El teu blog de Linux en català

Razor-qt, un entorn d'escriptori lleuger que utilitza les llibreries QT

Razor-qt és un nou entorn d’escriptori que destaca per la seva lleugeresa, motiu pel qual és ideal per a ordinadors poc potents. A més, Razor-qt té una altra característica diferencial. Ha estat desenvolupat utilitzant les llibreries QT, les mateixes que utilitza l’entorn KDE. Els entorns d’escriptori lleugers més utilitzats en l’actualitat (Xfce i LXDE), en canvi, utilitzen les llibreries GTK, també emprades per entorns més pesats com Gnome i Unity.

Logo de Razor-qt

Logo de Razor-qt

Razor-qt encara es troba en ple desenvolupament (acaba de sortir la versió 0.4) i, tot i que és plenament usable, encara li manquen moltes característiques. De tota manera, els propis desenvolupadors de Razor-qt ens recomanen alguns programes lleugers que també utilitzen les llibreries QT, que ens permetran suplir les carències d’aquest entorn d’escriptori. Per exemple, ens recomanen el navegador d’internet Arora o el reproductor multimèdia VLC.

Escriptori amb Razor-qt

Escriptori amb Razor-qt

Si voleu provar Razor-qt, a la seva pàgina principal ens indiquen com instaŀlar-lo en diverses distribucions (Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Gentoo, Arch, etc.). Per exemple, si utilitzeu Ubuntu només cal que us configureu un repositori del Launchpad i instaŀleu el paquet corresponent. Ho podeu fer mitjançant les ordres següents:

sudo add-apt-repository ppa:razor-qt/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install razorqt

Un cop fet això, sortiu de la sessió actual (escollint «Surt» en comptes d’«Atura» en el menú d’apagada del sistema. Quan inicieu una nova sessió, indiqueu que voleu entrar a l’entorn «Razor QT (metacity)» i ja l’estareu utilitzant.

Selecció de Razor-qt

Selecció de Razor-qt

Per si el voleu provar, a GNULinux.cat us hem preparat un disc dur per a VirtualBox que conté Ubuntu 11.10 funcionant amb Razor-qt. Està en dues parts, que us podeu descarregar dels enllaços següents:

Ubuntu 11.10 amb Razor-qt per a VirtualBox (part 1) »
Ubuntu 11.10 amb Razor-qt per a VirtualBox (part 2) »

També trobareu aquests (i molts altres discos durs virtuals) a la nostra pàgina d’imatges per a VirtualBox.

Tot i que a hores d’ara segurament Razor-qt encara no és prou madur com per funcionar com a entorn habitual (apart que la seva traducció al català és de moment escassa), es tracta d’un projecte molt interessant, sobretot per a qui utilitzi habitualment KDE, i en poc temps es pot convertir en una alternativa lleugera per als usuaris d’aquest entorn.

3 comments

  • Ferran on 27 de desembre de 2011 at 11:48

  Reply

  Tinc un IBM thinkpad amb Lubuntu 11.10, LXDE esta bé, pero quan surti la versió 1 del Razor-qt segurament el provaré moltes gràcies!

  • Jaume on 27 de desembre de 2011 at 14:56

  Reply

  Perquè amb metacity?

  • dinpel on 27 de desembre de 2011 at 21:39

  Reply

  Hola, jo també tinc un fujitsu siemens amilo amb lubuntu, e intentat de instal·lar el Razor-qt, sa instal·lat tot correctament però a l’hora d’escollir al iniciar sessió, Razor desktop ( Openbox), (metacity) o (Kwin) no inicia i torna a sortir per tornar a escollir l’escriptori. I poso lubuntu i cap problema mi quedat amb les ganes de poder veure com funciona amb un ordinador vell .
  Si sabeu alguna solució per poder-lo posar a lubuntu (32 bits )ja mo direu un salut gent i bon cap d’any.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.