Estem realment en l’última etapa de desenvolupament de l’Ubuntu 11.10, amb nom en codi «Oneiric Ocelot». Aquesta versió està sent realment tota una marató de canvis i millores en l’entorn Unity, així com en les aplicacions de l’escriptori que no deixaran ningú indiferent.
Aquest cicle de desenvolupament de l’Ubuntu ha estat molt centrat en la integració del GNOME3 amb l’Ubuntu i l’entorn Unity. El principal objectiu d’aquesta nova versió és continuar amb els objectius aconseguits amb la versió 11.04 així com continuar afinant l’experiència de l’usuari.
Abans de començar a mostrar les captures, és important recordar que:
- Ubuntu 11.10 encara no està acabada. Continuen havent-hi errors i altres problemes que cal arreglar.
- El que mostrarem a continuació encara pot canviar (a millor)
Ací es poden veure uns quants canvis:
- El llançador ha passat del cantó esquerre de dalt al dock
- Els indicadors de sessió han canviat lleugerament
- Hi ha diverses aplicacions obertes, i podem veure l’efecte «concertina»
- Ja no hi ha botó de «Aplicacions/Fitxers» al dock
Si fem clic al llançador del menú de l’Ubuntu, veiem el següent:
Aquí veiem el primer gran canvi: el llançador d’aplicacions i navegador de fitxers ara és translúcid i s’han afegit accessos directes a documents, música i altres seccions directament des de la part inferior del llançador. La transparència es basa en el fons d’escriptori que tinguem configurat.
Si anem al llistat d’aplicacions:
Ara tenim diferents opcions de cerca, entre les que cal destacar la cerca per valoració de les aplicacions.
Un altre efecte maco és com es mostra la reproducció de vídeo darrere el llançador. Com podeu veure, es desenfoca:
Si ara executem el gedit, veuríem això (l’espai està increïblement aprofitat):
La idea és traure elements que visualment sobrecarreguen l’escriptori. Com podeu veure, els botons de maximitzar/minimitzar no es mostren a menys que passem el punter per la part superior.
La integració de les aplicacions amb l’escriptori s’aconsegueix també gràcies al disseny dels botons de la barra d’eines. Mireu el thunderbird:
Tot i que les icones del gedit no són monochrome, els del Thunderbird sí que ho són. No hi ha plans de canviar les icones a l’Ubuntu 11.10, però és possible que aquest canvi arribe en properes versions:
Aquí tenim Gwibber, amb un bon redisseny:
I un dels canvis més grans i importants, el Centre de programari de l’Ubuntu:
També s’han integrat, del GNOME3, el tauler de control i el gestor de fons d’escriptori:
Els indicadors de sessió i ginys de la part de la dreta a dalt també han canviat molt. Aquí teniu unes quantes captures conjuntes del seu comportament:
Per acabar, el comportament d’Alt+Tab per canviar entre aplicacions també s’ha redissenyat oferint-nos un aspecte realment polit. Fixeu-vos com es mostren les aplicacions que tenen més d’una instància oberta.
En definitiva, l’Ubuntu 11.10 està sent un pas cap a la maduresa gràfica molt important. És possiblement l’escriptori més polit i maco que l’Ubuntu haja tingut mai. A més, encara és possible que molts d’aquests aspectes canvien a millor al llarg dels dos mesos que queden per publicar-se la versió final (a finals de l’octubre).
Per si algú s’ho pregunta, continue preferint el comportament del GNOME3. Però evidentment no negaré que l’Unity ha millorat (en aspecte).
- Enllaç | Article original de Jono Bacon
6 comments
Skip to comment form
Té molt bona pinta. Estava pendent d’instal·lar-me un PC amb Ubuntu i encara dubtava entre Unity i Gnome3. Crec que provaré amb la primera opció, perquè si m’hagués decidit per Gnome3 segurament significaria passar-me a Fedora…
Com a consell personal, deixa’t de F15, i passa a l’ArchLinux, que és una roling-release (és a dir una sola instal·lació, no hi ha “noves versions”, sols actualitzacions).
Pel que fa a l’Unity si tens un ordinador relativament modern, s’hi executa molt bé, però si el que vols és estabilitat, rendiment i efectivitat endinsat dins el mon de l’ArchLinux i la seva filosofia KISS.
A reveure.
Fa poc he instal·lat ubuntu amb unity a dos persones, i m’he quedat bastant sorprès del canvi. Sense haver provat Gnome 3, crec que Ubuntu va pel bon camí simplificant l’escriptori per usuaris novells. Hi ha petits detalls que no m’agraden, però crec que per l’usuari novell pot ser una molt bona opció.
M’encanta 😀
Increible, cada cop millora més (segurament és l’escriptori de linux més apte per fer el salt cap a les pantalles tactils). En un futur convergirà en un Gnome 3.99 que serà genial i llavors treuran un gnome 4 tant verd com el gome 3 d’ara.
Jo em moro de ganes de que surti per posar-me gnome3, de fet ja el vaig provar quan va sortir i crec que és un canvi a millor. Vaig mirar d’instal·lar l’arch però no tinc prou coneixements, si no ja hauria deixat ubuntu per arch i vaig provar fedora i no em va convèncer per tot el tema de compatibilitats…