El teu blog de Linux en català

Divendres de jocs: Hold on Festuc!

Hold on Festuc! és un joc lliure multiplataforma programat a Catalunya per dos estudiants com a projecte final dels seus estudis d’informàtica. Jo l’he provat i he de dir que és un joc realment addictiu. Segons paraules d’un dels seus responsables:

És un arcade estil retro o 8 bits, en el que has d’aconseguir la màxima puntuació possible abans de morir. Quan més punts, més pantalles desbloquejades. Quan més enemics eliminats, més personatges desbloquejats. Està inspirat en Super Crate Box, però a la nostra manera.

Per jugar al Hold on Festuc! necessitem tenir instaŀlat el Java de Sun (bé, ara és d’Oracle). Amb la implementació OpenJDK que ve de forma predeterminada en algunes distribucions (com Ubuntu) el joc no funciona. Per instaŀlar el Java de Sun a Ubuntu, hem d’obrir el Centre de programari i, en aquest, seleccionar el menú «Edita > Fonts de programari». A les fonts de programari, anem a la pestanya «Altre programari» i activem el repositori «Associats de Canonical». En principi el tindrem ja a la llista, però estarà desactivat. Tanquem les fonts de programari i, de nou en el centre de programari haurem d’esperar uns segons que s’actualitzin les fonts. Després, cerquem per «sun-java» i instaŀlem el programa que indica «sun-java6-jre».

Quan ja tenim el Java de Sun instaŀlat, ens hem de descarregar el joc des d’aquest enllaç:

Descàrrega de «Hold on Festuc!»

Un cop descarregat, tindrem el fitxer «Hold On Festuc v0.9 (jar).rar». Amb el nostre navegador de fitxers, anem fins al directori on l’hàgim baixat, hi fem clic amb el botó dret i seleccionem l’opció «Extreu aquí». Això ens crearà la carpeta «Hold On Festuc v0.9 (jar)». Si hi entrem, trobarem el fitxer «Hold_On_Festuc_09.jar». Feu-hi clic amb el botó dret i mostreu-ne les propietats. En la pantalla que s’obri, aneu a la pestanya «Permisos» i activeu la casella «Permet executar aquest fitxer com a un programa». Accepteu el canvi i, de nou fent clic sobre el fitxer «Hold_On_Festuc_09.jar», seleccioneu «Obre amb Sun Java 6 Runtime», i s’obrirà amb el Java de Sun. NOTA: En el meu cas, per fer tal que funcioni he hagut de desactivar els efectes d’escriptori. Si no, no se’m mostrava correctament el joc. Però els desenvolupadors m’han confirmat que normalment no cal desactivar-los.

Per si voleu executar el joc des d’un terminal, o si voleu crear-vos una llençadora, l’ordre per a executar el joc és la següent:

java -jar /directori_on_deseu_el_joc/Hold_On_Festuc_09.jar

En aquesta ordre, cal canviar «directori_on_deseu el joc» pel directori on tingueu el fitxer «Hold_On_Festuc_09.jar». En obrir el joc, el primer que ens demanarà és un nom d’usuari. El joc es desarà aquest nom d’usuari, i pujarà les estadístiques de les nostres partides a la web de «Hold on Festuc!», on podrem comparar la nostra habilitat amb la d’altres jugadors. 🙂

Després, podrem iniciar el joc. Us recomano que no proveu massa el nivell fàcil. És massa senzill, i el joc es torna monòton en aquest nivell. Els propis responsables del joc m’han comentat que és així per a gent molt poc habituada a vídeojocs. Per tant, el millor és provar el nivell de dificultat mitjà i, en poques partides, jugar al nivell difícil, on podreu prendre una mesura de l’alt nivell d’addició del joc.

Selecció de personatge al «Hold on Festuc!»

Selecció de personatge al «Hold on Festuc!»

A «Hold on Festuc!» podrem escollir entre diferents personatges. Tot i que al principi només tindrem disponible el Festuc, més endavant s’aniran alliberant altres personatges com la Pipa o el Cacauet. Durant la partida, podrem anar agafant diferents tipus d’armes (poques al principi, però a mida que anem traient punts anirem obtenint noves armes com metralleta, làser, bazooka, etc.). L’objectiu del joc és evitar que els enemics arribin a les sortides que es trobes a la part inferior de la pantalla, matant-los abans que això passi, i evitant que ens toquin.

Partida del «Hold on Festuc!»

Partida del «Hold on Festuc!»

A mi em fan molta gràcia els enemics, cadascun amb les seves característiques:

 • La pera. L’enemic més senzill. No té res especial, però habitualment van en grups.
 • El plàtan. Va molt ràpid.
 • La taronja. Li has de disparar molts cops perquè mori.
 • La poma. Quan la mates, provoca una explosió que mata els altres enemics propers… i a tu mateix si no t’allunyes. 🙂

Si us agraden els arcades altament addictius (encara que gràficament senzills) aquest és el vostre joc.

Sobre el futur d’aquest joc, un dels seus programadors m’ha comentat que, si veuen que a la gent li agrada, continuarien el seu desenvolupament, afegint-hi noves armes, un creador de pantalles, un sistema perquè sigui fàcilment traduïble, etc.

  • Guillem on 10 de juny de 2011 at 17:07

  Reply

  Quina passada de joc, quan arribi a casa el provaré!
  Sempre he pensat que els millors jocs no són els que tenen millors gràfics, són 3D i tenen mil tecles per jugar-hi. Sinó que els millors són els que tenen un funcionament senzill però t’engantxen moltíssim!
  Per cert, m’agradaria fer una pregunta als desenvolupardors: Us heu plantejar la possibilitat de fer el joc compatible amb la versió lliure del Java? Crec que valdria la pena!
  Salut i gràcies pel joc!

  • Àngel on 10 de juny de 2011 at 18:04

  Reply

  Per cert, m’agradaria fer una pregunta als desenvolupardors: Us heu plantejar la possibilitat de fer el joc compatible amb la versió lliure del Java? Crec que valdria la pena!

  El problema és l’engine que hem escollit. Degut al poc temps que hem tingut per desenvolupar (4 hores de dilluns a divendres durant un mes, contant els gràfics i tot), vam tenir que escollir un engine casi sense poder fer proves. Ens vam quedar amb el GTGE, ja que pintava prou bé, i la veritat es que quasi no ens ha decebut.
  Però ens hem trobat alguns problemes, com per exemple amb les col·lisions, o amb el tema de la compatibilitat amb OpenJDK.

  Per tant, l’única solució seria portar-lo a un altre engine o a un altre llenguatge (per exemple python amb pyGame), però hem de veure si val la pena, ja que implicaria temps en el que podriem fer millores. Pot ser fem una votació entre els jugadors, no ho sé.

  En fi, espero que t’agradi el joc, i qualsevol cosa estem per aquí 🙂

  • Marc B. on 11 de juny de 2011 at 11:24

  Reply

  El joc està disponible en català? Seria força interessant que quan comenteu nous programes o jocs aclaríssiu si també estan en català, ja que per molta gent és un punt important.

   • oriolsbd on 11 de juny de 2011 at 11:40
   • Author

   Reply

   El programa actualment només està disponible en anglès. A l’anotació ja indicava que una de les millores que tenen previstes és fer-lo fàcilment traduïble. Actualment, les cadenes estan directament en el codi. En les converses «digitals» que vam tenir amb l’Àngel quan preparava aquesta anotació ja em vaig oferir per traduir-lo.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.