El teu blog de Linux en català

Sabayon Linux

Sabayon Linux és una distribució basada en Gentoo Linux, considerada de les més potents i estables de les que es poden trobar.

La diferència de Sabayon respecte a Gentoo, és que Gentoo requereix un procés d’instal·lació molt llarg i que demana molta experiència a l’usuari (ja que s’han de fer particions, passar d’un entorn a un altre, compilació del kernel, etc.). Sabayon té un instal·lador tan o més senzill que el d’Ubuntu i que resol el gran problema de Gentoo.

La cosa va més enllà, Sabayon és una distro de potència. És a dir, inclou les darreres versions de programes, llibreries i mòduls i a més està enfocada als jugons: per defecte instal·la jocs com Batalla per Wesnoth, Nexuiz, Second Life, Torcs, Warsow i d’altres. A més, du la darrera versió de Compiz-Fusion i la seua integració i tema per defecte és molt bona.

La darrera versió que s’ha alliberat és la 3.4a i es troba a la cinquena posició del rànking de Distrowatch. Aquesta versió inclou els drivers propietaris d’ATi i NVIDIA (que es configuren automàticament), els darrers drivers per a targetes sense fils (funcionen a la perfecció, a Ubuntu jo tinc normalment un 8% de cobertura i amb Sabayon estic prop del 100%), i altres característiques:

 • Kernel 2.6.22
 • Màquines virtuals Virtual Box, Xen i Qemu
 • Suport per a sistemes de fitxers ext4
 • GNOME 2.18 i KDE 3.5.7
 • Gimp 2.3

Està completament en català i també porta instal·lats programes com Elisa Media Center, manencode, manslide, dvd:rip, etc. Crec que potser és la millor distribució quant a programari inclòs. I, per ara, sembla tan estable com qualsevol altra distro.

 1. Reply

  Enviada a Publícame. http://publicame.corank.com

  • Arnau on 13 d'agost de 2007 at 19:02

  Reply

  Uau!
  Ara tinc ganes de provar-la…
  Aquest és el problema de ser un instalador compulsiu i de informar-te a pàgines on t’informen tant bé :p
  La veritat és que tinc ganes de provar una distro basada en gentoo.
  L’única cosa que em tira enrere és el problema dels instaladors, que estic molt acostumat als .deb i al apt-get!
  Que tal està aquí el tema d’instalar?

  • Pau on 13 d'agost de 2007 at 20:23

  Reply

  Hem estat parlant una mica d’això al fòrum:
  http://forum.somgnu.cat/viewtopic.php?f=24&t=524

  La instal·lació de paquets a Gentoo (i per extensió a Sabayon) és mitjançant “emerge”, una eina com apt o urpmi. És molt senzilla de fer servir.

  A Gentoo tots els programes es compilen, no hi ha instal·ladors. Per això té molt bona reputació. Això significa que els repositoris de gentoo són molt grans ja que han d’incloure-ho tot (i és que realment hi és pràcticament tot el programari que es pot trobar).

  • Roc on 22 d'agost de 2007 at 12:37

  Reply

  Gràcies per la sugerència; he provat Sabayon i n’estic molt content!!
  No sóc molt entès en distros, però com a usuari final et puc dir que té el que necessitem el 99% dels usuaris. Kubuntu és també una bona opció, però sempre et cal instal·lar algun paquet addicional i això als que només som usuaris ens toca el que no sona, perquè és perdre temps fent coses que altres distros (com Sabayon) ens solucionen.

  • Pau on 22 d'agost de 2007 at 22:26

  Reply

  Totalment d’acord! La quantitat de programari preinstal·lat va ser el que em va cridar l’atenció.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.