El teu blog de Linux en català

Novetats del Hurd

Tot just fa dues setmane us explicava us explicava el concepte de «traductor» en el Hurd, bàsic en el seu funcionament. Des de llavors han sortit diverses notícies interessants interessants sobre aquest nucli lliure.

Java al Hurd

En el Google Summer of Code (GSoC) d’enguany, un estudiant s’està dedicant a implementar el Java per al nucli Hurd. És a dir, portarà el JRE (Java Runtime Environment) d’OpenJDK (la implementació lliure de Java) al nucli Hurd. Però no es quedarà aquí, sinó que també crearà llibreries de java que ajudaran en la creació de nous traductors. Cal dir que, per a poder-ho fer, primer ha de modificar llibreries més genèriques, com la libc. Les seves modificacions en aquestes llibreries també ajudaran a fer millor el Hurd.

Fins ara, el nucli Hurd ja tenia un cert suport per a Java, però molt precari.

Instal·lador gràfic de Debian GNU/Hurd

Ja tenim disponibles unes imatges de Debian GNU/Hurd amb instal·lador gràfic. Jo els he provat, i realment la instal·lació es simplifica moltíssim respecte de les instruccions que us vam presentar l’any passat. Si voleu provar Debian GNU/Hurd, us ho recomano.

CD d’instal·lació de Debian GNU/Hurd

Si engegueu una màquina virtual amb aquest CD i escolliu la instal·lació automàtica, només us demanarà les dades típiques de qualsevol instal·lació: usuari, particionat (hi ha l’opció que us el generi de forma guiada) i poques coses més.

Debian GNU/Hurd oficial en Wheezy

A Debian s’estan plantejant si la seva propera versió (que s’anomenarà Wheezy) ha de tenir un port «oficial» que funcioni amb el nucli Hurd, com ara mateix ja n’hi ha un amb kFreeBSD. A més, l’equip de Debian GNU/Hurd té entre els seus objectius de cara a Wheezy poder utilitzar algun dels dos grans escriptoris lliures (Gnome o KDE) en Debian Hurd. Actualment, ens hi hem de conformar amb escriptoris molt senzills com Openbox o Fluxbox.

Debian GNU/Hurd amb FluxBox

Debian GNU/Hurd amb FluxBox

Debian Wheezy segurament no es publicarà fins finals del 2012 o principis del 2013, o sigui que encara queda temps per a veure-ho.

Phoronix Test Suite per a GNU/Hurd

Phoronix Test Suite és una eina desenvolupada pels responsables de Phoronix, i que permet mesurar el rendiment d’un equip o sistema operatiu en diversos aspectes (lectura/escriptura en disc, consum de memòria, velocitat d’alguns vídeojocs, etc). Això permet comparar el rendiment en cadascun d’aquests aspectes de diversos sistemes operatius, controladors, targetes gràfiques, etc. A GNULinux.cat ja us hem presentat diversos resultats obtinguts amb aquesta eina.

Els desenvolupadors d’aquesta eina han pogut portar-la a Debian GNU/Hurd, i ens han presentat els seus primers resultats de rendiment, comparant-les amb les de Debian GNU/Linux. Aquesta comparacio, ara per ara, no té massa sentit, pel poc suport que té el Hurd amb certes tecnologies. Però trobo significatiu que, segons els propis responsables de Phoronix, no va ser necessari fer gaires adaptacions al Phoronix Test Suite per a que funcionés correctament en el Hurd.

3 comments

  • Jordi Sayol on 21 de juliol de 2011 at 12:45

  Reply

  Un altre cop, felicitats per una entrada tant interessant.

  Salut,

  • Daniel on 21 de juliol de 2011 at 19:17

  Reply

  Jo vaig provar a instal·lar Wheezy (testing) GNU/Hurd el nadal passat i l’instal·lador funcionava, però anava molt lent i al final no el vaig instal·lar.

  Merci per l’article! 🙂

   • oriolsbd on 21 de juliol de 2011 at 21:42
   • Author

   Reply

   Sí, la instal.lació de Debian GNU/Hurd dura una bona estona, de moment… 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.