El teu blog de Linux en català

EasyLife, per instal·lar el més essencial a Fedora

Una de les coses que es troben a faltar sempre a totes les distribucions és la instal·lació de cert programari essencial: compatibilitat amb còdecs no lliures, instal·lació de mòduls gràfics, activació/desactivació d’eines bàsiques del sistema.

En el cas de Fedora aquesta és una mancança clara. El tema multimèdia no està ben cobert i cal fer una cerca i seguir uns quants passos per solucionar-ho. amb EasyLife això s’acaba.

EasyLife és un programeta molt senzill que directament ens demana què volem instal·lar: còdecs multimèdia, tipus de lletra, algun joc, mòduls gràfics (ati i nvidia), desactivar la configuració de SELinux, activar sudo, Flash, Java i moltes coses més.

Interfície del EasyLife

Interfície del EasyLife

Per instal·lar-ho només heu d’anar a la pàgina oficial i des d’allà trobareu el paquet rpm. Un cop instal·lat, només heu de cercar el programa «EasyLife» al vostre llistat d’aplicacions. Seleccionar què voleu instal·lar i ja ho tindreu.

 • Vist a WebUpd8 (allà també parlen d’un altre programa semblant)
  • Jordi Sayol on 7 de juliol de 2011 at 08:57

  Reply

  Felicitats per l’entrada!

  Precisament la setmana passada vaig tenir problemes per a configurar correctament l’OpenGL amb els controladors de gràfiques privatius (AMD/ATI).

  Salut,

   • Pau on 7 de juliol de 2011 at 20:09
   • Author

   Reply

   Gràcies! Et recomane mirar-te també l’entrada a WebUpd8, perquè hi ha altres dos programes també de l’estil i força interessants!

  • kiakli on 8 de juliol de 2011 at 00:43

  Reply

  Hola,
  Només un comentari…”En el cas de Fedora aquesta és una mancança clara. El tema multimèdia no està ben cobert […]”. A veure, no és una mancança és una elecció de la comunitat del projecte fedora (https://fedoraproject.org/wiki/Software_Patents). Els repositoris oficials del projecte fedora no trobaràs mai programari privatiu ni que tingui patents, com el mp3 i la majoria de codecs…així que no és una mancança. No hi son per la filosofia de la distribució.

  Si vols programari privatiu o amb patents pots trobar-lo al repositori no oficial rpmfusion, a la secció “non-free”.

   • Jordi on 8 de juliol de 2011 at 12:06

   Reply

   I aquesta és una de les raons per les que jo, des de fa uns anys, no tinc cap problema a dir que si haguera de canviar de distribució, passaria immediatament de Debian a Fedora, tot i les grans diferències tècniques i de mentalitat entre els dos projectes.

   A Fedora se li ha d’agrair la postura que ha anat adoptant amb el programari privatiu, tot i posar a la distro en una situació de desavantatge davant d’Ubuntu i altres distros «fàcils».

   Aquest programa està bé, però jo l’hauria farcit d’avisos ben grans per a cada component no lliure que avise de les conseqüències d’instaŀlar un controlador privatiu, o un programa no lliure quan hi ha substituts lliures, etc, una descripció de les limitacions de la llicència concreta, etc. S’ha de facilitar, però també educar. Això Ubuntu no ho està fent gens bé.

    • Pau on 8 de juliol de 2011 at 17:21
    • Author

    Reply

    Home,

    Jo entenc que mentre hi haja alternativa lliure, perfecte. Però quan vols escoltar música o veure un vídeo, no hi ha altra alternativa que tindre còdecs privatius (ara per ara). El mateix passa amb el Flash. És el pitjor que hi ha, però fins que no canvie, nanai de la xina.

    De tota manera, teniu raó que quan dic «mancança», haguera estat millor dir, «una decisió de la comunitat que comporta més feina a gairebé el 90% d’usuaris de la fedora que s’han d’acabar instal·lant els còdecs per altres mitjans».

    Jo crec que s’ha de donar l’opció d’instal·lar el més bàsic, tot avisant dels problemes de llicència. Però si no vols instal·lar aquests tipus de còdecs privatius, llavors no pots esperar que els usuaris s’instal·len la teua distribució, perquè per a qüestions d’entreteniment ho tindran fotut. I només parle de reproduir música o vore pelis.

  • kiakli on 8 de juliol de 2011 at 18:13

  Reply

  Hola,
  Personalment no crec que sigui tant complicat, dos exemples:
  1. Si vols el flash, vas a la plana de adobe, agafes l’opció de rpm, agafes l’opció per executar amb packagekit, packagekit et demana la clau de root, s’instal·la el paquet, reiniciar el navegador…fet.
  2. Si vols programari no soportat per el projecte (per raons de llicència o patents). Vas a la plana de rpmfusion, fas click al rpm del repositorio “free” i del “non-free”, agafes l’opció d’executar amb packagekit, et demana la clau de root i s’instal·len el nous repositorios. Ara tens varies opcions:
  2.a Anar directament a packagekit i descarregar el paquets que necessites. Però clar, no tothom sap que s’ha de baixar, millor la següent opció.
  2.b Obrir directament el fitxer que vols reproduir, s’obra el reproductor i t’informa que no tens el codecs per temes de llicència, et demana si vols buscar-los. Si dius que si packagekit fa la feina, et demana la clau de root i ja tens els codecs instal·lats i el fitxer ja pots veure/escoltar el fitxer. Aixó també funciona si el fitxer ve del navegador.

  En els dos casos no s’ha de fer servir la consola per a res. I personalment crec que és més senzill que altres OS.

  PD: Al mateix passa amb les impressores i els seus drivers…
  PD1: En el punt 1 en lloc d’agafar l’opció de rpm agafes l’opció de yum i tens tot el repositori de programari de adobe. Això va molt bé per tindres els “updates”.

   • Pau on 8 de juliol de 2011 at 18:24
   • Author

   Reply

   A mi això de «cercar els connectors» mai me’ls ha trobat quan s’ha tractat de programari privatiu. Tant de bo fora així, i llavors no seria complicat.

   De tota manera, aquest programa facilita totes eixes tasques. No té sentit haver-les de fer una per una quan amb un programeta com aquest les pots fer totes alhora. Eixa és la qüestió bàsica. Si no vols programari privatiu, llavors no passa res, però saps que no podràs accedir a molts continguts. Una llàstima, la veritat, però mentrestant…

   Cal dir que el format webm ens facilitarà molt la vida en tots els aspectes a nivell de vídeo web. A nivell de so… ho veig més complicat amb el puto mp3 regnant.

  • kiakli on 8 de juliol de 2011 at 18:44

  Reply

  Hola Pau,
  A mi sempre m’han funcionat els connectors…abans de fer-ho servir has tenir rpmfusion instal·lat (free i non-free).

  Estic d’acord amb tu que “easylife” facilita la vida al usuari, també tens http://sourceforge.net/projects/fedorautils

  • Jordi Sayol on 8 de juliol de 2011 at 18:47

  Reply

  kiakli, em pots explicar la manera de instaŀlar controladors gràfics privatius (nvidia o amd/ati) i que després l’opengl funcioni correctament tant a fedora com a openSUSE?
  Ubunto ho fa correctament amb el jockey.
  T’entenc JordiM, i en certa manera estic d’acord amb tu, però el món no és blanc o negre, i tot i que sempre son millors un controladors amb codi font oberts, el rendiment del maquinari és totalment diferent amb aquests o amb els privatius.

  Salut,

  • kiakli on 8 de juliol de 2011 at 18:59

  Reply

  Jordi Sayol, doncs no tinc ni idea, jo sempre he fet servir el de xorg i amb les darreres version el nouveau. Al repositori rpmfusion, secció non-free tens tots el drivers privatius.

  • kiakli on 9 de juliol de 2011 at 12:09

  Reply

  Iep!!!
  Pau, casualitats de la vida? Avui el projecte debian publica el document “Community Distribution Patent Policy FAQ” que el podeu trobar la nota de prensa a “http://www.debian.org/News/2011/20110709” i el document a “http://www.debian.org/reports/patent-faq”.

  Doncs un document semblant aquest fa anys que marca la política de paquets a fedora, per això el tema dels codecs, per res més…

  Salut!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.