El teu blog de Linux en català

Calculant en gnu/linux – ca

Anteriorment ja vam veure com calcular a travès de la terminal usant el programa cl. Com ja vam comentar, aquest programa té una sèrie de limitacions ja que per fer els càlculs utilitza el programa bc. Aquestes limitacions són no poder obtenir resultats de més de 3 xifres decimals, no poder fer exponencials, no té suport per notació científica quan els resultats són massa grans o petits, etc. L’aventatge que tenia, però, era la rapidesa en que feia els càlculs.

programa-ca

programa-ca

Ara bé, si tenim una màquina més potent i no ens importa esperar un segon per a obtenir un resultat, i ens interessa més potència de càlcul, us proposo de fer serivir el programa ca. Aquest programa està basat amb l’octave, i per tant, ens aprofitem de la seva potència de càlcul.

Primer de tot, doncs, hem d’instal·lar l’octave

sudo apt-get install octave

Per instal·lar el ca, ho farem amb les següents ordres

wget /gnlcontent/uploads/2009/02/ca-001tar.gz ;
tar xvzf ca-001tar.gz;
cd ca-0.01/;
bash install;

Ara si el volem executar, entrem en una terminal

ca 2/3

O tambè el podem fer servir per a fer càlculs més complexos, tenint en compte que si l’operació porta parèntesis s’ha de ficar cometes quan introduim l’argument

ca "(2*pi*3.5)^.5"

Recordem que les funcions matemàtiques que podem usar per fer càlculs són les mateixes que les del octave/matlab

I ja està, ara només queda disfrutar-lo, a calcular nois i noies!

2 comments

  • Roger on 23 de febrer de 2009 at 01:55

  Reply

  Guillem, et felicito pel desenvolupament d’aquest programa tant útil. Jo ja me l’he instal·lat al meu ordinador, i de fet, espero que més gent ho faci ja que “ca” està molt ben pensat. És una calculadora boníssima per la gent que ens agrada treballar a través de la terminal!

  • guillem on 23 de febrer de 2009 at 12:11

  Reply

  Hola Roger!

  Celebro que t’agradi aquest programa, i sobretot que el trobis útil. De fet històricament els sistemes unix sempre havien mancat d’una calculadora “inline” per a la terminal.

  Espero que més gent trobi útil aquest mini-programa i que us fagi més còmode el càlcular dia a dia en sistemes gnu/linux.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.