El teu blog de Linux en català

Fent més gran la terminal!

De vegades ens pot interessar obrir una terminal més gran que la que se’ns obre per defecte. Aquesta opció pot ser cridada a través de, per exemple

gnome-terminal --geometry=80x35 &

Tanmateix, haver d’escriure això cada cop pot ser molets, i encara que podem optar per crear una llançadora, pot ser més fàcil crear un petit script

cd /usr/bin
sudo nano term

I hi escrivim

#!/bin/bash
gnome-terminal --geometry=80x35

Ho guardem amb ctrl+o i sortim amb ctrl+x

I afegim permisos d’execussió

sudo chmod +x term

I ara cada cop que escrivim en una terminal term, tindrem una terminal més gran o més petita, depenent de la geometria escollida

term

term

term

  • pol on 14 d'abril de 2009 at 10:38

  Reply

  Alguna idea sobre com substituir el terminal per a què sempre s’obri amb una geometria concreta? Ho estat buscant però sembla que la manera més senzilla és fent servir el devilspie (un tunejador de terminals :P, el vaig fer servir fa molt de temps i el recordo vagament). Em sembla sorprenent que no sigui bufar i fer ampolles canviar-l’hi la geometria per defecte.

  • pol on 16 d'agost de 2009 at 19:58

  Reply

  Per si algú va a parar aquí, ho he trobat! (en una re-cerca mesos després…)
  Sembla que el camí correcte és el d’aquest link . Que bàsicament diu d’editar el fitxer /usr/share/vte/termcap/xterm

  sudo vim /usr/share/vte/termcap/xterm

  o bé, pels amants dels entorns gràfics

  gksudo gedit /usr/share/vte/termcap/xterm

  i buscar la línea

  :co#80:it#8:li#24:

  o quelcom semblant, ja que al canviar-ho per

  :co#200:it#8:li#50:

  fa que la teva terminal per defecte sigui de 200×50 (columnesxfiles), per exemple. No vegis com de bé em va, així puc obrir els quatre terminals que necessito sense que se solapin entre si amb 4 polsades de tecla.

  • pol on 2 d'octubre de 2009 at 10:26

  Reply

  Hep!

  Extenc aquest post altra vegad (crec que en faré un follow-up). MN’he adonat que en el meu comentari posava d’exemple 200×50, dir que això és enorme! Només apte per dual-screens, que és el que tinc ara. Total que ara m’interessa tenir teriminals molt grans per programar amb el vim i també terminals petits per llançar els programes. Pel que he vist, en el Gnome només pots introduir les dreceres de teclat per llançar un terminal. Bé, en algun lloc hi deu haver algun fitxer on especificar-ne les que vulguis, no m’he molestat a buscar tal fitxer perquè tinc el ccsm instal·lat Editor Avançada de ocnfiguració dels efectes d’escriptori. Allí, tinguem o no tinguem activat el compiz (jo tinc els efectes d’escriptori a normal) podem anar a General Options (la primera opció), pestanya commands escriure-hi commandes aleatòries i assignar-les a qualsevol combinació de tecles, (secció Commands i Key Bindings respectivament)

  Per installar el ccms només cal fer
  sudo aptitude install ccsm
  Si us diu que no troba el paquet haureu d’anar al Software sources (Fonts de programari) i seleccionari el repositori que toqui.

  • roger on 2 d'octubre de 2009 at 12:22

  Reply

  Hola Pol, vaig fer un article sobre les draceres de teclat en XFCE on hi ha explicat de dues maneres diferents com es poden configurar. La segona manera consisteix en modificar directament el fitxer de configuració!

  Suposo que no utilitzes XFCE però per si de cas t’ho deixo aquí!

  http://alliberats.cat/draceres-de-teclat-a-xfce-4/

  Salut!

  • pol on 2 d'octubre de 2009 at 12:47

  Reply

  En efecte no vai amb XFCE, no he trobat el fitxer equivalent sobre ubuntu, però estic convençut que en algun lloc és, només em fa mandra trobar-lo.

  • Zytum on 2 de maig de 2010 at 11:35

  Reply

  A Edita>Preferències de perfil es pot canviar la mida predeterminada, la transparència del fons, colors de les lletres, fons, inclosos el tipus de cursor de tecla, si el típic bloc o barra vertical, i també barra horitzontal.
  També es poden crear diversos perfils, segons tinguem el dia…
  Jo he trobat molt útil el fons transparent, ja que encara que es pot fer un copia i enganxa, de vegades no surt a compte, i es més ràpid escrivint-ho i si es pot llegir per sota, molt millor.
  Com passa moltes vegades, s’ha de reiniciar el programa per a que facin efecte els canvis

Deixa un comentari

Your email address will not be published.