El teu blog de Linux en català

Controla la càmera fotogràfica des de GNU/Linux

Avui us presentem gphoto2, un programa que s’utilitza des de terminal mitjançant el qual podem controlar de manera gairebé absoluta la nostra càmera fotogràfica. Amb gphoto2, apart de fer una fotografia en sí, podrem indicar a la càmera quins valors ha d’agafar per a l’obertura, el temps d’obturació, l’exposició, etc. Hi ha diverses utilitats que li podem donar a gphoto2. Per exemple, per a fotografies on es requereix molta estabilitat (fotografies nocturnes de llarga exposició), podem utilitzar-lo per fer de disparador, de manera que no afecti a la fotografia el fet que premem el botó de la càmera. També podem indicar-li que capturi imatges cada x segons, i d’aquesta manera poder muntar un vídeo Time Lapse com el que mostrem a continuació:

Vaig sentir a parlar per primer cop de Gphoto2 en aquesta anotació del Joze. Gphoto2 es troba en els repositoris oficials de la majoria de distribucions, o sigui que el podreu instaŀlar fàcilment des del gestor de programari propi de la vostra. Per exemple, si utilitzeu Ubuntu, obriu el Centre de programari i cerqueu «gphoto». En principi, no us apareixerà però, a la part inferior del centre de programari hi tindreu un missatge que diu «Mostra xx elements tècnics». Seleccioneu-lo i us apareixerà el programa «gphoto2», de manera que el podreu instaŀlar.

Per utilitzar gphoto2, obriu un terminal. El primer que cal saber és si suporta la vostra càmera. Actualment, gphoto2 suporta més de 1200 models diferents. Per saber tots els models que pot controlar, executeu el següent:

gphoto2 --list-cameras > models.txt

Aquesta ordre us deixarà un fitxer «models.txt» en el qual podeu cercar si hi ha la vostra càmera. Si és així, ja podeu connectar la vostra càmera a l’ordinador. Aquest us la detectarà com si fos una targeta de memòria (perquè té una targeta amb fotografies). Primer, heu de desmuntar-la del sistema, perquè no la tingui agafada. Això es pot fer de diverses maneres, depenent de la vostra distribució. En Ubuntu, la manera més senzilla és obrir un navegador de fitxers i fer clic a la fletxa que expulsa el dispositiu. Un cop fet això, per exemple, podem comprovar que detecta la càmera i visualitzar totes les opcions que tenim disponibles en aquesta càmera (no totes les càmeres suporten totes les funcionalitats de gphoto2):

gphoto2 --autodetect
gphoto2 --summary

A partir d’aquí, gphoto2 té moltíssimes opcions. Us recomano que les mireu totes amb:

gphoto2 --help

Per exemple, podem llistar les fotografies que té i descarregar-nos-en una:

gphoto2 --list-files
gphoto2 --get-file 6

De tota manera, el més interessant amb gphoto2 és utilitzar-lo per fer fotografies. L’ordre més bàsic per a fer-ho és:

gphoto2 --capture-image

O, si volem que ens descarregui la imatge directament a l’ordinador, farem:

gphoto2 --capture-image-and-download --filename="foto `date +%Y%m%d-%H%M%S`.jpg"

A partir d’aquí, podem fer diverses modificacions. Per exemple, per fer un vídeo Time Lapse amb 1500 imatges preses cada 2 segons, podem utilitzar l’ordre següent:

gphoto2 --capture-image-and-download --interval=2 --frames=1500

Per acabar, us explicaré per sobre com es poden modificar les característiques de la nostra fotografia. Podem veure totes les característiques que podem modificar per mitjà de l’ordre següent:

gphoto2 --list-config

Per exemple, un dels paràmetres que ens retorna aquesta opció és el «shutterspeed» (velocitat d’obturació). Veiem totes les opcions que tenim:

gphoto2 --get-config shutterspeed

Veiem que (com a mínim en el cas de la meva càmera) l’opció 51 ens permet configurar aquest paràmetre a 30 segons. Per fer una fotografia amb aquest valor, executem l’ordre següent:

gphoto2 --set-config shutterspeed=51 --capture-image

Sobretot, per poder canviar el valor d’un cert paràmetre, heu de posar la càmera en un mode que permeti jugar amb aquest valor. Per exemple, no podem canviar el valor de la velocitat d’obturació si la càmera està en mode automàtic. També podeu canviar la configuració que voleu utilitzar per mitjà d’uns menús:

gphoto2 --config

Com veieu, el gpoto2 és molt complet, i no acabaríem mai d’explicar tot el que pot fer. El millor és que mireu el seu manual per veure totes les opcions que té:

man gphoto2

2 comments

  • Rodrigo on 14 de juny de 2011 at 19:35

  Reply

  Para poder comprobar si el modelo está soportado antes de instalar Gphoto2, he encontrado esta lista oficial:
  http://www.gphoto.org/proj/libgphoto2/support.php

  Y enhorabuena por tu súper artículo Oriol.
  Saludos

   • oriolsbd on 14 de juny de 2011 at 21:10
   • Author

   Reply

   Gracias por la referencia, Rodrigo. Por cierto, yo no tengo la última versión de Gphoto2 (aún uso Ubuntu 10.10), y el –list-cameras me dice que soporta 1210 modelos. Veo en el enlace que nos pasas que hay muchos más modelos soportados, llegando a 1335. 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.