El teu blog de Linux en català

OpenLayers i OpenStreetMap

Segur que qui més qui menys s’ha topat alguna vegada amb un d’aquests requadres típics en l’interior dels quals s’hi veu una mena de Google Maps en miniatura que mostra la zona concreta del món, una zona que el responsable de la pàgina vol indicar-nos per alguna raó. És una opció que Google Maps permet als creadors de pàgines web.

Això mateix és el que permet OpenLayers. Amb OpenLayers també es pot publicar una mapa dinàmic en una pàgina web i permetre al lector que s’apropi o s’allunyi d’un punt determinat i la resta d’opcions comuns de Google Maps (tot i que malauradament a OpenLayers hi ha de moment menys dades en general, i algunes coses no es poden fer, com oferir la vista de satèl·lit, a no ser que es combini OpenLayers amb Google Maps, cosa que també és possible). Es tracta d’enllaçar una biblioteca de JavaScript remotament o descarregant-ne el fitxer, cosa que es pot fer gràcies a què OpenLayers es publica sota els termes d’una llicència BSD, compatible amb la GPL.

Captura de pantalla de l'OpenLayers

OpenLayers és molt flexible, a la seva pàgina oficial s’hi publiquen tot un seguit d’exemples útils i curiosos, entre els quals, per posar un exemple, un que combina un mapa amb la informació geogràfica del servei de fotografies Flickr i com a resultat mostra determinades fotos en el lloc del mapa on s’han pres.

Aquest és només un exemple, però es poden fer coses més elaborades a partir d’OpenLayers. Per exemple, l’OpenStreetMap. Es tracta d’un mapa mundial editable, a l’estil de Wikipedia, per qualsevol usuari, amb informació com els tipus de carreteres i els noms de carrer de les diferents ciutats. Les dades que singularitzen aquest projecte es publiquen sota la llicència lliure Creative Commons Reconeixement Compartir Igual.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.