El teu blog de Linux en català

Els ordinadors certificats per a Windows 8 podran engegar Linux

La setmana passada vam publicar una notícia segons la qual Microsoft exigiria als fabricants d’ordinadors que volguessin tenir certificació per a Windows 8 que tinguessin UEFI amb Secure Boot, i que això podria impossibilitar l’ús de sistemes Linux en aquests ordinadors.

Aquesta notícia es va difondre molt per la xarxa, i Microsoft ha fet un comunicat matisant el que s’havia dit anteriorment. Us recomano que llegiu el comunicat de Microsoft, perquè és realment molt interessant. El que Microsoft ve a dir es resumeix en aquests punts:

 • UEFI permet que els firmware apliquin polítiques de seguretat
 • Secure Boot és un protocol previst per UEFI, no una característica de Windows 8
 • Windows 8 permet l’aplicació del protocol Secure Boot, per assegurar que l’entorn previ a l’arrancada del Sistema Operatiu sigui segur
 • Secure Boot no bloqueja l’arrancada de sistemes operatius, sinó que permet validar l’autenticitat dels components
 • Els fabricants poden personalitzar el grau de certificació
 • Microsoft no té (ni pretén tenir) cap mena de control sobre les opcions que controlen o habiliten Secure Boot

Per tant, en principi no han exigit la utilització de Secure Boot, simplement l’han recomanat. A més, en cas que un fabricant l’habiliti de forma predeterminada, el fabricant mateix és lliure de posar una opció en el menú de configuració d’UEFI per tal que puguem deshabilitar el Secure Boot, tal i com ens ha mostrat Microsoft en la següent captura de pantalla.

Secure Boot es podrà deshabilitar

Secure Boot es podrà deshabilitar

1 comment

  • Pauet on 28 de setembre de 2011 at 01:48

  Reply

  D’acord, però si ho entenc bé, no deixa de ser factible que comencin a aparèixer equips al mercat amb aquest sistema i sense cap opció de desestabilització. El que caldria es algun tipus de garantia de poder continuar instal·lant sistemes GNU a qualsevol ordinador.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.