El teu blog de Linux en català

Linkat 2.0 Pas a Pas

Linkat 2.0 Pas a Pas

linkat

Linkat 2.0 Pas a Pas

En aquest article ens centrarem en la instal·lació pas a pas de la nova Linkat 2.0

Si no ets de cap centre educatiu no tindràs el DVD de Linkat 2.0 per tant el primer que farem serà descarregar-lo de la pàgina oficial o des d’aquest enllaç de descàrrega directa.

Un cop descarregada la distribució GNU/Linux del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la grabem en un DVD, recordem que ocupa 4.78 GB i no hi caben en un CD normal, ha de ser un DVD.

Apartir d’aquí comencem la instal·lació, insertem el DVD i ens trobarem la següent pantalla:

intalació linkat

La primera opció ens deixa arrencar des del disc dur com si arrenquéssim el nostre sistema com normalment. La opció Linkat Live, ens permet veure el contingut del sistema operatiu ( Linkat ), sense la necessitat de fer la instal·lació en el disc dur, és a dir, ens permet arrencar la Linkat des del DVD d’instal·lació. La tercera opció, Instal·lació, obviament és la opció que ens interessa, ens permetrà instal·lar el sistema en el disc dur compartint o no un altre sistema. Les següents opcions són variants d’instal·lació que de moment no utilitzarem en aquest manual. La última opció, Sistema de Recuperació, ens permetrà recuperar el sistema en cas de que tingui algun error, però això no ens servirà per la instal·lació, en tot cas ens servirà per recuperar el sistema un cop instal·lat en el nostre disc dur.

Descrites les opcions, seleccionem la tercera, Instal·lació, el sistema iniciarà el programa d’instal·lació i ens demanarà que seleccionem la llengua amb la qual volem instal·lar el sistema, en aquest cas Català. Després ens apareixerà l’acord de llicència:

intalació linkat

Acceptem l’acord de llicència, no cal llegir-lo atentament buscant l’apartat on es parla de diners, ja que aquest projecte no està fet per recaptar diners, sinó per apropar la informàtica al màxim de gent possible. Recordeu que GNU/Linux està sota la llicència GPL gràcies a la qual gaudim de les 4 grans llibertats del programari:

  • La llibertat d’executar el programa per a qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat d’estudiar com funciona el programa i d’adaptar-lo a les seves necessitats (llibertat 1). El lliure accés al codi font és un requisit necessari per poder exercir aquesta llibertat.
  • La llibertat de distribuir còpies, de manera que podeu ajudar els altres usuaris (llibertat 2).
  • La llibertat de millorar el programari i de publicar-ne les millores, de manera que tota la comunitat se’n beneficiï (llibertat 3). El lliure accés al codi font és un requisit necessari per poder exercir aquesta llibertat.

Un cop acceptada la llicència, el progrma d’instal·lació procedirà a analitzar-nos el sistema per trobar el maquinari que utilitzarem i instal·lar els seus controladors. Seguidament ens preguntarà el tipus d’instal·lació que volem fer, és a dir, si volem fer una nova instal·lació des de 0 formatejant el disc dur i instal·lant tot el programari, una actualització, en el cas de ser usuaris de l’antiga Linkat 1.0 ens servirà per actualitzar els paquets a la nova versió 2.0 o fer altres opcions com podrien ser la recuperació d’un sistema o arrancar un sistema el qual no podem arrencar degut a la falta d’un Gestor d’Arrencada.

intalació linkat

En aquest manual el que farem és instal·lar el sistema des de 0, així que no ens trenquem més el cap, seleccionem la primera opció que ja ve pre-seleccionada i seguim.

Ara ens trobem a la pantalla de selecció de zona horaria. Si sou residents dels Països Catalans, Regió: Europa i Fus Horari: Espanya, ara ens demana quin tipus de PC anem a instal·lar, si serà un Servidor, un Client del servidor o un Autònam, és a dir, un ordinador que no està connectat a cap servidor.  En aquest manual no ens complicarem gaire i li posarem l’opció d’Autònam.

linkat_tipus_pc

Depèn del tipus d’ordinador que seleccionem per a la instal·lació de la Linkat, ens proposarà la instal·lació d’uns paquets o d’uns altres.

En el cas en el que ens trobem, Modalitat Autònoma, el tamany de disc necessàri és d’unes 4.8 GB si no recordo malament. Però des del menú d’instal·lació podem afegir i treure els paquets que desitgem.

linkat_parametres

Aquesta és la pantalla de Paràmetres d’instal·lació, aquí podem acceptar directament i ens instal·larà el sistema per defecte o podem passar-nos 5 minuts buscant paquets innecessàris per deseleccionar de la instal·lació. Per escollir els paquets hem de fer click a sobre de Programari. És també aquí on seleccionem la partició SWAP i la partició d’instal·lació. Si no ens agraden les particions proposades, podem modificar-les fent click a Mètode de partició. Si estem instal·lant Linkat des de 0, no caldrà modificar particions ni res, però si el que fem és instal·lar la Linkat en un PC on conviurà amb Windows, hem de verificar que les particions d’instal·lació són les correctes. Fem click a Accepta i la instal·lació començarà.

La pantalla d’instal·lació és aquesta:

linkat instalació

Deixa un comentari

Your email address will not be published.