El teu blog de Linux en català

Experiència personal: Transició a Android 4.0

Ja feia temps que feia servir una versió alpha antiga del CyanogenMod 7.0 pel meu terminal HTC Pyramid, i fa uns dies em vaig llançar a instal·lar una de les primeres versions no oficials de la nova versió 9.0, que inclou Ice Cream Sandwich. N’estic encantat! Hi ha moltes millores, així que us resumeixo les que m’han semblat més rellevants:

 • La bateria em dura molt més. He passat d’unes vuit hores de vida a unes dotze.
 • El català funciona ja gairebé amb tota perfecció; a Gingerbread s’acostumaven a veure parts en anglès.
 • Incorpora funcionalitats molt interessants: Estadístiques d’ús de l’internet mòbil, un millorat controlador de tasques…
 • En general el sistema va més ràpid i és més senzill d’utilitzar.

Els que ja teniu aquesta nova versió del sistema operatiu Android, què en penseu? Quina ha estat la vostra experiència?

Si el vostre fabricant no té pensat actualitzar el vostre terminal, perquè no proveu a instal·lar Cyanogen o MIUI i així gaudir d’un mòbil personalitzat i a la última? 😉

  • Dimas on 25 d'abril de 2012 at 08:30

  Reply

  El tinc des del desembre amb el Galaxy Nexus… i segurament sigui la millor experiència mòbil que s’hagi pogut gaudir mai.

  • Roger on 25 d'abril de 2012 at 09:14

  Reply

  N’esteu segurs d’això que dieu?

  Altres cops, he fet cas, als que sense pensar-ho massa, i havent-la provat 2 dies diuen que va com la seda. Jo vaig actualitzar una Magic a Android 2.2, perque em van dir que “anava molt mes rapid” i a part de fallar mes que una escopeta de fira, anava mes rapid en els benchmarks però era inusable quan tenia 2 aplicacions obertes (problema de memoria).

  Costa migrar una aplicació a una versió nova, pels multiples detallets, que fan la diferencia entre una bona experiencia i una de dolenta.

  Heu notat alguna regressió? Per petita que sigui?

   • Dimas on 25 d'abril de 2012 at 09:25

   Reply

   Roger, en el meu cas no fa 2 dies que l’estic provant, sinó més de 4 mesos, i va com la seda, tot són millores. I el millor no és cap nova característica concreta, sinó la sensació general amb el sistema operatiu i totes les aplicacions.

   De totes maneres jo parlo de l’Android 4.0.4 oficial, no sé fins a quin punt són estables les versions de CyanogenMod o altres ROMs ICS.

    • akjode on 25 d'abril de 2012 at 09:36

    Reply

    jo soc de comprar aplicacions, ja que primer, en android no son cares, i les que o son ni me les plantejo, i lògicament, per a mi posar un sistema personalitzat, tot i poder millorar la experiència de usuari, no m’inspira confiança

     • muzzol on 27 d'abril de 2012 at 12:39

     Reply

     que té a veure el fet de comprar aplicacions amb el fet de posar la versió d’android que et vengui de gust?

     crec que hi ha confusió de termes aquí.

     la gran aportació d’android al món dels mòbils és justament poder tenir el “sabor” android que tu vulguis al teu terminal sense haver d’esperar que la teva companyia actualitzi (o no) la que ve per defecte.

     tu després hi pots posar totes les aplicacions que vulguis.

  • Abdó on 25 d'abril de 2012 at 13:20

  Reply

  Senyors, fa una setmana que he actualitzat el meu Galaxy S2 pel canal oficial de Vodafone i estic fastiguejat. La bateria no dura res de res i a més m’ha canviat la configuració que tenia. Tinc la versió 4.0.3 Amb la versió 3.0.15 del Kernel. Creieu-me quan estic temptat de tornar al Ginger (sobretot per la bateria, doncs abans em durava tranquil·lament unes 17 hores i ara no arriba ni a 12).
  Pel que fa al català, ni menció. Això sí, un vintena d’idiomes que potser el parlen una comunitat més petita que la catalanoparlant.

   • Dimas on 25 d'abril de 2012 at 13:41

   Reply

   Abdó, això del català és culpa de Samsung. De fet ja van dir que en 1a instància no sortiria en català i que l’afegirien “poc” després. El problema és que com tenen la seva capa personalitzada TouchWiz els suposa feina adaptar el català (la versió oficial d’Android 4.0 ja ve amb el català per defecte).
   Respecte la bateria, és estrany, mirant els fòrums del SII no veig ningú que es queixi. Passa’t per HTCMania per fer la consulta, potser t’hi poden ajudar.

  • Xavi on 25 d'abril de 2012 at 19:26

  Reply

  Doncs jo m’he decidit a provar avui el CM9 per al Galaxy S i he de dir que va molt fluid! en comparació al MIUI 2.3 que tenia instal·lat! i de moment cap error en tot el dia!

  • Daniel on 25 d'abril de 2012 at 20:09
  • Author

  Reply

  Estic d’acord amb en Dimas. El fet que l’Android no funcioni bé de mans d’HTC o Samsung és per culpa dels seus entorns de codi tancat que fan el sistema més lent i pesat. A més a més, no incorporen el català en molts dels casos… Per això vaig passar a Cyanogen al meu terminal HTC, i n’estic encantat. Abdó i Roger, heu provat mai una ROM? Segur que la vostra experiència serà molt millor que amb els sistemes del fabricant junt amb la merda de vodafone/movistar/…

  He llegit que MIUI funciona bé, però que al contrari que Cyanogen no és feta per una comunitat, sinó que per una empresa oriental. Segons diuen és un sistema amb moltes funcionalitats i molt net, però també farragós i pesat. Va per gustos 🙂 Ah, això sí, amb prou feines està en castellà.

  Salut!

   • Abdó on 25 d'abril de 2012 at 21:25

   Reply

   Saps si a l’inatal·lar-me una ROM perdo la garantia de l’aparell? És gaire complicat? Hi estic temptat, però açò és el que em talla.

    • Daniel on 25 d'abril de 2012 at 22:41
    • Author

    Reply

    Perds la garantia del software de fàbrica, evident. I en teoria també perds la garantia del maquinari, però això té fàcil solució si mai se’t trenca el mòbil: o bé el tornes a la ROM original o bé el formates, així que quan el portis a arreglar no sabràn que hi tenies instal·lat un programari “no oficial”.

    De tota manera aquest és un cas molt poc freqüent. I complicat no ho és, si segueixes un bon tutorial. Aquí tens la guia oficial de Cyanogen pel teu terminal, segueix-la fil per randa i no hauries de tenir cap mena de problema 🙂

    Salut!

     • Abdó on 26 d'abril de 2012 at 12:16

     Reply

     Gràcies. Li donaré una ullada a veure si m’animo. Els ordinadors no em fan por, però els mòbils…

      • Daniel on 26 d'abril de 2012 at 23:00
      • Author

      No tinguis por. És més senzill del que sembla a simple vista.

      Si et fa respecte o tens problemes, no dubtis en demanar assistència.

  • Rafel on 26 d'abril de 2012 at 07:53

  Reply

  Jo tinc una tableteta nova de la marca bq amb ICS i va de luexe.

   • Daniel on 26 d'abril de 2012 at 22:59
   • Author

   Reply

   bq? No em sona 🙁 hah

    • Rafel on 27 d'abril de 2012 at 16:19

    Reply

    bq és l’antiga marca Booq, que començà, i encara en fa, e-readers. Els seus productes tenen una qualitat/preu molt bona. De fet són la marca que més llibres electrònics i tablets amb Android en venen. És una marca espanyola,sí, però als seus productes Android no fan fora el català.

     • Daniel on 27 d'abril de 2012 at 16:33
     • Author

     Reply

     Interessant! De cara a l’estiu en busco un, d’e-book. Me’ls miraré 🙂

  • lotiopep on 27 d'abril de 2012 at 10:25

  Reply

  Jo porto un més amb la la rom andyx v7.2 i va molt bé. L’única pega és que no hi surt el català. L’he de tenir en anglès. Estic esperant a la rom cm9 estable, pero Deu n’hi do el temps que estan trigant a treure-la.

   • Daniel on 27 d'abril de 2012 at 16:18
   • Author

   Reply

   Jo he fet servir cyanogen 7.1 i ara estic amb l’alpha del 9.0, i he de dir que l’alpha funciona molt bé. El bluetooth triga a engegar-se, però per la resta funciona a la perfecció.
   Tant amb la versió 7.x com amb la 9.x, Cyanogen sempre porta el català 😉 Mira’t el comentari que li he posat a l’Abdó, que hi he posat el link sobre com instal·lar aquesta ROM al vostre terminal Galaxy S II.

   Salut!

  • lotiopep on 27 d'abril de 2012 at 10:25

  Reply

  per cert, tinc un samsung galaxy s2

  • Gerard on 27 d'abril de 2012 at 10:51

  Reply

  L’altre dia vaig intentar instal·lar el CM9 en un Nexus One, és una mica enrebessat… s’han de crear particions noves, i crec que encara no va gaire fi en aquest mòbil.
  He tornat a la CM7 ….

   • Daniel on 27 d'abril de 2012 at 16:32
   • Author

   Reply

   No hi ha cap versió oficial del CM9 pel Nexus One, sembla… Suposo que per la seva potència. Això de les particions té pinta a ser lo dels sd-ext, que fa servir part de la targeta SD per al sistema. Si aquest és el cas, CyanogenMod 7.2 serà el que millor t’anirà 🙂

  • Lola on 20 de setembre de 2013 at 19:40

  Reply

  Hola Daniel,

  Jo tinc un Samsung Galaxy Ace 2, i de moment encara no hi ha cap actualització al 4.0. Doncs com que tenia l’Android 2.3.6 i aquest no té català, em vaig instal·lar el 4.1.2 (concrectament seguint els passos d’aquest vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=26I9qHFnzFU ) perquè se que té català. Pero la sorpresa ha sigut que al reiniciar el dispositiu, no hi havia català. Tens resposta per aixo? Una solució?

  Moltes gràcies.

  • Lola on 20 de setembre de 2013 at 19:40

  Reply

  Hola Daniel,

  Jo tinc un Samsung Galaxy Ace 2, i de moment encara no hi ha cap actualització al 4.0. Doncs com que tenia l’Android 2.3.6 i aquest no té català, em vaig instal·lar el 4.1.2 (concrectament seguint els passos d’aquest vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=26I9qHFnzFU ) perquè se que té català. Pero la sorpresa ha sigut que al reiniciar el dispositiu, no hi havia català. Tens resposta per aixo? Una solució?

  Moltes gràcies.

   • Daniel on 25 de setembre de 2013 at 14:40
   • Author

   Reply

   Hola Lola,

   Android 4.X duu el Català per defecte, però la guia que tu vas seguir utilitza una ROM d’android que no és Cyanogen. Cyanogen sí que segur que inclou el Català, però pot haver-hi altres ROMs que no el portin. Aquest sembla ser el cas amb la que tu t’has instal·lat.

   Prova a seguir la guia per instal·lar Cyanogen aquí: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2342997

   Fins aviat!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.