El teu blog de Linux en català

KDE 4.2 ja és ací!

Avui, com estava previst, KDE 4.2 ha estat alliberat i les novetats i millores són moltes. Ací parlarem d’algunes d’elles, per veure un repàs complet podeu visitar la pàgina web on es mostren totes elles que, a més, es troba en català.

Des de fa molt de temps hem parlat del port de KDE4 per a Windows. En Marc Belzunces l’ha provat i sembla que li ha agradat molt. Com ell diu: El KDE 4 a Windows va suau. Una molt bona manera d’accedir a un bon grapat de programari en català i familiriatzar-se a Linux des del Windows.

Però tornant al KDE 4.2 sota Linux, el primer que es pot apreciar és el nou aspecte de la barra de tasques. Mentre que els KDE 4.0 i 4.1 tenien una barra negra brillant, a KDE 4.2 mostra una barra semi-transparent que queda molt bé. L’organització de les finestres a la mateixa ara queda clar i amb els efectes del KWin es completa el cercle.

barra-deines

El funcionament de les vores de la pantalla solucionen una cosa que a mi personalment m’era molt pesat: a vegades el punter acabava allà sense voler i s’activava la funció concreta que tinguera assignada la vora. Ara això ja no passa ja que la funció no s’activa instantàniament, sinó després de mig segon mantenint el punter allà.

El menú K per defecte és el mateix que a les anteriors versions, el KickOff. Ara, però, tenim la possibilitat d’afegir Lancelot com a “estri” de l’escriptori i que actue com a menú. Al meu gust, és molt més clar que no pas el KickOff.lancelot

També he pogut descobrir algunes característiques interessants que no sé si ja s’hi trobaven a versions anterior. Per exemple, la capacitat de Dolphin de dividir la vista de carpeta en dos finestres, cosa que permet les operacions entre carpetes de forma molt fàcil i ràpida.

dolphin

He gravat un vídeo que podeu veure a continuació. Aquells qui vulgueu instal·lar KDE 4.2 al vostre sistema, actualment podeu fer-ho “directament” si teniu Ubuntu o OpenSUSE. Per exemple, per instal·lar-ho a OpenSUSE només cal fer clic al següent botó, i el Yast s’ocuparà de baixar i instal·lar-ho tot (vosaltres només heu de fer clic a continuar):

Kde4-ymp.png

A Ubuntu només heu d’afegir aquest repositori:

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-experimental/ubuntu intrepid main
I seguidament executar actualitzeu el sistema si ja teniu KDE instal·lat o instal·leu el paquet kubuntu-desktop.

A nivell general, el funcionament és molt més fi que a versions anterior. Gairebé no peta mai, tot i que alguna vegada sí que m’ha petat a mi, però ja no té res a veure amb KDE 4.0 i 4.1. Si voleu saber com s’instal·la a la vostra distribució (si no és OpenSUSE ni Ubuntu), pregunteu als comentaris i crearem un article sobre la instal·lació de KDE 4.2 a altres distribucions.

Per cert, com a curiositat, Linus Torlvalds ha decidit deixar KDE. Tenint en compte que Linus va ser un dels detractors de la senzillesa del GNOME, no deixa de ser curiosa la seua opinió, diu que “KDE4 és un desastre”. Us deixem amb el vídeo.

  • Pau on 27 de gener de 2009 at 08:44

  Reply

  Per cert, he fet el vídeo amb Kdenlive. Una passada. A veure si un dia d’aquests puc fer un article explicant coses bàsiques.

  Salut!

  • Roger on 27 de gener de 2009 at 11:32

  Reply

  En torvals hauria d’estalviar-se els comentaris negatius en la meva opinió…

  Els dos cops que ha parlat del gnome i el kde ho ha fet amb aspecte negatiu… Si te alguna critica es pot adreçar en privat als seus responsables i no en una revista. Hauria de dir “tot i que kde4.2 te molt bona pinta i es un sistema increible ara mateix faig servir gnome”. El mateix quan va criticar el gnome.

  • lesergi on 27 de gener de 2009 at 13:13

  Reply

  En Arch Linux també està disponible des d’aquest matí.

  Haureu de tindre activat el repositori “testing” i actualitzar/instal·lar el paquet “kde”.

  He estat una setmaneta amb la RC, i he de dir que la versió final ha fet una millora en quant a rendiment i renderitzat de les finestres, en quant a opcions supose que seran les mateixes, a banda de la correccions de bugs.

  A gaudir de l’escriptori K!

  • jmaspons on 27 de gener de 2009 at 16:22

  Reply

  Us funciona l’enllaç a l’anunci de kde? A mi em diu que no troba la pàgina. La traducció és la meva primera col·laboració a la comunitat del KDE i estic impacient per veure la pàgina penjada!

  • Pau on 27 de gener de 2009 at 16:50

  Reply

  Ei! Doncs encara no han publicat la notícia, caldrà esperar…

  • Aljullu on 27 de gener de 2009 at 21:50

  Reply

  Definitivament hauré de provar el KDE…

  • lesergi on 27 de gener de 2009 at 22:53

  Reply

  Ja han publicat la notícia, l’únic que l’adreça correcta és http://kde.org/announcements/4.2/index.php

  Salut!

  • Slartibartfast on 28 de gener de 2009 at 15:10

  Reply

  Serà questió de provar-ho. És més potser m’hi poso ara mateix. Tot i que la meva confiança de un bon KDE en Ubuntu és nula

  PD: El Click’nRun de Suse son genials. Quan vaig provar Suse cercant com instal·lar la gràfica vaig trobar un petit faq de com fer-ho, i al costat un click’nRun com si diguessin, però si vols passar d’aquest rollo clica aquí 😛

  PD2: Linus Torvalds és potser el troll més gran i famós de la comunitat caldria no fer-li gaire cas quan toca

  • mad93 on 29 de gener de 2009 at 13:17

  Reply

  Home, en Linus n’ha dit de grans, però negar que quan va sortir el KDE 4 era una patata… Al menys quan el vaig provar jo poques coses anaven i petava amb facilitat… que no vull dir que ho faci ara, però negar el que és una veritat tampoc.

  Jo de moment continuaré amb el 3.5, que fa tot el que vull que faci 😉

  Una cosa, el parpalleig de la barra de tasques (aplicacions) és cosa del vídeo o realment fa aquest ‘efecte’?

  • Pau on 29 de gener de 2009 at 13:52

  Reply

  És cosa del vídeo…

  • Hermes on 1 de febrer de 2009 at 15:01

  Reply

  No rutlla, diu que NO_PUBKEY dos cops:
  60D11217247D1CFF
  60487016493B3065

Deixa un comentari

Your email address will not be published.