El teu blog de Linux en català

DesktopBSD 1.6

DesktopBSD és un sistema operatiu lliure basat en UNIX que fa servir el nucli BSD (que inicialment es va desenvolupar a la Universitat de Berkeley). Una dada interessant és que el nucli del MacOSX és un port del nucli BSD (sí, com ho sentiu).

A l’igual que amb el nucli Linux trobem diferents distribucions, amb el nucli BSD passa una cosa semblant. La versió més coneguda i respectada és FreeBSD, però potser no és la més fàcil de fer servir. DesktopBSD soluciona gran part d’aquests problemes: amb més de 16000 paquets disponibles i un gestor dels mateixos prou eficient, és una opció molt bona si es vol provar BSD.

L’equip de desenvolupament ha presentat fa uns dies la versió final de DesktopBSD 1.6. Una versió que ve amb un nombre important de noves característiques i millores respecte a versions anteriors. Està basada en FreeBSD 6.3 RC2 i fa servir l’escriptori KDE 3.5.8. Els canvis més importants són:

 • S’ha inclòs X.org 7.3
 • Ja es pot provar amb un Live CD/DVD
 • Suport per a actualitzacions entre diferents versions de DesktopBSD (de la mateixa manera que es pot fer amb ubuntu)
 • S’ha millorat el gestor de paquets
 • Suport per a processadors amb més d’un nucli
 • Els controladors d’NVIDIA s’inclouen per defecte

I altres canvis que podeu veure a les notes de la publicació. A mode de “cultureta general sobre el programari lliure”, els sistemes BSD tenen la llicència lliure del mateix nom (BSD) que és diferent de la que tots coneixem com a GPL (la del nucli linux i de la majoria d’aplicacions lliures amb les quals treballem dia a dia).

Un dels inconvenients que té aquesta llicència BSD és que no és tan restrictiva com ho és la GPL a l’hora de fer que els programes derivats siguen també BSD. Això ha permès que el nucli del Mac puga afegir pedaços que no siguen BSD i tancar finalment el nucli (tot i que durant un temps va estar obert).

2 comments

  • PellRoja on 15 de gener de 2008 at 17:49

  Reply

  personalment no m’ agrada la llicencia per aquest cas, i per molts d’altres on s’ha vist com s’ aprofitaven de la feina feta per uns

  • Pau on 15 de gener de 2008 at 19:44

  Reply

  La veritat és que la comunitat bsd no és massa visible. Hi ha moltes derivacions de la GPL perquè molta gent considerava la GPL massa restrictiva. Acabe de trobar això, quina gràcia:

  License
  | Community likes to accept code under it
  | | Combine with proprietary and redistribute
  | | | Combine with GPL and redistribute
  | | | | Must share source of redistributed version
  | | | | | Must contribute patents
  | | | | | | Indemnify against lawsuits
  | | | | | | |
  | | | | | | |
  v v v v v v v
  --- --- --- --- --- --- ---
  X11/BSD-new Y Y Y N N N
  GNU LGPL Y Y Y Y N N
  GNU GPL Y? N Y Y N ?
  Mozilla PL 1.1 ?? Y N1 Y N Y4
  Common PL Y2 Y N3 Y Y Y

Deixa un comentari

Your email address will not be published.