El teu blog de Linux en català

Lliurex 7.11

Lliurex és la distribució impulsada per la Generalitat Valenciana (la que ens ha tancat TV3 -ho sent, no podia evitar dir-ho-) amb la finalitat d’implantar-la als centres educatius.

Des d’un principi, Lliurex va estar basada en Debian. Van fer tota una sèrie de modificacions que realment no aconseguien millorar-la de cap de les maneres (doncs era instal·lable a molts pocs ordinadors). Després d’haver après dels errors, aquesta nova versió de Lliurex, amb número de versió “7.11”, s’ha decidit basar en Ubuntu.

Al llarg del temps qui l’hem feta servir ens queixaven de la seua poca compatibilitat, ara hem d’acceptar que el pas que s’havia de donar -passar a basar-se a Ubuntu- s’ha donat, i ho aplaudim.

Ara bé. Lliurex ha estat una distribució molt polèmica. Per una part perquè la seua pàgina web s’ha emprat per fer campanya política d’una tal “Sílvia Caballer” (Sílvia Caballer inaugura tal cosa, Sílvia Caballer inaugura tal altra cosa), tot i que sembla que la cosa ha canviat.

Aquesta nova versió està basada en Edubuntu 7.04 i duu el GNOME 2.18, OpenOffice.org 2.2, Firefox 2.0, el kernel 2.6.20 i un nou sistema d’autoconfiguració més robusts (evidentment en comparació amb el que portava abans).

Continuant amb les crítiques, les darreres versions de Lliurex suposadament estaven en “valencià” i “castellà”. Cosa que era absolutament falsa ja que quan un programa no estava traduït al valencià de “València”, el deixaven en anglès, passant absolutament de si hi havia traducció catalana o no. Us assegure que aquest és un dels punts que comprovaré ara en provar-la.

Disculpeu el to crític, però l’utilització que s’ha fet servir per part del Govern Valencià per donar ales al “idioma valenciano” i obviar la seua unitat amb el català ha estat un dels punts més tristos per a la nostra cultura. No podem acceptar de cap manera que el programari lliure es faça servir per trencar una unitat avalada pels filòlegs, per diverses sentències i per les institucions de la llengua més elevades de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià (us recomane que llegiu aquest apunt).

2 comments

 1. Reply

  En efecte, Pau, sembla que l’objectiu principal de la Lliurex siga donar ales al secessionisme lingüístic.
  D’altra banda, per la meua experiència (fins al curs passat treballava al País Valencià), no crec que estiguen dedicant gaires recursos a la seua implantació ni a la formació dels docents que, en teoria, l’haurien de fer servir. Poc més o manco com la Linkat a Catalunya, que sembla que només la fan servir per fer-se la foto electoral, i, tot seguit, firmar convenis milionaris amb la Microsoft.
  Total, que, en la pràctica, ningú no segueix l’exemple d’Extremadura…

  • Pau on 25 de desembre de 2007 at 18:39

  Reply

  A un col·legi on aquest any vaig fer un curs de linux, els han posat directament un aula lliurex sense windows ni res. Clar, el curs de formació pel CEFIRE només l’han fet tres mestres… i la resta va estar sis hores amb mi. Així que estan una mica cagats…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.