El teu blog de Linux en català

El rellotge UNIX i el 14 de febrer

Curiositats de UNIX. Molts dels que alguna vegada hagueu estudiat programació sota un sistema UNIX sabreu que aquests sistemes disposen d’un rellotge intern que conta el nombre de segons des de la mitjanit del primer de gener de l’any 1970. Aquest sistema s’anomena Unix Time o POSIX-Time.

Aquesta setmana, concretament el 14 de febrer, el nombre de segons transcorreguts des d’aquell 1 de gener seran la curiosa xifra 1234567890.

En la gran majoria dels sistemes operatius moderns derivats de UNIX (per exemple, GNU/Linux), aquest número que representa el Unix Time és un enter de 64bits. En alguns sistemes van donar-li només un enter de 32bits, cosa que a l’any 2038 podria produir un altre efecte 2000.

La gent és tan friki que fins i tot han creat una pàgina per fer el compte enrere cap a eixa curiosa xifra. Qui sap què passarà? Esclatarà el món? Hi haurà un gran canvi que ningú no pot imaginar?. Jo esperaré tranquil·lament fent altres coses.

1 comment

    • jordi on 13 de febrer de 2009 at 00:21

    Reply

    Oh comptador de 32bit! Beneïm el Temps del POSIX!

    No exclatarà res. El programari que encara usi l’antic registre de 32bit haurà desaparegut, o bé haurà doblat la llargada. I l’efecte 2000 fou, en gran part, propaganda per a que els sistemes es renovessin sense coneixement de si tindria un impacte insalvable o no (en certes aplicacions si, com ara els registres de la banca i les finances…)

    I els comptadors d’anys de quatre números decimals també arribaran a la màxima combinació l’any 9999. Efecte 10.000?. Però, on serem aleshores?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.