El teu blog de Linux en català

Parallels, oficialment a Ubuntu

Canonical, la companyia que hi ha darrere d’Ubuntu, va anunciar el 6 de febrer que s’està treballant per portar el programari de virtualització Parallels Workstation als repositoris no lliures de la distribució.

Parallels, anteriorment SWSoft, és la companyia que desenvolupa la solució lliure de virtualització OpenVZ. Realment Parallels és coneguda pels bons resultats de virtualització a MacOSX. En principi amb Parallels a GNU/Linux no es podrà instal·lar OSX virtualitzat, però sí Windows com ja ho fan VMWare, VirtualBox o Qemu.

Concretament, la solució comercial Parallels es posarà a disposició als repositoris “Ubuntu Partner Repository”. Aquest repositori afegeix milers d’aplicacions de codi obert i propietàries que són ofertes per companyies associades a Canonical.

Els usuaris d’Ubuntu que ho vulguen, hauran d’activar l’Ubuntu Partner Repository a les fonts de programari (des de Sistema->Administració->Fonts de programari). Caldrà anar a la pestanya “Third-Party Software” i activar els repositoris que allà s’hi troben. Una vegada fet això, l’usuari podrà afegir Parallels Workstation per a Linux (www.parallels.com/products/workstation), o qualsevol altre programari oficialment aprovat per Ubuntu.

Tot i així, no cal confondre’s. Parallels és una solució de virtualització que no és gratuïta, encara no és del tot clar com es podrà accedir a ella. Allò que sí es pot fer és accedir a les versions de prova des del menú Afegeix/Elimina d’Aplicacions (activant el repostiori comentat, això ja funciona amb Ubuntu Gutsy).

A la revista LinuxMagazine van fer un estudi (virtudes de lo virtual) sobre solucions de virtualització i sembla que la millor opció, després de tot, és VirtualBox.

2 comments

    • PellRoja on 16 de febrer de 2008 at 11:46

    Reply

    vaig provar-lo, i a MacOSX he vist que funciona molt bé, per que et permet fer una intregració del sistema en l’ altre, i passar arxius de sistema a sistema, o copiar.

    Però em quedo amb VirtualBox, no necessito gaire. Esperem que sun doni una empenteta a VirtualBox.

    • eselma on 16 de febrer de 2008 at 19:05

    Reply

    Vaig provar la versió 2.0 al seu moment (abans de l’extensió de VirtualBox) i, malgrat que tenia una instal·lació més senzilla i no consumia tants recursos com VMware, tenia un problema respecte a aquests: no suportava les “deadkeys” (accents) del teclat ES (com a mínim en MS-Win 2000). Em vaig posar en contacte amb ells, em van dir que ja ho sabien, i que ho arranjarien en properes versions. La versió 2.2 ho feia igualment. La versió de Parallels Workstation oferta per ubuntu encara és la 2.2; l’he provat novament, amb els mateixos problemes. Sembla que, com es temia, Parallels se centrarà principalment en Apple.

    A partir de la versió 1.5.4, em quedo també amb VirtualBox (més compacta, però també amb suport USB i ports sèrie), per a mi més adequada que el VMware Server que usava abans.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.