El teu blog de Linux en català

Gnome-do

Suposo que ja molts coneixeu aquest fantàstic programa, però per als qui no el coneguin en faré una petita introducció.

Lo primer, per a què serveix aquest programa? És un llançador d’aplicacions que ens permet executar una aplicació només fent anar una combinació de tecles (en el meu cas, tecla de windows (super)+ espai) i escrivint el seu nom, a més, a mida que l’anem fent servir, el programa ja sabrà que volem exactament només escrivint 3 lletres o menys.

Com que potser costa una mica d’entendre el concepte per a qui no hagi treballat mai amb aquest tipus de programes poso una imatge.

Això és el que surt al prémer la combinació de tecles:

do1 do2

Al escriure només una S a mi ja m’apareix al principi el gestor de paquets, perquè gnome-do ja ha aprés que al gestor de paquets jo li anomeno synaptic (la primera vegada que el vaig voler executar per aquest nom vaig haver d’escriure més lletres), i a més ens mostra una llista de les diferents opcions sortint al principi els programes que més fem servir, per tant amb SY ja sempre m’executa el synaptic, amb SK l’Skype i amb SU el virtualbox.
És a dir que prement una senzilla combinació de tecles, escrivint un parell de lletres i prement intro, ja podem executar el que vulguem sense haver-ho de cercar pels menús (molt útil quan tenim instal·lat més d’un entorn d’escriptori amb els seus programes). A més amb només una lletra també podem seleccionar el programa de la llista amb el ratolí o amb les fletxes del teclat, el gnome-do recordarà la selecció i el següent cop el programa seleccionat sortirà el primer al escriure aquella lletra.
Gnome-do es basa en tot el que tenim als menús, per tant per afegir-hi carpetes o els accessos que vulguem només cal posar-los al menú i gnome-do ja els podrà executar.

A més de fer aquesta senzilla acció gnome-do també té dotzenes de connectors per ampliar les seves funcions, amb certes comandes podem canviar de cançó, pujar i baixar el volum o controlar algunes accions de certs programes. També el podem fer servir de cercador global, tenint opció de cercar arxius del disc dur, marcadors del firefox, àlbums concrets del rhytmbox…

Però això no és tot, gnome-do també té diferents skins per a canviar-li l’aparença, a més si tenim activats els efectes d’escriptori, es torna semitransparent. Amb els efectes d’escriptori activats també tenim accés a una nova funció d’aquest magnífic programa, un dock complet que ens mostrarà els accessos als programes que més fem servir i també els que tinguem oberts per fer-lo servir com a llista de finestres.
do3

Com veieu ens deixa poques opcions però personalment és força bo
do4_th

Aquesta última funció nomésestà disponible a partir de la versió 0.8 d’aquest programa per tant necessitarem afegir un repositori si la vostra distribució no inclou aquesta versió del gnome-do (ja aviso de que ubuntu no el porta fins a l’actual versió en desenvolupament, Jaunty), de la mateixa manera que vam explicar amb wine, però amb aquest repositori:

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu intrepid main

En aquest cas no necessitarem afegir cap clau d’autenticació. Com sempre, canviar el nom de intrepid, per la distribució que es faci servir.
Jo no faig servir el dock (no m’agrada el sistema, ni aquest ni cap altre) però el llançador sí i el recomano a tothom.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.