El teu blog de Linux en català

Nova versió de Gnash i perles d'Adobe (i del programari privatiu en general)

Per fi s’ha publicat la versió beta de Gnash, el reproductorflash lliure que impulsen des de la Free Software Foundation.

Aquesta nova versió té importants i nombroses millores respecte a l’anterior versió: el suport amb els vídeo del youtube és ara millor que mai, es suporten gran nombre de característiques la SWF v7 i classes ActionScript 2, a més d’algunes característiques de SWF v8 i v9.

Gnash s’executa a Linux, BSD, diferents tipus de processadors (per exemple, a la PS3) i també arquitectures de 64bits. Actualment s’està portant també a Darwin i Windows.

A Barrapunto alguns preguntaven per què perdre el temps desenvolupant una versió lliure de Flash. Les respostes han estat moltes, però hi ha hagut una especial i concreta, que fa referència a “quina és la nostra lllibertat” quan fem servir el programari d’Adobe. Aquestes són les condicions.

· “Usted no podrá modificar, adaptar, traducir o crear trabajos derivados basados en el Software”
· “Usted no puede Usar ningún Web Player en ningún aparato que no sea un PC ni tampoco en ninguna versión de aparato de cualquier sistema operativo”
· “el Software no podrá ser enviado, transferido o exportado a ningún país, ni se utilizará en ninguna forma que prohíba la Ley de Administración de Exportaciones de los Estados Unidos de América (United States Export Administration Act)”
· “Usted acepta no acceder ni intentar el acceso a Funciones del Documento desactivadas o por cualquier otra forma evitar los permisos que controlan la activación de dichas Funciones del Documento”
· “Usted no está autorizado a integrar o utilizar el Adobe Reader con ningún otro programa de software, conexiones o mejoras que utilicen o dependan del Software cuando se convierten o transforman los archivos PDF en otros formatos de archivos (por ejemplo, un archivo PDF en un archivo TIFF, JPEG o SVG)”
· “Usted no puede integrar o usar el Adobe Reader o acceder a documentos PDF que contengan instrucciones (i.e. Java Script) con la finalidad de (i) guardar datos localmente (en el mismo ordenador)”
· “Guardar las modificaciones en un archivo PDF, excepto cuando esté autorizado mediante el uso de las Funciones del Documento que hayan sido activadas utilizando la tecnología de Adobe que las activa”.

Suposem que amb les noves versions de totes les distribucions ja s’inclourà com a “opció fàcil” davant el reproductor flash d’Adobe.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.