El teu blog de Linux en català

Kubuntu 8.04 no serà LTS i portarà KDE4

Doncs la notícia és important, i encara no queda del tot clara. A les llistes de Kubuntu, en Jonathan Riddell, ha enviat un correu comentant què passarà amb Kubuntu, KDE4 i la propera versió Hardy Heron.

I és que com ja se sap, la propera versió d’Ubuntu que es preveu per a l’abril de 2008 serà una versió LTS (long time support – suport de llarga duració) com ja ho va ser dapper ara fa any i mig i que té suport fins al 2011.

L’LTS està basat en la idea d’aconseguir una distro estable que permeta fer-la servir durant molt de temps a ordinadors sobretot d’entorns de producció. Ací és on ix el problema: una versió estable requereix paquets estables que hagen estat suficientment testejats. Amb l’eixida de KDE4 i la seua inclusió a Kubuntu com a escriptori per defecte (això encara no és clar), serà impossible oferir el suport a llarg termini.

KDE4 es presentarà l’11 de gener. Això vol dir que a l’abril no estarà preparat per poder considerar-se com a estable. Per tant, Kubuntu Hardy Heron no vindrà amb LTS, tot i que sí amb el suport de 18 mesos que Ubuntu ofereix a les seues versions que ixen cada semestre.

Sembla que això no afectarà a Ubuntu (versió amb GNOME), que sí tindrà suport LTS. Aquest ha estat un primer missatge aparegut a la llista de correu, però és molt probable que hi hagen canvis i novetats al llarg dels mesos. KDE4 sembla que suposarà un gran avenç a GNU/Linux, però s’ha de tenir en compte que, tot i que el tindrem a les nostres pantalles a partir de l’11 de gener, no serà fins molt temps després que es trobarà depurat i a ple rendiment.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.