El teu blog de Linux en català

WikiLeaks i el coneixement lliure

Han sorgit, durant aquests darrers anys, diversos projectes que han pres com a base el concepte de coneixement lliure. Fins no fa massa, el més conegut –i que ha tingut un èxit contrastat– ha estat la Viquipèdia. En aquest projecte, que recentment ha complert deu anys, tots hi podem col·laborar aportant el nostre coneixement en la definició de nous termes o en la correcció dels ja existents. El caràcter lliure de la Viquipèdia i, lògicament, també el treball desinteressat de nombrosos voluntaris del coneixement ha permès, per exemple, que el català sigui la tretzena llengua que té més termes definits (ja supera els 300.000).

Però, darrerament, s’ha sentit parlar molt d’un altre projecte relacionat amb el coneixement lliure: WikiLeaks. Aquest projecte, tot i que és completament diferent de la Viquipèdia, també es fonamenta en la idea que el coneixement ha de ser lliure. WikiLeaks basa el seu treball en considerar que la informació i la veritat han de sortir a la llum, per  dures que siguin. Això ha creat molta controvèrsia, perquè moltes de les revelacions que ha tret a la llum WikiLeaks eren considerades secrets d’Estat per alguns governs. Segurament, gran part de la repercussió que han tingut aquestes filtracions de WikiLeaks tenen relació amb la por que grups afectats per aquesta informació puguin adoptar represàlies imprevisibles.

Per posar un exemple, un dels documents que ha publicat WikiLeaks era un vídeo gravat des d’un helicòpter de l’exèrcit dels Estats Units a Bagdad, quan ja feia temps que s’havia alliberat l’Iraq. El pilot veu un grup de persones juntes sospitoses al carrer (estaven parlant entre elles) i, després de demanar permís als seus superiors, obre foc sobre elles. Al cap d’uns minuts, arriba una furgoneta que s’atura. El conductor veu un dels homes abatuts i l’intenta auxiliar. L’helicòpter dispara contra el conductor i la furgoneta, dins la qual hi havia dos nens que eren duts a l’escola pel seu pare. Com a colofó, el pilot de l’helicòpter comenta el fet per ràdio, enorgullit, i s’apunta els morts com si estigués jugant a la PlayStation.

És clar que el pitjor de tot és que són uns fets que realment han passat però, és correcte o incorrecte treure aquesta informació a la llum? Segons els Estats Units, això és informació classificada. Però, el govern feia alguna cosa per evitar que tornés a passar? Un cop s’ha revelat aquest vídeo, gràcies a WikiLeaks, segur que no poden mirar cap a una altra banda i fer veure que no ha passat res.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.