El teu blog de Linux en català

Calculant en gnu/linux – octave

Avui m’agradaria començar la setmana abordant el tema dels càlculs per a sistemes gnu/linux. Aquest article pretén ser el primer, d’una sèrie de mini-articles que abordin aquest tema.

Sovint ens trobem en que necessitem fer càlculs, i volem una eina ràpida per a fer-los. A mi particularment mai m’han agradat les calculadores d’escriptori al estil gcalctool ja que trobo que per fer una operació senzilla és un pal haver d’utilitzar el ratolí i després el teclar i a més no podem veure bé l’historial. Què consti que això és una opinió personal per això.

Anem a veure, doncs, la primera alternativa. Us presento el gnu octave.

octave

L’octave és un programa per a fer càlculs numèrics que és interpetat. Pretén ser totalment compatible amb l’equivalent privatiu Matlab i per tant permet fer scripts per a complicats mètodes numèrics. L’únic problema que l’usuari mitjà avançat s’hi pot trobar si busca una compativilitat total amb el matlab és la manca de certes funcions. Problema que es soluciona de forma fàcil, copinant les funcions que manquen del matlab a l’octave.

Anem a veure, però, com usar-lo per fer càlculs senzills, ja que aquesta és la finalitat d’aquest article i no la d’apendre a fer-lo servir per fer scripts.

Per instal·lar-lo ho farem com sempre

sudo apt-get install octave

Per invocar-lo s’ha d’anar a la terminal i escriure

octave

Un cop el programa s’hagi executat veiem una nova terminal. La terminal de l’octave, on hi podem introduïr ordres.

Ara probarem amb

2/3

O tambè amb

a=2/3

i

c=a+1

Per fer exponents

d=2^2.3

octave-2

Sortirem del programa amb la comanda

exit

Una altra opció és usar el programa directament a través de la línia de comandes usant les canonades del unix

echo "2/3" | octave | grep ans

I ara ja només us cal ana jugant vosaltres mateixos amb el programa. Com veieu una bona eina per quan necessiteu un càlcul ràpid i de precissió.

Extra: Per als que tingueu ja certa experiència amb el matlab i vulgeu fer gràfiques, tansols heu d’instal·lar el programa gnuplot i ja podreu fer anar la funció plot.

2 comments

  • oriolsbd on 16 de febrer de 2009 at 14:33

  Reply

  A mi tampoc no m’agradava gens la calculadora que ve per defecte amb Gnome (suposo que deu ser la gcalctool que comentes), i no fa massa vaig trobar la Qalculate!, que va molt bé. S’instal·la amb els paquest “qalculate-gtk” o “qalculate-kde”, depenent de l’escriptori que tinguem, i és molt més senzilla d’utilitzar.

  Apart, si vas fent càlculs a partir de càlculs anteriors, no et mostra el resultat obtingut abans, sinó el càlcul en sí que vas fer. La trobo molt recomanable.

  Salut!

  • guillem on 16 de febrer de 2009 at 15:26

  Reply

  Hola Oriol,

  L’acabo de provar i em sembla molt bon programa. M’ho apunto i intentarem crear un post comentant-lo tambè. Molt bona aportació, gràcies! 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.