El teu blog de Linux en català

OpenSUSE 10.3, ja disponible

Els desenvolupadors d’OpenSUSE han alliberat la versió 10.3 després de deu mesos de treball des de la publicació de la versió 10.2.

Aquesta nova versió d’openSUSE porta moltíssimes novetats entre les quals caldria destacar el nou gestor de paquets que, com es comenta a altres llocs, hauria de resoldre els problemes que sempre hi ha hagut en aquest tema amb SuSE.

Inclou la darrera versió en desenvolupament de KDE4, tot i que de sèrie -per raons òbvies- s’instal·larà KDE 3.5.7; també s’inclou el GNOME 2.20 i a dins d’ell una novetat prou interessant com és el YAST GTK, que és la nova versió del YAST però per a GNOME (YAST sempre havia estat programat amb QT); el 1-Click-install, una eina per facilitar al màxim la instal·lació de programes (gairebé fent clic a una pàgina web en sobrarà, aquesta eina s’ha vist a pàgines de recull de programari per a linux); còdecs multimèdia que ara s’instal·laran fàcilment ja que als programes que els manque algun còdec, ens donaran l’opció d’instal·lar-lo i, per acabar, també inclou el Compiz-Fusion i màquines virtuals com Xen i VirtualBox.

A nivell intern, openSUSE 10.3 inclou el kernel 2.6.22.5 i un nou sistema d’arrencada que redueix molt el temps de càrrega d’inici a l’igual que un nou tractament dels discs SATA i PATA que accelera en gran mesura el procés d’inici del sistema. Igualment, el nou gestor de paquets que és “an awful lot faster“, o siga, molt ràpid (qualsevol cosa es considera ràpida al costat del gestor de paquets del YAST).

A més, openSUSE 10.3 tindrà un suport més continu d’actualitzacions de seguretat i correccions durant un període de dos anys seguint així els passos d’Ubuntu quant al compromís vers l’usuari per tal d’oferir una distro de qualitat (o com a mínim “una imatge” de qualitat). Encara no ho he pogut comprovar, però caldria veure quin és el suport del català a aquesta versió, ja que sabent que la Generalitat de Catalunya ha fet una inversió important en Linkat, com a mínim això hauria de reflectir-se a les versions d’openSUSE.

2 comments

  • Alex on 5 d'octubre de 2007 at 21:15

  Reply

  Crec que Linkat no està basada en OpenSuse 10, sino en Novell Suse 9

  • Pau on 5 d'octubre de 2007 at 21:26

  Reply

  Doncs tens raó, però tot així, s’estan invertint uns diners que haurien de veure’s d’alguna manera a la versió “community” de suse.

  Però en fi… ja veurem què passa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.