El teu blog de Linux en català

Edició de vídeo a GNU/Linux

Una de les preguntes freqüents que es troben als fòrums de discussió és si hi ha possibilitat d’editar vídeo a GNU/Linux. La resposta és que sí, hi ha una bona quantitat de programes d’edició més simples o més complexes (per edició més “professional”).

Quant a programes d’edició d’ús senzill, cal destacar Kino, programat amb llibreries Qt i que ha avançat molt al llarg del temps. Això es pot comprovar a primera ullada amb el canvi d’aspecte que hi ha hagut entre versions que ara fa que l’entorn siga més amigable que pas abans.

 

També hi ha un altre editor de vídeo que algunes distribucions inclouen, MainActor, però aquest programa no és de codi lliure. Així que, si hi ha alternatives, millor obviar-lo.A nivell més professional o simplement, “amb més possibilitats d’edició”, cal destacar Cinelerra. Cinelerra és l’hereu de BroadCast 2000, un projecte que finalment es va abandonar. Aquest editor té unes característiques que el posen més a prop del nivell de l’Adobe Premier. Cinelerra pot treballar amb una quantitat molt gran de formats de video, pot treballar amb o sense compressió i és apte per a producció d’altes resolucions. El problema és que no té una interfície tan intuïtiva com el mainactor, kino o d’altres.
Hi ha uns quants projectes, uns més actius que d’altres, com el Jahshaka, kdenlive, Diva… Aquest últim té molt bona pinta, és dels senzillets i amb interfície molt amigable. És un projecte nou (la primera versió va eixir al març del 2006) que no ha avançat molt, però realment aquesta primera versió ja té molt bona pinta. Ací teniu captures del cinelerra (esquerra) i de Diva (dreta):

En defintiva, a GNU/Linux hi ha opció d’edició de vídeo. Hi ha molts projectes en desenvolupament i per ara, amb una miqueta de ganes d’aprendre, podem fer les coses bàsiques (i no tan bàsiques) que abans fèiem a Windows al nostre sistema lliure i amb programes de codi lliure.

3 comments

  • animarval on 12 de gener de 2007 at 12:21

  Reply

  • Mdk on 12 de gener de 2007 at 13:17

  Reply

  Molt interessant, a vore si hi ha algú que s’anima a tirar cap endavant el projecte, perquè realment té (tenia) molt bona pinta.

  En fi, aquestes són les coses del software lliure… (i del no lliure també…)

  • magarto on 17 de gener de 2007 at 00:33

  Reply

  También recomiendo el programa Avidemux, es el que yo uso para tareas como ripeo y cambio de compresiones

Deixa un comentari

Your email address will not be published.