El teu blog de Linux en català

Cinnamon, un nou entorn d'escriptori per a Linux Mint

Actualment un dels punts de controvèrsia més importants en el món Linux és l’entorn d’escriptori. La decisió d’usar-ne un o altre és molt personal i, tot i que ja hi ha usuaris que ha trobat l’entorn que prefereixen, altres (entre els que m’incloc) anem provant diversos entorns, sense acabar de decidir-nos per cap. Personalment, crec que encara em pesa molt el record del funcionament de Gnome 2, i tot el que provo hi té les de perdre.

Els responsables de Linux Mint, la popular distribució basada en Ubuntu, es van adonar d’aquest fet i estan desenvolupant Cinamon, el seu propi entorn d’escriptori. En realitat no és un entorn completament nou, sinó que han agafat com a base Gnome Shell i l’han adaptat perquè recuperi algunes característiques del seu MintMenú. D’aquesta manera, segons el meu parer, l’entorn recupera les altes quotes d’usabilitat de Gnome 2, però alhora aprofitant les millores que ens oferia Gnome Shell. Podeu veure el resultat a la següent captura de pantalla:

Cinnamon en ple funcionament

Cinnamon en ple funcionament

Com veieu, tal i com ja passava en versions anteriors de Linux Mint, el funcionament es basa en una barra inferior, on hi tenim les icones d’estat (per la xarxa, l’hora, la bateria, etc.) a mà dreta, els programes en funcionament a la part central i, a mà esquerra, unes llençadores i el botó de menú. Si despleguem el menú, trobarem a mà esquerra unes icones per llençar programes i per apagar l’equip, i a mà dreta podrem trobar qualsevol aplicació, ja sigui escrivint el seu nom o buscant-la en la seva categoria corresponent.

Si voleu tenir accessible de forma més ràpida un programa, des del menú desplegable feu-hi clic amb el botó dret i selecioneu «Add to panel» perquè se us mostri com a enllaç a la barra inferior o «Add to favorites» per tenir-lo a la part esquerra del propi menú desplegable. Per configurar el Cinnamon, hi ha el programa «Cinnamon Settings» (veureu que de moment es poden configurar molt poques opcions).

A més, si us acosteu a la cantonada superior esquerra de la pantalla, on hi ha el símbol d’infinit (∞), es desplegaran les finestres obertes i els escriptoris que utilitzeu, de manera molt semblant al Gnome Shell.

Selector de finestres de Cinnamon

Selector de finestres de Cinnamon

Proveu Cinnamon

Si voleu provar Cinnamon, trobareu uns fitxers «.deb» a la seva pàgina de GitHub. De tota manera, us recomano que seguiu les instruccions següents.

Primer l’instaŀlarem. Si utilitzeu Ubuntu, podeu utilitzar un repositori PPA del Launchpad. Jo m’he instaŀlat Cinnamon mitjançant aquest repositori. Només cal que obriu un terminal i executeu les ordres següents:

sudo add-apt-repository ppa:merlwiz79/cinnamon-ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon cinnamon-session cinnamon-settings

En canvi, si utilitzeu Fedora podeu instaŀlar-vos Cinnamon configurant un altre repositori, mitjançant aquestes ordres de terminal:
su -
curl http://repos.fedorapeople.org/repos/leigh123linux/cinnamon/fedora-cinnamon.repo -o /etc/yum.repos.d/fedora-cinnamon.repo
yum install cinnamon

En el mateix enllaç també hi ha instruccions sobre com instaŀlar-ho a openSUSE, però no les veig massa clares (pels comentaris tampoc no sembla que a la gent els funcioni massa) i no ho he pogut provar, o sigui que no tinc clar si són bones o no.

Un cop instaŀlat (ja sigui a Ubuntu o a Fedora) per activar l’utilització de Cinnamon només cal sortir de la nostra sessió d’usuari actual i, a la pantalla on seleccionem el nostre usuari, fer clic al selector de sessió i indicar «Cinnamon». Llavors, entrarem al sistema en l’entorn Cinnamon.

En resum

Tot i ser un programa que encara no ha arribat a la seva versió definitiva, el seu funcionament és molt bo. Les dues mancances més grans que li trobo són dues: No està traduït al català i té poques opcions de configuració. Però espero que això hagi millorat força de cara a la publicació de Linux Mint 13, que hauria de tenir la primera versió definitiva de Cinnamon.

  • Xavi on 20 de gener de 2012 at 09:53

  Reply

  Oriol, n’estàs segur que has esrit l’enllaç bé de la PPA d’Ubuntu? Em surt aquest error, en provar d’instal·lar-ho:

  W: No s’ha pogut obtenir http://ppa.launchpad.net/merlwiz79/cinnamon-ppa/ubuntu/dists/natty/main/source/Sources 404 Not Found

  W: No s’ha pogut obtenir http://ppa.launchpad.net/merlwiz79/cinnamon-ppa/ubuntu/dists/natty/main/binary-i386/Packages 404 Not Found

  Salut!

  • Xavi on 20 de gener de 2012 at 09:57

  Reply

  Vaja, veig que es deu a que necessito Ubuntu 11.10 com a mínim i encara vaig amb 11.04. Quan actualitzi a la propera LTS ho provaré! Gràcies!

  • rogers on 20 de gener de 2012 at 10:24

  Reply

  M’agrada que Linux Mint no vulgui reinventar la roda… com intenten canonical, i altres distribucions, sino simplement adaptar-s’hi de la millor manera (sense trencar compatibilitats ni històries)

  • Daerun on 20 de gener de 2012 at 17:29

  Reply

  M’agraden les coses que estan fent a can Mint 😀 Potser haurien de millorar l’acabat de l’aspecte final (el menú de gnome tipus KDE sempre m’ha semblat que era incòmode de veure… manies estètiques meves).

  Xavi, normalment (tot i que no sempre) acaben sortint repositoris per a totes les versions, és qüestió de tenir una mica de paciència.

   • oriolsbd on 20 de gener de 2012 at 17:40
   • Author

   Reply

   En aquest cas no ho tinc massa clar. El Cinnamon va molt lligat amb el Gnome Shell, i a Natty no hi venia. Suposo que es podria acabar fent una PPA que distribuís una versió prou nova de Gnome Shell juntament amb el Cinnamon, però ho veig complicat.

  1. Reply

   Però és, que es igual que el KDE.
   Però sense cap dels avantatges. No funcionarà amb Qt? com el unity2D?

  • Daerun on 20 de gener de 2012 at 17:29

  Reply

  Fantàstic, tres missatges repetits 😛 Senyors administradors, el bo és només l’últim, els altres dos es poden esborrar 😛

   • oriolsbd on 20 de gener de 2012 at 17:38
   • Author

   Reply

   Fet. 🙂

  • pep on 20 de gener de 2012 at 18:37

  Reply

  A més de l’opció Cinnamon, a Linux Mint 12 també hi ha l’opció Mate, encara més semblant a gnome2. Jo l’he provat i va prou bé…

  salut!

  • Daniel on 23 de gener de 2012 at 18:17

  Reply

  El projecte Mint no em desagrada. Com a distribució, ara que es passaran a Debian, m’agrada el fet que seran 100% compatibles, però no n’estic segur, de canvis com aquest. Però jo no sóc cap expert en aquestes coses, així que deixo fer 😛

  Bon article!

  • pep on 24 de gener de 2012 at 15:42

  Reply

  Acaba de sortir una actualització de Cinnamon i la veritat és que la cosa comença a funcionar força bé, amb alguns efectes i configuracions que fan més agradable l’experiència de l’usuari. Jo l’estic provant i crec que el prefereixo a la versió oficial.
  Respecte al que dius Daniel, que es passaran a debian, ja hi ha una versió amb debian del Mint funcionant des de fa força temps; la diferència respecte a la versió principal (amb ubuntu) és que està basada en debian i que és una rolling release. No sé si et refereixes a que es passarà del tot a debian i deixaran de basar-se en ubuntu totes edicions del mint; en aquest cas, no en tenia cap notícia.

  salut

Deixa un comentari

Your email address will not be published.