El teu blog de Linux en català

Recull des de Dublin

Ahir vaig estar caminant pel centre de Dublín, per la zona on es troba l’Spire, i em vaig trobar tot això:

 • Parlant de distros, per una part s’ha presentat les novetats que s’esperen per a la propera versió d’Ubuntu (la primera alfa s’hauria de publicar “ja” i sembla que d’entrada ja portarà algunes novetats que estaran a la vista.
 • Per altra part, Fedora ja té calendari per a la publicació de la versió 11 (i a Phoronix també es fa una revisió de les novetats que portarà). També volen publicar la nova versió en 6 mesos després de la publicació de la versió 10 (a finals de mes).
 • Ja s’ha publicat el joc Yo Frankie! fet amb Blender, publicat sota llicència creative commons. Encara no hi ha versió descarregable des d’Internet, però s’estan distribuint les primeres còpies.
 • Un tema que tenim prou abandonat, relacionat amb programació: s’ha publicat la versió 6.5 de la suite de programació Java Netbeans. Es pot veure un screencast molt interessant de les novetats.
 • Tornant a Ubuntu, la gent ja està rebent les còpies d’Ubuntu Intrepid Ibex que es poden demanar des del shipit.
 • Moonlight, el connector que permetrà als sistemes GNU/Linux poder reproduir els objectes/animacions/pel·lícules fetes amb Silverlight, ja ha entrat en estat beta. Així ho van anunciar Novell i Microsoft fa uns dies.
 • Una notícia molt important pel nostre maquinari és que VIA ha alliberat la documentació 2D/3D del seu maquinari. Podran per fi gaudir els usuaris que tinguen aquest tipus de targetes d’acceleració 3D sense maldecaps??
 • I més Windows pel mig, existeix un script anomenat xpgnome que converteix el nostre escriptori GNOME en un escriptori Windows XP en pocs segons. A què espereu??
 • Per acabar, al fòrum s’ha iniciat una molt interessant discussió sobre la necessitat (o no) de tindre en compte al gènere femení a les traduccions de programari lliure.
  • LitusMayol on 22 de novembre de 2008 at 10:19

  Reply

  Pau, ets un crack! Fins hi tot desde Dublín!!

  M’encanten els dissabtes…!

  • lesergi on 22 de novembre de 2008 at 10:29

  Reply

  Sembla que Ubuntu es centrarà sobretot en l’optimització del sistema i la bona integració del maquinari. Són tasques d’obligat compliment, després de l’Intrepid m’ha deixat de funcionar el Bluetooth, no puc configurar el meu ordinador amb IP fixa amb el NetworkManager, el controlador ATI no em funciona…

  I és cert, la setmana passada vaig rebre ja els CDs d’Ubuntu 😀

  • Arnau on 22 de novembre de 2008 at 10:37

  Reply

  Des del meu punt de vista Intrepid ha estat una cagada. No tant gran com Windows Vista, però una cagada…
  Jo he tornat a Ubuntu 8.04 que em funciona de perles!
  Espero que la 9.04 em torni a funcionar tant bé com la 8.04 perquè sinó m’hauré de plantejar tornar a Debian 🙂

  • Aljullu on 22 de novembre de 2008 at 13:02

  Reply

  • Roger on 22 de novembre de 2008 at 14:35

  Reply

  Passo d’instal·lar-me això del xpgnome, tot i que hem fa curiositat. Tinc l’ubuntu recent instal·lat i despres ho vols treure i no hi ha tu tia 😉

  Per cert, un simple comentari, el tema de posar l’adreça de correu als formularis sempre ho he vist una mica incomode. Jo ho tenia, pero ho vaig treure perquè no te cap utilitat, i es fa una mica molest per a l’usuari 🙂

  • Marc B. on 22 de novembre de 2008 at 16:22

  Reply

  Arnau,

  Allò que tant criticaven que fins que un Windows fins al SP1 no et podies fiar, amb Ubuntu passa el mateix, fins al primer mes no et pots fiar.

  Ubuntu 8.04 petava molt durant les primeres setmanes. Ara la 8.10 va força millor després d’unes quantes actualitzacions. En tot cas, comparant les errades inicials, a mi m’ha anat millor les primeres setmanes la 8.10 que la 8.04.

  • Arnau on 22 de novembre de 2008 at 18:20

  Reply

  Marc,
  el meu ordinador (que va amb targeta gràfica ATI) se’m bloqueja amb els drivers lliures (a la 8.10) i amb els drivers privatius em funciona bastant patètic! A la 8.04, en canvi, em van perfectament. 😀
  Tens raó que fins que no van traient actualitzacions la cosa no es “calma”, però quasi que m’esperaré, ja que de moment, no necessito res que no tingui a Ubuntu 8.04 😉
  La veritat és que quan em passen coses d’aquestes recordo amb nostàlgia els meus temps de Debian i la seva gran estabilitat! 🙂

  • Pau on 22 de novembre de 2008 at 19:42

  Reply

  Gràcies per la recomanació, Roger. A partir d’ara, ja no serà necessari emplenar el camp del correu per escriure un comentari.

  Salut!

  • Guillem on 23 de novembre de 2008 at 03:21

  Reply

  Hola, sóc nou per ací encara que ja us llegeixo fa temps. En quant al que dieu de ubuntu,es cert, a mi cada vegada m’està agradant menys, té molts bugs i l’arrencada és prou lenta tot i optimitzar-la, jo estic pensant en canviar de distro, potser prove arch-linux.

  Salutacions 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.