El teu blog de Linux en català

Kernel 2.6.23, alliberat

Després de 3 mesos de desenvolupament, finalment s’ha publicat la versió/revisió 2.6.23 del Kernel Linux. Ací teniu l’anunci fet per Linus Torvalds a la seua llista de distribució.

Aquesta versió té una bona quantitat de canvis interessants entre els quals destaquen:

  • Nou gestor de processos CFS: consisteix en el redisseny dels algoritmes que s’encarreguen de decidir quin procés s’executarà a cada instant. Sembla que aquest nou gestor ofereix respostes molt bones que faran que el nostre escriptori funcione molt millor.
  • Redisseny del read-ahead. Millora els casos de readahead thrashing en un 300% i a més permetrà afegir millores fàcilment a les properes versions.
  • Virtualitzacio. lguest és un hypervisor basat en paravirt_ops que permet arrancar kernels linux virtualitzats. És a dir, que no necessita virtualització per maquinari. També una part de Xen s’han inclòs al kernel (per fi).
  • Càrrega automàtica de mòduls acpi: fins ara els mòduls acpi no han estat integrats amb la resta de la infraestructura udev&sysfs; al kernel 2.6.23 es carregaran automàticament per udev. Això és important ja que a certes màquines aquest aspecte feia que el sistema s’encallara i deixara de funcionar.
  • Millores en XFS i Ext4: XFS té un nou sistema per evitar la fragmentació quan diversos processos estan escrivint una gran quantitat de dades, a més d’algunes millores d’escalabilitat. A Ext4, que encara és inestable, s’ha superat el límit de 65.000 i s’ha millorat el suport d’extents.

Aquestes són les millores més notables. A aquest article de Diego Calleja (en castellà) podeu llegir tot això ampliat i amb unes quantes línies més. Podeu veure la resta de canvis a la pàgina de kernel news.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.