El teu blog de Linux en català

El «Centre de programari de l'Ubuntu» i les aplicacions de pagament

Aquest matí se m’ha ocorregut obrir el «Centre de programari de l’Ubuntu». Molts sabreu que aquest és l’equivalent del Play Store d’Android, AppStore d’Apple o AppWorld de Blackberry.

Aquí teniu la captura del que m’ha aparegut a la portada del «Centre de programari de l’Ubuntu»:

Centre de programari de l'Ubuntu

Bonic, eh? La realitat és que ha estat una molt bona pensada de Canonical. Ara bé, al «What’s new», veieu alguna cosa rara? Efectivament, totes les aplicacions del What’s New són de pagament. Això em fa pensar:

 • Ja no es desenvolupen aplicacions lliures (lliures de pagament incloses)? -tots sabem que sí, per exemple, Nitrotasks-
 • Aquestes aplicacions de pagament, son lliures? No (ja t’ho posa quan entres a la fitxa de l’aplicació)

Conflicte intern

Tenim la sort que aquest bloc se’l llig el David Planella, que sempre dóna un punt de discussió a tots els meus dubtes expressats sobre la trajectòria de l’Ubuntu. Però, tot i així, no puc evitar sentir una certa decepció quan les accions que pren Canonical per rendibilitzar l’Ubuntu acaben passant sempre per ser una miqueta menys lliure.

Ubuntu és genial, és de lluny la distribució més completa i més recomanable que hi ha. Però no m’agradaria gens ni miqueta que es convertira en una espècie d’Android: un sistema operatiu amb un nucli «lliure» però plagat d’aplicacions i pedaços privatius i molt controlat per Google. La realitat és que Android, tot plegat, ni és ni de lluny lliure.

Ubuntu encara està molt lluny d’arribar on és Android, però sembla que cada petit pas que fa, xino xano, s’acosta a un model allunyat de l’ideal lliure. És una decisió respetable, és clar. Però no puc evitar sentir certa tristor per veure que el model 99% lliure no acaba d’anar bé a Canonical.

  • David on 24 de maig de 2012 at 08:59

  Reply

  Que sigui la millor distribució de Linux es una opinió molt personal (vinc de distribucions com Arch/Fedora/Opensuse i he provat fa poc la 12.04 i ha algunes coses que no m’agraden gens) :p

  En certa manera, es normal que les aplicacions de pagament hi siguin en primer pla: volen fer un model de negoci amb aquesta tenda. Es de les poques maneres que té Canonical per ser rentable.

  Solució fàcil al teu conflicte intern: fes servir Fedora. Gnome 3 i programari lliure per davant de tot (encara que pots afegir programari privatiu si vols sense cap problema).

   • akjode on 25 de maig de 2012 at 11:52

   Reply

   Jo ja fa anys que utilitzo ubuntu, al igual que tu, abans havia probat varies distribucions, hi havia estat 2 anys amb opensuse, i el que ha fet canonical amb ubuntu 12.04 o que ja porta temps fent si tornem fins a la versio que m’agradaba, es treure el gnome, la 12.04 es pot utilitzar si, pero es molt inestable, i particularment, no m’agrada el metode de navegacio, fins i tot si tornem a posar el gnome, que per collons es el 3 ja…

  • Ecron on 24 de maig de 2012 at 09:24

  Reply

  És cert que es una mica contradictori, sabent que Ubuntu es basa i aposta pel programari lliure, encara que des de fa temps ha estat donant passos en aquesta direcció (permetent instalar programari de tercers en el moment d’instalar la distribució, per exemple).

  La veritat es que ja fa temps que estic pensant en canviar-me de distribució, per tot el tema que comenteu principalment, però em fa por tindre problemes de compatibilitat, configuració… Em fa molta perea estar una setmana arreglant problemes :S

  Quina distro vos pareix la millor alternativa a Ubuntu? Buscant un escriptori amb el Shell i que es puga instaŀlar progamari de tercers si ho necessite (com a Fedora segons dieu)… Estic dudant entre OpenSuse, Fedora, Mandriva…

   • jmaspons on 24 de maig de 2012 at 10:17

   Reply

   Si vols seguir amb els avantatges de l’ubuntu però evitar propaganda de programari privatiu quan vols instal·lar paquets pots provar kubuntu o instal·lar algun altre gestor de paquets com el Muon o l’Apper.

   Salut!

   • Daniel on 24 de maig de 2012 at 17:58

   Reply

   Jo recomano Debian. O si vols tafanejar més i aprendre, Arch Linux.

   • akjode on 25 de maig de 2012 at 11:54

   Reply

   jo estic mirant mint, o debian, pero fa massa temps que estic acostumat a ubuntu, error meu, pero cuant s’acabi el suport de la 10.04 tinc clar que ubuntu perdra un usuari…

    • Daniel on 26 de maig de 2012 at 22:57

    Reply

    Si vols que tot funcioni i estalviar temps, Mint o LMDE són els millors a la meva aparença. Debian Testing, per l’altra banda, aporta certs avantatges (s’actualitza una mica més sovint ja que és rolling, per exemple) però és una mica més inestable i requereix una mica de temps a configurar.

  • Daerun on 24 de maig de 2012 at 09:46

  Reply

  Jo crec que ara mateix la millor alternativa a Ubuntu per qui no es vulgui posar a “jugar” amb configuracions és Linux Mint, que a part está basat en Ubuntu. Han fet una feina fantàstica amb el MATE (també amb el Cinnamon, encara que aquest no l’he provat) i possiblement sigui tot el que la gent decebuda amb Unity hauria esperat que fos Ubuntu.

 1. Reply

  Bones,

  Em sento al·ludit per la subtil menció d’en Pau :), o sigui que em sento també obligat a contestar.

  Tens raó que Canonical posa un gran èmfasi en tenir aplicacions comercials al Centre de programari per poder-se financiar. De fet, des de ja fa força mesos hi ha un equip anomenat ‘Consumer Apps’ dedicat a aquesta tasca.

  Per raons òbvies, Canonical necessita fer diners per mantenir la competitivitat i els seus treballadors.

  Tot i això, això no vol dir que ens oblidem del programari lliure. Des de fa mesos, estem potenciat particularment el desenvolupament d’aplicacions a l’Ubuntu, tant comercials com lliures. Prova d’això és el programa de desenvolupadors centrat en developer.ubuntu.com i la plataforma en línia per enviar aplicacions al Centre de programari: myapps.developer.ubuntu.com, la qual permet dues vies d’enviament i de revisió – aplicacions amb llicències lliures i gratuïtes, i aplicacions comercials. Jo personalment (i d’altres!) he treballat perquè així sigui, i que les aplicacions de programari lliure tinguin el mateix estatus i suport que les comercials.

  Per als qui segueixen el Planet Ubuntu, hauran vist que recentment no només jo sinó dos altres membres de l’equip de la comunitat de l’Ubuntu (en Daniel Holbach i en Michael Hall) han començat a treballar per potenciar i facilitar l’enviament d’aplicacions lliures al Centre de programari, cosa que prova que no hi estem escatimant recursos 🙂

  I per als qui han seguit el darrer Ubuntu Developer Summit (UDS) fa poc, tant en directe com en diferit, hauran vist que hi va haver un bon munt de sessions sobre desenvolupament d’aplicacions de programari lliure i els processos associats [1].

  Ara bé, és un procés complex, i necessitem qualsevol ajuda. Aquest cicle estarem treballant amb l’Ubuntu App Review Board, l’equip de voluntaris que s’encarrega de revisar i aprovar les aplicacions que s’envien al Centre de programari, cosa que farà que vegem més aplicacions lliures a la secció de novetats.

  Pel que fa als bànners, cada mes intentem fer un balanç entre lliure i comercial, i n’hi solem tenir 2 de cada. El que ha passat aquest darrer mes és que volíem promocionar especialment els jocs d’EA, i el segon programa lliure que hi tenim encara no té versió per a l’Ubuntu 12.04, per la qual cosa només el veuen als bàners els usuaris de l’Ubuntu 11.10

  I finalment, per respondre a la pregunta central del teu apunt: la raó per la qual no hi ha hagut cap programa lliure a la secció de novetats és simplement perquè darrerament no hi ha hagut aplicacions lliures aprovades. De fet, n’hi ha força a la cua [2], i l’App Review Board no dóna l’abast. Espero que aquest article i altres ajudin a donar més visibilitat a aquest grup de voluntaris i a animar més col·laboradors a ajudar-los [3].

  És molt fàcil criticar Canonical per no tenir més aplicacions lliures al Centre de programari (i amb això constato un fet, no critico l’article), però cal recordar que és a la mà de cadascun de nosaltres canviar-ho. El procés és totalment obert, meritocràtic, les eines estan disponibles, només calen més voluntaris amb empenta per tirar-ho endavant amb més força.

  Qualsevol que vulgui col·laborar-hi, només cal que m’ho digui!

  [1]: http://summit.ubuntu.com/uds-q/
  [2]: https://myapps.developer.ubuntu.com/dev/arb/
  [3]: https://wiki.ubuntu.com/AppReviewBoard

   • Pau on 24 de maig de 2012 at 16:41
   • Author

   Reply

   Gràcies per la teua aportació, com sempre :). Mirarem de potenciar el tema de desenvolupament d’aplicacions 🙂

 2. Reply

  I tornar-li amb què Android no és lliure…

  Aleshores cap distribució de Linux ho és, no? Perquè en la majoria pots instal·lar Flash, pots instal·lar l’Adobe Reader, els controladors propietaris d’ATI i NVidia,… aplicacions que no són lliures.

  I si ens referim a que Samsung, HTC, Sony,… no alliberen les seues modificacions d’Android, aleshores el que no és lliure no és Android, sinó l’obra derivada d’aquestes companyies. Però ningú impedeix a la gent a agafar el codi (lliure!) que publica Google, programar les parts que falten (com els controladors gràfics – açò em recorda al nouveau per a NVidia) i muntar tota la infrastructura necessària per a fer una altra “distribució” d’Android.

  Oh, wait! A algú ja se li ha passat pel cap!

   • Pau on 25 de maig de 2012 at 06:40
   • Author

   Reply

   Android és lliure, i tant que sí. Però tot allò que l’envolta no ho és. El resultat al final és un core lliure amb tot un pegat d’aplicacions no lliures.

   Un sistema linux és lliure, i allò que l’envolta: comunitat, aplicacions bàsiques per fer les tasques diàries, etc., és un model molt més lliure (que tampoc no vol dir que siga 100% lliure).

   No sé si m’explique 😛

   • Daniel on 26 de maig de 2012 at 22:54

   Reply

   Android com a sistema operatiu base és lliure, però a la pràctica (de fàbrica) rares vegades ho és. Però jo no em queixo, ja que Android funciona perfectament sense el Play Store (privatiu), de manera que jo puc tenir CyanogenMod sense les parts privatives de Google i assegurar un sistema si més no 99% lliure.

   Però això no treu que aquell qui compri un mòbil Android creient que li vindrà un mòbil lliure, estarà equivocat.

  • perepunyetes on 23 d'agost de 2012 at 10:49

  Reply

  Unes correccions :
  *està molt lluny : és molt lluny
  decisió *respetable : respeCtable

Deixa un comentari

Your email address will not be published.