràpid i tindrem sistemes GNU/Linux que es carregaran en 10 segons. Aquells que heu fet servir linux des de fa 10 anys estareu igual d’impressionats com jo de veure com ha evolucionat aquest sistema operatiu.

3 comments

    • guillem on 3 de març de 2009 at 13:40

    Reply

    el que se’m fa extrany de les distribucions gnu/linux de pagament és que com segueixen sent programari lliure, no surti un espavilat i pengi a internet una còpia del sistema que s’havia de pagar de forma gratuïta pels internatues.

    no ho trobeu extrany això? jo és una cosa que mai he entés :S

    • Pau on 3 de març de 2009 at 13:44

    Reply

    Doncs sí. El que passa és que no sempre són completament lliures i la seua distribució podria no ser lliure.

    • PellRoja on 3 de març de 2009 at 15:43

    Reply

    La centOS mateix es una distro gratuita copia de Red Hat enterprise. Es dediquen a agafar el codifont que publica redhat i el compilen. La diferencia es que no tens ni assistencia ni garantia.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.