El teu blog de Linux en català

[Ubuntu Phone] La meua experiència

Farà uns mesos vaig poder ser un dels primers en adquirir un Ubuntu Phone de la marca BQ. Quan vivia a Montpeller treballava per a una consultora que s’ocupava del lloc web de la BQ Store, així que vaig poder estar al tant del moment en el qual el posaven a la venda.

Primera impressió

La primera impressió va ser molt bona. La veritat és que la gent de BQ fa un telèfon que se sent molt bé a les mans i que malgrat no tindre un disseny increïble, és molt bonic.

En engegar el telèfon i arribar a la pantalla de benvinguda de l’Ubuntu Phone, no vaig cabre en la meua alegria. Considerava que el sistema final estava ben polit, interfície bonica i molt més fluïda del que em pensava que seria.

I tot el que hi ha funciona bé: es poden fer trucades amb normalitat sense cap tipus de problema (ni el més mínim problema), l’agenda, el calendari, la configuració del sistema, els jocs, la càmera… s’ha de dir que tot funciona de manera molt fluïda i sense problemes. No obstant, a voltes sentia que les aplicacions trigaven una miqueta en engegar-se (estem parlant de 2 o 4 segons).

Primeres mancances

La primera gran cosa que ens afecta a la vida diària amb este telèfon és que no té Whatsapp. Jo també preferisc Telegram i considere que és molt millor en molts aspectes, però el 99% de tots els meus amics no saben què és Telegram i no pensen instal·lar-se’l. No obstant, sembla que hi ha una opció amb esta aplicació WebWhatsapp.

La segona gran cosa que notem és la manca d’una bona aplicació de mapes. Existeixen moltes i diverses opcions actualment (uNav i OSM com a natives; Google Maps o Here Maps com a webapp). Però la realitat és que en tot cas trobarem alguna mancança. uNav té pinta que millorarà, però.

I tercer, les punyeteres webapp. L’Ubuntu Store està plena de webapps que són realment simples contenidors de pàgines web. Una webapp és bàsicament un accés directe a la web de l’aplicació en qüestió.

El Sistema Operatiu Ubuntu Touch

Tot i que la primera impressió va ser molt bona, amb el pas del temps hi ha coses que a la llarga ens van afectant. Son xicotets problemes en l’ús bàsic del telèfon.

Coses bones

 • La manera de canviar entre les diferents aplicacions que tenim obertes és magnífica. T’hi acostumes de seguida i quan agafes qualsevol altre telèfon, fas sempre el gest de lliscar el dit a l’esquerra o la dreta.
 • Les aplicacions bàsiques estan ben parides, el disseny és agradable.
 • La barra superior que té diverses dreceres té un comportament ‘divertit’. Si llisquem cap avall i al mateix temps movem el dit a esquerra o dreta, accedim a les diverses opcions de bateria, gps, connexió i xarxes, brillator, etc.
 • El més important: tindrem un sistema gairebé linux pur, podrem oblidar-nos en gran mesura de seguiments i altres merdes relacionades amb Apple, Android o WindowsPhone. Mola, no?

Coses dolentes

 • No existeix un botó de tornar a l’inici. Tot s’ha de fer per gestos, i a voltes això potser una miqueta pesat. Sobretot quan entrem a l’Ubuntu Store. He d’anar ‘enrere’ des de l’aplicació per poder tornar a la pantalla d’inici. Si no, no és possible.
 • Quan estem en una aplicació i tornem a la pantalla d’inici, es requereix un parell de segons en recuperar les icones que hi havia en ella (una miqueta com quan un sistema Android l’engeguem).
 • L’Ubuntu Store és una merda. Així de clar: és lenta, no permet aplicar filtres interessants, les aplicacions setmanals recomanades són gairebé sempre les mateixes (després de 8 mesos!) i l’experiència d’ús és molt dolenta. Això té una fàcil solució, que és instal·lar l’uApp Explorer.

Les aplicacions disponibles

Malgrat que Whatsapp no està present, sí que tenim Telegram. A més, la versió web de Telegram és tan bona que al final vaig acabar instal·lant-me la webapp en lloc de l’aplicació nativa. Algunes aplicacions interessants:

 • Productivitat
  • Dekko | Gestor de correu (compatible amb GMail)
  • Beru | Lector de documents PDF i llibres electrònics
  • Translate | Traductor amb molt bona interfície
 • Missatgeria
  • Telegram | La millor alternativa a Whatsapp, per a qualsevol sistema operatiu i navegador
  • Hangups | La millor opció per a utilitzar Google Hangouts
  • WebWhatsapp | No l’he provada, però sembla que funciona…
 • Xarxes socials (tot són webapps 🙁 )
  • Twitter | Simplement és un contenidor web
  • Google+ | Semi-nativa – semi-webapp
  • Facebook | Webapp normaleta
 • Mapes
  • OSMTouch | La millor aplicació ‘només de mapes’ del moment
  • uNav | La millor opció per a la navegació GPS
  • Google Maps | Tot i que és un contenidor web, funciona prou bé
 • Jocs
  • 2048 | Un magnífic joc trencaclosques
  • PathWind | Un joc de plataformes molt divertit
  • Cut the rope | Un altre joc trencaclosques genial
 • Altres
  • Liri Browser | Una molt bona alternativa al navegador per defecte de l’Ubuntu Touch
  • Terminal | Totalment necessari, no?

Per què vaig acabar desinstal·lant-lo…

Jo tenia 2 telèfons: un amb Android i l’altre amb l’Ubuntu Phone. Durant alguns mesos vaig estar amb els dos: l’Ubuntu Phone a un calaix i l’Android per a l’ús diari. Un bon dia el meu Android va caure al terra i es va trencar. Així que vaig començar a fer servir l’Ubuntu Phone per a tots els dies.

El calendari no sincronitzava amb Google Calendar. Quan agafava una trucada, no tenia una pantalla de l’estat de la trucada, sinó que veia simplement el teclat de marcatge (tot i que la trucada estava en curs). Vaig començar a sentir-me isolat a causa de no tindre Whatsapp. Hi havia també un problema a l’hora de navegar per webs o aplicacions que requerien lliscar cap amunt i cap avall (a voltes no lliscava i es feia com si haguera fet clic sobre algun element); no obstant, això sembla ser un problema del meu telèfon, ja que amb Android em passa el mateix.

No sé, van ser moltes coses xicotetes les que em van fer canviar de nou a Android. Amb l’aplicació de BQ per rootejar el telèfon i instal·lar Android, vaig convertir el meu Ubuntu Phone en un Android en qüestió de minuts. I he de dir que me sentia ‘alliberat’… tot i que en realitat era al contrari.

Quan em compre un altre telèfon, tornaré a instal·lar l’Ubuntu Touch. Sé que si haguera tingut Whatsapp, hauria aguantat…

Recomanat, sí o no?

Jo diria ‘sí’, si no tens dependència al whatsapp. Ara bé, una cosa són les mancances i una altra és el fet que no sé com acabarà esta història de l’Ubuntu Phone. Em pareix que ha sigut un projecte molt arriscat i no sé si Canonical guanyarà diners (segur que a Europa i Amèrica no guanyarà res). Per tant, parlem d’un sistema que potser no tindrà continuïtat…

  • Jaume on 7 de desembre de 2015 at 16:57

  Reply

  Fa temps també es parlava de Firefox OS per ser utilitzat a mòbils i tauletes, què se n’ha fet?

   • Pau on 8 de desembre de 2015 at 08:00
   • Author

   Reply

   Doncs segons el que jo vaig poder esbrinar després d’estar investigant fa uns dies, la situació del FirefoxOS no ha evolucionat molt. Van traure tota una sèrie de mòbils amb l’SO i fins i tot, no fa molt, es va anunciar una televisió de Panasonic:
   http://gnulinux.cat/2015/01/06/firefoxos-arriba-als-televisors-de-panasonic/

   Però la velocitat a la que es mouen FirefoxOS i Ubuntu Touch és molt lenta en comparació amb Android o Apple. Però sobretot no hi ha gairebé oferta de terminals. Per sort, crec que Canonical va fer una bona aposta amb BQ, perquè fan bons mòbils a preus assequibles.

  • kelvalok on 8 de desembre de 2015 at 09:09

  Reply

  Bon article, gràcies per compartir l’experiència. Jo no l’he fet servir encara, però el que havia sentit i llegit era exactament el que has explicat. És una llàstima però estaria bé que algun dia funcionés un linux natiu al mòbil.
  Si no vaig errat, KDE està fent passos per a això.
  Salut,
  K.

   • Albert Teixidor on 25 d'abril de 2016 at 11:02

   Reply

   Aquí teniu més informació:
   http://plasma-mobile.org/

   Fa més bona pinta i disposa de whatsapp (hi ha dues aplicacions de Whatsapp en els mòbils Jolla que funciona sobre Sailfish OS) entre altres perquè suporta tal com diuen els desenvolupadors de:
   Plasma apps, Ubuntu Touch (.click) apps, Gnome apps (e.g.GnomeChess), X11 (e.g.xmame) and possibly other Qt-based apps like Sailfish OS or Nemo. Packages can be installed by “apt-get install packagename”.

    • Albert Teixidor on 25 d'abril de 2016 at 11:04

    Reply

    No se pas editar les converses.

    Així una solució, podria ser per aquest actual mòbil és instal·lar Kde per sobre i disposar de tots els programes actuals i d’altres com whatsapp.

  • Marc on 8 de desembre de 2015 at 21:03

  Reply

  Hola,

  Jo vaig comprar el primer mobil amb firefoxOS que van vendre aqui Estats Units i em vaig trobar amb el mateix problema: no te whatsapp.

  Les coses basiques funcionaven, a vegades una mica a poc a poc, pero hagues pogut sobreviure amb aixo. Ara, sense whatsapp es feia massa complicat.

  Marc

  • Uri on 18 de juny de 2016 at 23:39

  Reply

  Ostres, jo fa un mes que el tinc….
  I com que no soc presoner de Wasaaaa, continuo amb ell.
  Ara bé, la llista de coses en contra és llarga:
  nul·la conectivitat amb bkuetooth de cotxe com el ck 3100, (bug obert i a la espera de resolució)
  falta de missatges de veu en el telegram (request feta),
  Sincronització manual en el Dekko (idem).
  selecció de contacte a truca pitjant el número 2272 per marcar a casa.

  Tot i que la del bluetooth ÉS INVALIDANT, no torno a andriod ni fart de vi…
  Per cert, per a tornar al princip, menu esquerra icone inferior. …
  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.