Raspberry Pi és una placa computadora (SBC) de baix cost desenvolupada en el Regne Unit per la Fundació Raspberry Pi. Des del 29 de febrer de 2012, es pot realitzar comandes en les pàgines web distribuïdores de components electrònics Farnell i RS Components. La fundació planeja llançar dos versions amb un preu entre 25 i 35 dòlars. EL seu objetiu és estimular la ensenyança de les ciències de la computació en les escoles.
En una entrevista a Eben Upton, un dels creadors del projecte Raspberry Pi, en la revista Linux User se li va preguntar ¿Per què Ubuntu no podrà executar-se en Raspberry Pi? Al que Eben Upton va respondre:
«Les plaques beta originals funcionaven amb Ubuntu, de Canonical, però aquesta ja no és una opció suportada. Què ha canviat?
Pensàvem que intentaríem utilitzar Ubuntu -que és un sistema amb un aspecte molt professional. El problema amb Ubuntu, com vam veure després, va anar que l’organització que hi ha darrere – Canonical – ha decidit eliminar el suport per a processadors ARM anteriors als ARMv7. Només suporten processadors ARM de la classe Cortex, i no tenim un processador d’aquesta classe Cortex, sinó que treballem amb un ARM11 [ARMv6].
I saps, amb la majoria de les distribucions GNU/Linux el que va passar és que algú es va posar en contacte amb nosaltres des d’aquests projectes per dir-nos «com puc ajudar-vos a fer que la nostra distribució funcioni en la Rasbperry Pi?», la qual cosa estava bé. Ubuntu es va posar en contacte amb nosaltres per dir-nos «Com podem fer que deixeu de dir que Ubuntu funciona en Raspberry Pi?», una pregunta que de fet vaig pensar que era bastant brutal. Així que sí no suporten el nostre xip i no tenen interès a suportar-ho i a sobre han estat clars a l’hora d’intentar que diguem “Ubuntu”… que hem deixat de dir “Ubuntu”. Podries executar una versió antiga -Ubuntu 9.04, que crec que és Jaunty- podries executar Jaunty en la Raspberry Pi, però no podries executar versions més modernes que aquesta.
És desafortunat, però almenys hi ha una distribució que segueix mantenint les seves versions per ARMv5/ARMv6 amb vida per ajudar-nos, la qual cosa no és un exercici gratuït. Tenim molta sort que Red Hat hagi estat tan extremadament servicial amb nosaltres, però amb Canonical… Sí. Així són les coses.»
Canonical, és l’únic que no m’agrada de Ubuntu. Sempre intentant separar-se de la resta de la comunitat. Es bastant penós que li doni l’esquena a aquesta fundació tan important. Sincerament, lamentable.
Font: PortalLinux.es
2 comments
L’entrevista original és del 29 de febrer de 2012, encara que a rasberrypi.es se’n facin ressò ara. (Trobo que és una dada rellevant per contextualitzar la notícia)
En tot cas, merci per l’article; perquè no sabia la postura de Canonical al respecte.
En realitat fa molt de temps que se’n sap la postura que té Canonical respecte ARM. Però vaig veure la notícia i hem va semblar bona idea comentar-la.