El teu blog de Linux en català

Qui diu que l’entorn gràfic de GNU/Linux no és potent…

Quan a la majoria de gent els hi parlem d’informàtica ja es posa nerviosa, i quan els hi proposem que provin alguna de les distribucions GNU/Linux (Ho dic així per respecte a Richard Stallman) doncs ja es desesperen. La típica visió que té un usuari habitual de Windows del GNU/Linux és d’una persona en una habitació fosca amb la pantalla negra plena de lletra, text i més text, sense cap imatge, cap botó, cap punter de mouse… Quina desgràcia!!! Tan xulo que és aquest últim Windows que han posat al mercat… I pots uns efectes… I consumeix més recursos…

Doncs bé, amb aquest article, vull presentar-vos la revolució dels escriptoris GNU/Linux. Us presento el gestor de finestres Compiz (evolució del projecte Beryl + XGL). Amb ell es poden aconseguir uns potents i atractius efectes. Abans però, deixa’m comentar-te que si estàs interessat en provar-lo, cal que disposis d’una targeta gràfica ATI o NVIDIA (més recomanable aquesta última).

 

Efecte escriptoris múltiples 3D

UBUNTU 8.04 Desktop Effects

Abans de començar a explicar-te com instal·lar-lo, et proposo que utilitzis la distribució Ubuntu Desktop (En el meu cas l’última versió Hardy 8.04).

Primer de tot cal esbrinar si tens la gràfica 3D activada. Com ho esbrinem… Doncs obra una consola i escriu

$ glxinfo | grep direct

Si la resposta és YES, fantàstic, tens la targeta gràfica del teu PC funcionant com toca. En cas contrari cal instal·lar els paquets necessaris, et recomano que utilitzi l’eina Envy que ens detecta la tarjeta gràfica i baixa el paquets necessaris.
Si teniu la targeta gràfica ja configurada en condicions… Anem a la recerca dels paquets!

Anem a cercar a través del Synaptic i busquem amb la paraula clau “Compiz”, ens sortiran alguns paquets. Tenim que marcar: Advanced Desktop Effects Settings ,  Compiz Fusion Icon i Desktop Effects.

Un cop instal·lats aquests paquets, si anem a “Eines del Sistema”, trobarem una opció de menú que porta per nom “Compiz Fusion”. Que si hi fem clic, veuràs com et queda a la barra del sistema. Des d’allà podràs activar, desactivar els efectes, canviar-los, etc. Només es tracta d’anar-hi jugant per aconseguir els teus efectes.

Així doncs a fardar d’escriptori amb el GNU/Linux!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.