El teu blog de Linux en català

Fedora 9 Alfa

El desenvolupament del Fedora 9 es troba ara mateix a ple rendiment per tal d’aconseguir presentar la versió final al mateix temps que l’Ubuntu 8.04.

A més de les ja conegudes característiques com la inclusió de KDE4, un gestor de paquets integrat, el suport per a crear particions encriptades i d’altres, aquesta vegada tenim una novetat prou interessant: el suport per a EXT4 com a sistema de fitxers per defecte.

Ext4 és un sistema de fitxers derivat d’ext3 (que és el que actualment es fa servir a la gran majoria de distribucions). Ext4 és compatible cap enrere amb Ext3 (això vol dir que una partició Ext4 es pot muntar com una Ext3 i a l’inrevés). Ext4 suporta volums fins a 1024 Petabytes (10 elevat a 15 bytes). Per fer-vos una idea, tot el clúster de google s’emmagatzema en uns 4 Petabytes.

La principal novetat d’Ext4 és Extent, una característica que reserva un àrea propera on es troba el fitxer de forma que es redueix enormement la fragmentació al disc.

Tornant a Fedora 9, per ara s’inclou el nucli 2.6.24, GNOME 2.21 (amb GVFS), Firefox 3 beta2, suport per a canviar la mida de particions ext2, ext3 i ntfs a l’instal·lador anaconda i d’altres canvis que podeu veure a les notes de la versió.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.