El teu blog de Linux en català

Quants usuaris de GNU/Linux hi ha en realitat a la xarxa? (i II)

Arran de l’apunt de l’altre dia (fixeu-vos que no dic ni “article”, ni “post”) sobre quin és el nombre real d’usuaris de Linux a la xarxa, en Roger comentava que això del 0,83% no era una dada real i que, per exemple, segons les dades de l’W3Counter, l’ús de GNU/Linux és d’un 2,06%:

w3counter-12-2008

En Roger feia referència a un altre article, també publicat a LinuxPlanet, sobre el fet si podem o no confiar en les dades que publiquen a Net Applications. Segons Roy S. Schestowitz, editor de Boycott Novell, no es pot confiar pel simple fet que Net Applications està finançada en part per Microsoft i Apple, amb la consegüent possible manipulació de les dades publicades. Impossible predir si ho fan o no, doncs els seus mètodes de comptatge són tancats al públic.

Tenint en compte que 3 de cada 10 portàtils Asus EeePC que s’han venut al món portaven GNU/Linux com a sistema operatiu, del total de 5 milions d’unitats venudes, 2 milions han estat amb GNU/Linux. Això significa 2 milions d’usuaris GNU/Linux més al món el darrer any. Això, juntament amb els ordinadors que DELL està venent amb Ubuntu pre-instal·lat i els usuaris que ja s’ho instal·len ells mateixos, podríen fer arribar la xifra als 10 milions d’usuaris de GNU/Linux al món.

Si mirem les xifres del XiTi Monitor, Linux tampoc no ix molt ben parat. Tot i així, la xifra ja és un 50% més alta que la de Net Applications, tot i que més baixa que la de l’W3Counter.

xiti-12-2008

Llavors, quina xifra hem de creure?. Com que és difícil obtindre un nombre absolut dels ordinadors amb GNU/Linux que naveguen per la xarxa, potser seria més important fixar-se en la tendència de les xifres. I ací arribem a la conclusió que l’ús de GNU/Linux ha estat augmentant lentament però imparable durant els darrers anys. Al País Valencià ja només s’instal·la Lliurex a les escoles (cap Windows) i a Catalunya, tot i que més lent, també s’està implantant el Linkat.

A Extremadura ja fa molt de temps que treballen amb gnulinex i a Amèrica del Sud, a Cuba i a molts altres països ja fa temps que han iniciat el canvi. Estic convençut que un dia arribarà un punt d’inflexió on les estadístiques començarant a mostrar un augment de l’ús de Linux molt més ràpid que el que hem vist fins ara, mal que els pese a Microsoft i Apple.

2 comments

  • Didac on 20 de febrer de 2009 at 16:16

  Reply

  Part d’aquest “apunt”, apunta també al que es comentava fa poc sobre les “alteracions d’estadístiques” http://francoisderbaix.com/2009/02/17/google-analytics-vs-xiti-como-miden-el-origen-de-las-visitas/

  • txeik on 20 de febrer de 2009 at 17:10

  Reply

  Jo com les mesuro es amb l’amule,(hi ha un apartat que mostra els S.O.) sé que no es massa científic però si la tele calcula el share amb 2000 aparells i s’accepta com a dada estadística perquè no es pot amb 50.000 fonts extrapolar-ho a tot internet?. Al menys es una aproximació i els resultats son propers als de W3Counter.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.