El teu blog de Linux en català

Areca, eina per còpies de seguretat

A l’hora de crear còpies de seguretat dels nostres fitxers a GNU/Linux ens trobem amb dues vessants: la vessant que fa còpies de seguretat de cent o milers de computadores duta a terme per programes com Amanda, Bacula, Restore i d’altres; i una altra vessant per a fer còpies de seguretat de computadores úniques que fa servir eines com rsync, tar i moltes més.

Malgrat això, no hi ha gaire solucions que als usuaris bàsics els permeten fer còpies de forma senzilla. Els darreres anys, diferents projectes van començar tractant de proveir interfícies senzilles i amigables d’usuari per tal de fer còpies de seguretat de sistemes GNU/Linux. Més o menys fa un any es van presentar algunes solucions com SBackup, TimeVault o flyback, el problema és que aquests projectes ja no tenen activitat.

Existeix, però, una excepció. Areca és un programa per fer còpies de seguretat programat en Java i que proveeix d’una interfície que qualsevol podria entendre i amb el qual, fer una còpia de seguretat del sistema és tasca senzilla.

The main view of Areca

Malgrat alguns errors al programa que ja se solucionaran, el programa és suficientment madur i pot fer-se servir en entorns de producció. A més, el sistema ens mostra estadístiques, diferents maneres de fer còpies de seguretat, encriptació i altres característiques que el fan molt potent, tot i la seua senzillesa.

Tot i així, sempre és important llegir la documentació per aprendre més sobre el procés i l’ús del programa. El programa es presenta en versions tar.gz i paquets .deb. A més, també té versió per a Windows.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.