El teu blog de Linux en català

"Tot en un" versió Programari lliure

El “Todo en uno” és un DVD de recopilatori de programari privat, creat per Borass

En ell podíem trobar sistemes operatius privats, programes multimèdia privats, i un seguit d’utilitats i eines que es fan servir bastant en el món de la informàtica. Tot per al Sistema operatiu Windows.

Fa poc vaig baixar-me l’última versió i m’he adonat que ja no és tant necessari com abans. Ja que molts dels programes usats es pot obtenir una alternativa lliure.

Aquí us exposo la llista i la seva alternativa.

Sistemes Operatius:

Podem trobar les versions de Windows Vista, XP, 2003 server. Tots ells tenen alternatives molt bones. Per escriptori i efectes 3D, Ubuntu i els efectes Compiz Fusion (escriptori 3D de gnu/linux). Per tindre un escriptori normal, amb Ubuntu ja fem. I per servidors, tenim per triar i remenar. Des de un GNU/linux Redhat, CentOS, Debian, a un altre sistema operatiu com freeBSD.

Programes:

MS Office 2007: Tenim alternatives tan bones com OpenOffice.org: una suite ofimàtica, amb tractament de texts, dibuix, presentacions, full de càlcul. També tenim AbiWord, com a tractament de texts. O si usem l’escriptori KDE, Koffice que està creixent molt ràpidament en continguts. Totes aquestes ens donaran una alternativa molt bona, per complir les funcions bàsiques.

Adobe Photoshop: Gimp 2.4 acaba de sortir. I incorpora moltes millores. Té molt bones característiques, que per tractar fotos ens donarà bons resultats. Com a alternativa lliure i gratuïta està bastant bé, amb moltes opcions.

Macromedia Studio: Un dels punts dèbils en el programari lliure, és la creació d’objectes multimèdia flash. Però per les altres coses hi ha bones alternatives.

Macromedia Dreamweaver: Un editor de pagines web, molt pesat i amb massa opcions. Si el que realment volem és crear una pagina web senzilla i estàtica, Komposer (antic NVU) ens solucionarà el problema. Si volem picar codi, qualsevol editor que interpreti el codi i ens faciliti informació ja serà valid. La lleugeresa en obrir i tractar arxius és fonamental a l’hora de crear coses. Guanyes rapidesa i temps, cosa que dreamweaver amb la memòria que utilitza no és una bona opció. Des del mític VI per a consola, o pels no tant experts jedit lleuger i pràctic. Eclipse per si es vol tenir totes les programacions en una. O amb notepad++. Que més necessites? Bones alternatives.

Macromedia Flash: Punt dèbil en programari lliure. Actualment existeixen alternatives com uira ( fusió de qflash i f4l ) però no es pot crear molta cosa. També existeix ktoon per crear animacions, però poc intuïtiu.

Macromedia Fireworks i freehand: Dibuix vectorial. En tenim dos alternatives molt bones. Una l’Inkscape, l’editor vectorial per excel·lència, i després Xara Xtreme. Alternatives molt bones.

Antivirus: Com molts sabeu no existeixen virus per GNU/Linux, ni per altres sistemes operatius lliures i ven dissenyats. No es pot dir que és 100% segur, però si que te un molt bon disseny i un manteniment molt més rigorós, que fa que sigui un codi molt molt segur. Per això no existeixen virus, i es probable que no n’existeixin en un futur. Com diuen, 4 ulls i veuen millor que 2. Així és com funciona, qualsevol pot veure el codi i corregir-lo. Juntament amb unes quantes dècades mirant el codi fan que sigui molt segur.

Però existeixen antivirus. Els que conec, tots per servidors que controlen maquines Windows. Clamav és un antivirus programari lliure.

Gravació: tenim bastants alternatives a la gravació que donen molts bons resultats. K3b un programa de gravació molt complet. Per gnome tenim Brasero o Graveman, molt senzills d’utilitzar. Per Windows tenim Infrarecorder, amb bastant semblança a k3b.

Alcohol 120% és peculiar per la capacitat de crear unitats virtuals amb imatges de CD o DVD. AcetoneISO2 és la seva alternativa, on podràs muntar imatges per exemple .iso com una unitat més.

Clonació de CDs i DVDs: alternatives com k9copy, dvddump, dvd9to5 serviran per substituir dvdshrink.

Utilitats de sistema: Les utilitats de sistema són essencial per fer manteniment dels ordinadors. SystemRescueCd especialitzat en programes d’incidència, per que en casos extrems puguem reparar el nostre ordinador.

Partition Magic: Partidor de discos. Gparted ens farà tota la feina útil d’aquest programa, a part disposem de un Live-CD per poder-lo arrancar sense haver d’instal·lar res, per el moment que haguem de partir.

Norton gost: és un programa per crear imatges de disc dur, per poder-se restaurar després, té bastants opcions, com poder fer les imatges des de xarxa, usb, o dvds. Partimage i SystemImager ens cobriran les necessitats bàsiques, poder fer una imatge del disc.

Pack de codecs: vlc és un reproductor multimèdia que traga multitud de formats.

Medicines: Una secció amb programes de com esborrar blaster, o Sasser i altres virus. Els Sistemes operatius lliures com GNU/Linux i FreeBSD han demostrat una seguretat molt alta, que no existeixen medicines d’aquestes.

Amb aquest llistat podem veure com les alternatives de programari lliure, ens poden cobrir en molts programes privats. Crec que un 90% del “Tot en un” es pot substituir amb alternatives, i un 70% amb alternatives bones. Si sabeu algun programa lliure que creieu que falta només cal que ho esmenteu als comentaris Wink

Més sobre programari lliure:

  • clotet on 10 de gener de 2008 at 00:17

  Reply

  Jo l’havia provat, aquest “Todo en Uno”. Estava bastant bé, però estaria encara millor poder fer una recopilació de tots aquests programes que has posat.

  De totes maneres en GNU/Linux és més difícil perquè tot es va actualitzant constantment i els paquets quedarien obsolets ràpidament =)

  Salut!

  • guillem on 10 de gener de 2008 at 01:00

  Reply

  Salut pel blog,

  Peró trobo que haurieu de citar la font quan feu un copiar/pegar

  http://www.pellroja.cat/?q=node/28

  • Pau on 10 de gener de 2008 at 02:01

  Reply

  Fixa-t’hi qui és l’autor de l’entrada…

  SaluT!

  • guillem on 10 de gener de 2008 at 05:21

  Reply

  🙂

  si encara resultarà que no se llegir… en fi! seguiu així, jo us segueixo d’aprop 😉

  • PellRoja on 10 de gener de 2008 at 19:44

  Reply

  bones, el post és meu 😛 pero el vaig posar a http://www.somgnu.cat per que crec que era interessant 😛

Deixa un comentari

Your email address will not be published.