El teu blog de Linux en català

L’alternativa lliure i competitiva a l’iPhone

Fent una mica de ressò a allò que va explicar l’Stallman a les xerrades, un tema interessant és el dels telèfons mòbils i de la importància per a la nostra privacitat que el programari inclòs en ells siga lliure.

Per què?. Doncs perquè s’ha pogut comprovar que tot i apagats, els mòbils continuen emetent senyals. Això és una opció del sistema operatiu inclòs. A sobre de tot, però, una forma d’assegurar que el mòbil no “ens vigila” seria conèixer què fa el sistema operatiu que conté i, això a hores d’ara, és molt complicat ja que el 99.9% dels mòbils tenen un sistema operatiu privatiu i tancat.

Anem a allò que ens interessa. La companyia First Internacional Computer està desenvolupant un mòbil que té un disseny atractiu, amb wifi, un grapat d’aplicacions i algunes de les característiques de l’iPhone. A més, no és car.

El model concret és el NeoFreerunner. El telèfon no té teclat i es controla exclusivament mitjançant una gran pantalla tàctil amb els dits o amb un llapis inclòs al preu, que serà d’uns 300$ (ja sabeu, aprofiteu ara que l’euro està pels núbols!).

Actualment aquest telèfon es troba en fase de proves. El model concret és el Neo1973 i compta amb 64Mb de memòria (ampliables amb targeta Micro-SD) així com una ranura USB per connectar-lo amb l’ordinador. Per descomptat, compta amb Bluetooth 2.0, targeta sense fils, GSM i GPRS. El paquet també inclou micròfon, auriculars i una bosa a joc amb el llapis per toquetejar la pantalla.

La quantitat d’aplicacions que té aquest telèfons és interessant. A més de les aplicacions típiques d’organització que qualsevol telèfon pot contindre, inclou reproductor de vídeo, navegador per internet, diferents jocs, etc. La qüestió, al cap i a la fi, és que aquest telèfon conté un sistema lliure que no suposarà cap problema per als desenvolupadors que vulguen fer aplicacions per a ell (cosa que sí passa amb l’iPhone tot i la publicació del kit de desenvolupament d’Apple).

La cosa més important, però, és que aquest telèfon és completament lliure: el disseny de la carcasa, la documentació necessària per entendre com funciona (i fins i tot construir-lo un mateix). Per descomptat, el sistema operatiu que du és GNU/Linux, la plataforma anomenada OpenMoko, cosa que suposarà total transparència del que fa i per tant la nostra privacitat estarà protegida -perquè sabrem amb exactitud què farà el nostre telèfon-.

  • Usuari on 8 d'abril de 2008 at 09:46

  Reply

  Algú sap si la interfície s’ha traduit al català? Qui tingués temps… :p

  • Pau on 8 d'abril de 2008 at 10:46

  Reply

  Bones!

  Per descomptat que la interfície estarà en català. Cal tenir en compte que és programari lliure i això dóna total llibertat als usuaris de traduir l’aplicació (cosa que passarà amb absoluta seguretat) i tots podrem gaudir d’un mòbil lliure i en català!.

  Això sí, encara està en desenvolupament, caldrà esperar. Tot i així, ja es pot comprar una versió beta furonejable (hackejable)…

  SaluT!

  • Aljullu on 8 d'abril de 2008 at 14:45

  Reply

  D’aquí a poc em canviaré de mòbil, m’interessen les propostes lliures… però m’esperaré a que baixin una mica més els preus…

  • Ruig on 8 d'abril de 2008 at 22:54

  Reply

  Molt, però que molt interessant… Sobretot ara que interessa un canvi de mòbil. A més, si és completament lliure… es podria canviar el SO per l’Android si interessa, no?

  Realment molt interessant. I a 300 dòlars és baratíssim comparat amb d’altres alternatives.

  Tot i així, tinc la solució provisional per al problema de les emissions. És una mica cutre, però ha de funcionar: treure la bateria 😛

  • Arnau on 8 d'abril de 2008 at 23:07

  Reply

  Si el meu nokia n800 truqués… xD

  • koldo on 10 d'abril de 2008 at 00:16

  Reply

  El telèfon mola, però no és l’únic aparell amb Gnu/Linux. Fa poc m’han regalat un, comprat a Barna (190€). També es poden aconseguir alguns, molt baratos, a eBay (els envien des de Japó)

  • Pau on 10 d'abril de 2008 at 07:54

  Reply

  Sí, suposadament nokia i motorola també han fet servir linux per a alguns dels seus telèfons. El que passa és que aquest telèfon sembla realment “hackejable” i configurable. No sé de les limitacions dels altres.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.