El teu blog de Linux en català

Unity, el futur d'Ubuntu Netbook Edition

Ahir mateix, Mark Shuttleworth ha anunciat dues novetats de cara al futur en el seu bloc. D’una banda, la creació de versions molt lleugeres d’Ubuntu (basades en la seva versió Desktop i en la Ubuntu Netbook Edition). L’altra novetat és que, a partir del Maverick Meerkat, la Ubuntu Netbook Edition tindrà un entorn nou, anomenat Unity. Veiem com instal·lar i quines característiques té aquest entorn.

Per tal de poder provar aquest nou entorn, Canonical posa a la nostra disposició un repositori PPA de Launchpad. És important tenir en compte que Unity encara es troba en fase de desenvolupament i, tot i que jo l’he trobat força estable, això pot canviar d’un dia per un altre, i a més encara li manquen moltes característiques. Si, tot i això, voleu provar-lo, primer cal configurar aquest repositori PPA. Aneu a “Sistema>Administració>Fonts de programari”. A la pestanya programari, afegiu aquest repositori: ppa:canonical-dx-team/une.

Un cop fet, tanqueu les Fonts de programari i aneu a “Sistema>Administració>Gestor de paquets Synaptic”. Primer, refresqueu la llista de paquets. Si en el vostre ordinador havíeu provat el Gnome Shell, haureu de prémer el botó “Marca totes les actualitzacions”, perquè Unity utilitza les llibreries Mutter, base del Gnome Shell, i en el seu repositori ens porta actualitzacions per a aquestes llibreries. Per últim, cerqueu el paquet “unity” i instal·leu-lo.

Si us agrada més treballar des de terminal, podeu configurar els repositoris executant les següents instruccions:

sudo add-apt-repository ppa:canonical-dx-team/une
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install unity

Un cop instal·lat, per utilitzar l’Unity cal iniciar una sessió amb aquest entorn d’escriptori. És a dir, primer tanquem la nostra sessió per mitjà del botó “Surt…” que hi ha en el menú d’usuari, tal i com es mostra a la imatge següent:

Sortir de la sessió actual

Sortir de la sessió actual

Arribarem a la pantalla on escollim l’usuari per entrar. Seleccionem el nostre usuari i, abans d’acceptar l’entrada, anem al panell inferior i, a mà dreta, trobarem el camp “Session:”. En aquest camp, escollim “Ubuntu Unity Netbook Edition”, i entrarem a la sessió del Unity.

Què ha canviat a Unity? D’una banda, al panell superior ja no s’hi encasta la barra superior de les finestres. Suposo que és per tenir lloc per als Indicadors de finestra. A més, en aquest panell superior s’ha afegit un camp de text, que ens permetrà cercar el que ens interessi directament al Google (tot i que es pot canviar el motor de cerca).

Ubuntu Netbook Edition amb Unity

Ubuntu Netbook Edition amb Unity

Però encara crida més l’atenció el panell que hi ha a mà esquerra. Bàsicament, es tracta d’un dock, on tenim enllaços per a executar les nostres aplicacions preferides. També ens indica quines aplicacions tenim en execució i quina és la que estem utilitzant actualment en primer pla. En aquest dock, de moment podem canviar de posició els enllaços i poca cosa més.

Apart d’això, el propi Mark presenta un esbós de com ha de quedar la pantalla de selecció d’aplicacions (el Dash), el que ara mateix veiem com a fons al Ubuntu Netbook Remix.

Esbós del nou panell d'aplicacions

Esbós del nou panell d'aplicacions

Amb el que he vist fins ara, tot i que visualment està bé, funcionalment no li he trobat el què al Unity, tot i que cal tenir en compte que, en trobar-se en fase de desenvolupament, encara ha d’evolucionar molt més. El major problema que li trobo és el fet que ocupa molta pantalla. Cal tenir en compte que es tracta d’un disseny destinat a Netbooks. D’una banda, com que la barra superior de l’escriptori ja no porta integrada la barra superior de la finestra (com passa actualment), perdem unes quantes línies de píxels horitzontals. Però, a més, el propi dock d’Unity també ens fa perdre una zona bastant gran al lateral de la pantalla. Crec que, en un Netbook, on l’espai és molt just, no podem anar “llençant” píxels així com així.

Per últim, us deixo un vídeo que han preparat a WebUpd8, perquè pugueu comprovar el funcionament del nou Unity.

Font: WebUpd8

3 comments

    • Joan on 12 de maig de 2010 at 22:06

    Reply

    Crec que seguiré fent servir l’interfície que ve per defecte; 9 polzades de pantalla no són per tirar coets ^^

    Tot i així, he estat mirant el vídeo que vas fer sobre la KNE i pinta realment bé eh! Val més que em decideixi ja o al final m’acabarà sortint més a compte esperar a la 10.10 😛

    Salut!

    • Pau on 13 de maig de 2010 at 07:23

    Reply

    Té bona pinta, tot i que encara caldria millorar-lo…

  1. Reply

    Acabo de descobrir el blog i m’agrada molt. De fet feia uns dies que volia llegir algun article d’algú que hagués provat l’Unity aquest.

    No té gens mala pinta. Jo pel meu gust faria que el dock i la barra superior s’autoocultessin i només quedés visible una iconeta de Ubuntu a la part superior, molt a l’estil del que fa la Sugar UI del OLPC XO. Així no es perdrien tants píxels (que el meu és un EEE 901 i no li sobren precisament).

    Fa un temps vaig escriure un article on hi havia alguna captura de la Sugar UI, us deixo un enllaç.

    http://laveudet.blogspot.com/2007/12/install-party-de-lolpc-xo.html

Deixa un comentari

Your email address will not be published.