El teu blog de Linux en català

Els ordinadors certificats per a Windows 8 podrien no ser capaços d'engegar Linux

Segons un article d’ITWorld, Microsoft requerirà que els ordinadors que vulguin tenir la certificació per poder instaŀlar Windows 8 utilitzin les especificacions UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), amb suport per a «Secure Boot», en lloc del BIOS actual. Així, si això es confirma tots aquells fabricants que vulguin posar Windows en els seus ordinadors hauran d’utilitzar «Secure Boot».

Segons aquest protocol, tant el firmware (l’UEFI) com el gestor d’arrancada han d’estar signats i certificats per una entitat certificadora de confiança. De moment, cap dels gestor d’arrancada que utilitzen els sistemes Linux (Lilo, Grub, Grub2) estan signats. A més, segons Matthew Garret, desenvolupador de Red Hat, seria necessari un gestor d’arrancada no-GPL. Per tant, si compres un ordinador amb unes claus al firmware i unes claus de Microsoft, no s’hi podria arrancar Linux. Això també podria tenir implicacions (tinguem el sistema operatiu que tinguem) si intentem canviar un dispositiu de l’ordinador. Per exemple, si volem canviar la seva targeta gràfica.

Bé, amb aquesta anotació no voldria alarmar ningú. La notícia és molt recent, i encara s’ha d’acabar d’analitzar les implicacions que pugui tenir, i si es pot trobar una solució per poder utilitzar Linux en els ordinadors certificats per a Windows 8. Estic segur que es trobarà.

  • Joan on 22 de setembre de 2011 at 16:15

  Reply

  Si al final esdevingués cert, podria suposar un problema a l’hora d’adquirir un portàtil al que se li volgués canviar o afegir un sistema operatiu; amb els sobretaula és fàcil trobar l’opció que te’l facin a mesura (o muntar-te’l tu mateix), no havent d’escollir forçosament un sistema operatiu. A veure com acabarà tot això. En tal cas, seguint la moda, “no m’agrada” o “-1”.

  • Jordi on 22 de setembre de 2011 at 16:22

  Reply

  Boleu dir que la UE o permetra això, jo crec que tot i que ho fan per la seguretat, estaca que afavorix moltisim al monopoli de mcrosoft.

  • diegstroyer on 22 de setembre de 2011 at 21:02

  Reply

  La cosa és més seriosa, ja que aquest sistema d’arrencada també detecta canvis en el hardware, si aquest canvi no es fa constar el el sistema d’arrencada, l’ordinador tampoc arrancaria.

  Suposo que una cosa així no va enlloc, quina ximpleria, a veure si els de Redmon es posen les piles i fan un SO que valgui la pena i no la porqueria que estan fent (com windows vista i la seva actualització, que es windows 7 i va igual de malament).

  • Ignasi on 23 de setembre de 2011 at 09:27

  Reply

  Trobo que és una bona notícia i que no hauria de suposar cap alarma. Al final penso que és un arma que es tornarà contra els mateixos de Microsoft, la gent començarà a obrir els ulls i a buscar alternatives (que ja existeixen) que no tinguin en compte a Microsoft. Tan de bó que ho facin però al final no crec que passi. Pot ser que només sigui un globus sonda, un d’aquests rumors que es llencen per a veure com reacciona la gent.

  • Pauet on 23 de setembre de 2011 at 13:55

  Reply

  Si ho entenc correctament el problema el tenim en la incompatibilitat de la llicencia GPL dels gestors d’arrancada amb els sistemes de certificació d’aquest maquinari privatiu, confio que la solució no passi per sacrificar la llicencia GPL.
  Ja ho veurem, esperem que tot vagi bé.

  • Ferran on 25 de setembre de 2011 at 20:28

  Reply

  Suposo que volen portar al món dels PC allò que passa als telèfons, agendes electròniques, tablets etcètera i fer molt difícil que el comprador pugui canviar el S.O.
  Si això és confirma és una vergonya, és un atemptat a la llibertat dels usuaris.
  Caldrà presentar la corresponent denúncia a la Unió Europea.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.