El teu blog de Linux en català

Kdenlive 0.7, la primera versió per a KDE4

Kdenlive és un editor de vídeo a l’estil del Pinnacle o el Movie Maker per a Windows. No és “tan tan” senzill com poden ser aquests dos programes, però en pocs minuts es pot comprovar que no és gaire complicat de fer servir i d’entendre el seu funcionament.

Recentment s’ha publicat una nova versió que com a principal novetat té la migració a KDE4. Això vol dir, entre d’altres coses, una interfícies més xula i integrada amb l’escriptori més nou de KDE: ara, a més, es reben notificacions, hi ha informació de com marxa el treball, anotacions Nepomuk, etc.

S’ha reescrit moltes parts del programa, cosa que es tradueix en un augment de velocitat en totes aquelles operacions que impliquen a la línia de temps. Per altra part, s’han afegit nous efectes i transicions i un millor suport per a Freio, el renderitzat del vídeo és ara completament independent de l’aplicació prinipal (la qual cosa permet continuar treballant encara que el programa estiga renderitzant).

Kdenlive està actualment traduït només a unes poques llengües, entre elles el català. En aquest moment només es pot descarregar el codi font, en poc temps ja començarà a estar disponible als diferents repositoris de les distribucions.

  • Aljullu on 13 de novembre de 2008 at 11:24

  Reply

  Sí senyor, els editors de vídeo són una peça fonamental de tot sistema operatiu. Molt bona notícia!

  A veure si aquest cap de setmana tinc un momentet i el provo, perquè la versió anterior era molt inestable…

  • sitositos on 13 de novembre de 2008 at 12:14

  Reply

  Doncs és una molt bona notícia, jo porte utilitzant molt en les versions anteriors, però es bloquejava continuament i es tancava el programa cada dos per tres.
  Una pregunta, sols està el codic font o hi ha .deb per a ubuntu?
  Gracies i una molt bona noticia.

  • Pau on 13 de novembre de 2008 at 13:00

  Reply

  Per ara, només el codi font. Si vols el .deb hauràs d’esperar, vés mirant de quan en quan la pàgina del getdeb. Si vols compilar-lo:
  http://kdenlive.org/compile

  • PellRoja on 13 de novembre de 2008 at 14:51

  Reply

  Molt bona noticia. Ara cal veure si aguantara les petades de versions anteriors.

  Sembla que el camp de video esta una mica fluix, ja que jackarta i altres tampoc es mouen gaire.

  • guillem on 14 de novembre de 2008 at 02:41

  Reply

  Coincideixo amb les opinions de dalt 🙂

  Per cert, un amic que usa ubuntu però no en té ni idea d’ordinadors m’ha preguntat com pot passar la cinta de vídeo que ha gravat amb la seva càmera de vídeo a l’ubuntu mitjançant el cable fireware que té per aquest propòsit.

  Algú té alguna idea de com fer-ho?

  Merci ^^

  • Pau on 14 de novembre de 2008 at 08:49

  Reply

  Amb el mateix kdenlive o el kino ho pot fer sense gaire complicacions (tenen una opció d’importar vídeo).

  • amvd on 14 de novembre de 2008 at 21:35

  Reply

  Amb OpenSuse 11, i a través del gestor de programari del Yast, l’he instal·lat directament (fitxer .rpm). Les dependències s’han resolt automàticament. Versió 0.7 beta 1

  • Pau on 15 de novembre de 2008 at 08:56

  Reply

  jajajajaj, amvd, sembla que hages copiat el mateix dues vegades. A vore si ara resulta que ets un robot d’spam de l’opensuse!! ajjajja

  • amvd on 15 de novembre de 2008 at 09:36

  Reply

  Efectivament, el text és exactament el mateix per a les dues aplicacions (Smile i Kdenlive). Ho és perquè el procediment per a instal·lar-los ha estat exactament el mateix. La meva sospita s’ha confirmat, jajaja.

  • Orestes on 1 de desembre de 2008 at 15:30

  Reply

  Si bé al principi només hi havia disponible el codi font, ara ja es poden trobar paquets per Debian i altres distribucions. Però els més impacients poden provar l’eina “Kdenlive building wizard” que és un petit script que et baixa les fonts del kdenlive i les seves dependències i les compila. Jo ho he provat i funciona bé, sempre i quan tingueu la precaució de desinstal·lar les versions de ffmpeg, mlt i mlt++ que pugueu tenir al sistema, o bé d’indicar al wizard aquest que ho instal·lai tot a un directori que estigui *abans* en el $PATH que /usr/bin (/usr/local/bin va bé).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.