El teu blog de Linux en català

iSocial: l'alternativa lliure a Facebook

iSocial es una alternativa lliure a la xarxa social Facebook. Faebook és una web on l’usuari es pot crear un perfil i interactuar amb la resta d’usuaris: compartir fotografies i vídeos, intercanviar missatges, comentar qualsevol contingut aportat per algun altre usuari, etcètera. iSocial, aplicació web programada en PHP/MySQL i distribuïda sota llicència GPL, pretén copiar-ne el funcionament i l’aspecte visual.

Captura de pantalla de l'iSocial

Tot i que encara es troba en fase pre-alpha, és a dir, es tracta només una versió preeliminar, ja és possible comprovar que iSocial té les següents característiques:

 • Una eina per a crear el perfil dels usuaris molt semblant a la de Facebook, amb camps per indicar l’edat, el sexe, l’orientació política, les creences religioses, etcètera. També s’hi inclou una àrea per a escriure missatges.
 • Una eina per a desar textos ordenats cronològicament, que en iSocial s’anomena blog (blogapp) i que és similar a l’apartat «Notes» del Facebook.
 • Un àlbum de fotografies.
 • Un servei de missatgeria interna, anàleg a la «Bústia d’entrada» del Facebook.
 • Inclou la possibilitat de crear grups d’usuaris, amb un apartat d’informació del grup i un fòrum específic.

Els usuaris es poden afegir entre sí com a «amics» com passa al Facebook i d’interfície és de fet molt similar. El sistema no limita l’usuari a l’ús exclusiu d’aquestes característiques perquè qualsevol programador podrà incorporar noves aplicacions i funcionalitats a través d’una API.

Fins aquí les similituds entre iSocial i Facebook, que són moltes. Però algunes de les diferències són notables. Els programadors d’iSocial pretenen implementar un sistema que permeti que un usuari que s’hagi fet un perfil en qualsevol lloc web que funcioni amb iSocial, pugui iniciar sessió a qualsevol altra lloc web basat en iSocial sense cap problema. Encara que estigui en un altre servidor. A més, la sessió es podrà iniciar amb OpenID (o similar) i les APIs de Facebook i OpenSocial estaran implementades, de manera que es podrà actuar amb les dades d’accés d’aquests serveis talment com si fossin del propi iSocial.

  • Pau on 28 de desembre de 2008 at 08:40

  Reply

  Està molt bé, però crec que haurien de canviar els colors… (el blau està molt vist, a més que el facebook ja el fa servir).

  • Roger on 28 de desembre de 2008 at 10:46

  Reply

  Sembla interessant… De fet ja estaven trigant a fer-ne un clon lliure.

  • Aljullu on 28 de desembre de 2008 at 13:52

  Reply

  No ho acabo d’entendre, per utilitzar-ho què hem de fer, pujar-lo cadascú en el nostre servidor? O representa que hi haurà un servidor comú per a tots els usuaris? O ja hi és i no l’he trobat?

  • n'Arnau on 28 de desembre de 2008 at 14:20

  Reply

  Aljullu: Diria que sí, que no hi ha cap, algú s’ha d’animar.

  El muntem des de SomGNU posant-li un poc de publicitat per pagar el servidor? xD

  • Aljullu on 28 de desembre de 2008 at 14:40

  Reply

  n’Arnau, doncs fora conyes que es poden fer molts diners! 😛

  • PellRoja on 28 de desembre de 2008 at 16:20

  Reply

  Es bona idea, fa temps que pensava en fer una versió alternativa de facebook, però ja no caldrà 🙂 l’ única cosa que em pregunto és si pots migrar les teves dades de servidor a servidor, i si aquest servidors es comuniquen com per exemple el jabber.

 1. Reply

  Aljullu: Doncs tant podràs pujar-lo a un servidor per fer el teu propi perfil i afegir a usuaris que hagin creat els seus perfils en un altre servidor, com crear-te’l tu en un servidor que algú hagi preparat. Això si els programadors acaben la seva feina satisfatòriament, clar.

  Encara està en una fase molt primerenca del seu desenvolupament…

  • Aljullu on 29 de desembre de 2008 at 12:27

  Reply

  Doncs ara miraré de penjar-ho en un servidor propi a veure què tal 😉

  • aniol on 29 de desembre de 2008 at 12:45

  Reply

  He estat dubtant que no fos una innocentada. 😀

Deixa un comentari

Your email address will not be published.