El teu blog de Linux en català

OpenSolaris, Projecte Indiana

Ian Murdock, el fundador ara fa 14 anys del projecte Debian (el nom es deu a ell “Ian” i a la seua xicona “Debra”: Deb+Ian); va passar-se fa uns mesos al desenvolupament del Projecte Indiana, una iniciativa de Sun per tal d’aconseguir que el seu sistema operatiu OpenSolaris puga competir amb Linux.

Fa uns dies es va presentar una versió en desenvolupament instal·lable d’aquest nou sistema operatiu que tracta d’ajuntar les coses bones de GNU i de Solaris (cal dir que en aquest aspecte no podem parlar de Linux, ja que el kernel és el de Solaris).

OpenSolaris Developer Preview, que ha estat el nom del producte que s’ha publicat, és una distribució per a la plataforma x86 en format LiveCD instal·lable que conté unes quantes característiques més que interessants com són l’instal·lador anomenat Caiman, el sistema de fitxers ZFS, un sistema d’administració de paquets que no s’havia trobat a versions anteriors, tot un seguit d’utilitats GNU, GNOME 2.20 i molt més.

A Phoronix s’ha fet una completa instal·lació i revisió de les característiques del sistema. El principal problema que s’hi troba és precisament el kernel: no dóna completa compatibilitat amb tot el maquinari actual.  Un altre problema és que la designació dels dispositius i fitxers de configuració base del sistema canvien completament, i això fa més difícil la migració des de sistemes linux. No obstant, sempre està bé provar aquests sistemes, sobretot per comprovar el rendiment de ZFS, el sistema de fitxers que tant promet de Sun.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.