El teu blog de Linux en català

Linux Mint 11 Katya

A finals de la setmana passada es va publicar Linux Mint 11 «Katya», la nova versió de la que segurament és la distribució basada en Ubuntu més coneguda i utilitzada.

Logo de Linux Mint

Logo de Linux Mint

Linux Mint 11 està basada en Ubuntu 11.04, i havia causat molta expectativa perquè els seus responsables van anunciar que no utilitzarien Unity, que ha esdevingut l’entorn predeterminat d’Ubuntu. En principi, la seva intenció era utilitzar Gnome 3 com a entorn d’escriptori però, en vistes que els paquets que han sortit de moment de Gnome 3 per a Ubuntu no funcionen massa bé (i recordem que Linux Mint es basa majoritàriament en els propis paquets d’Ubuntu), finalment van decidir que l’entorn predeterminat de Linux Mint 11 seria Gnome 2.32, i així ha estat.

Apart d’aquest fet, alguns altres trets característics de Linux Mint són el seu exceŀlent MintMenu, que ens instaŀla de forma predeterminada alguns controladors privatius (com ara els d’mp3, flash, etc.) o el seu acurat aspecte gràfic.

Linux Mint 11 i el seu MintMenu

Linux Mint 11 i el seu MintMenu

Si ens centrem més en aquesta nova versió, algunes de les seves principals novetats són:

 • Nucli 2.6.38
 • Gnome 2.32
 • Nombroses millores al gestor de programari i al gestor d’actualitzacions.
 • S’ha eliminat el Gwibber com a programa predeterminat.
 • Banshee substitueix Rhythmbox com a reproductor predeterminat.
 • GThumb substitueix F-Spot com a gestor d’imatges predeterminat.
 • LibreOffice substitueix OpenOffice.
 • Nou programa «apt download» que permet descarregar un fitxer deb i totes les seves dependències. D’aquesta manera, els podem portar a un ordinador sense connexió a internet i instaŀlar-lo fàcilment.

Com ja és habitual, el primer que s’ha publicat és la versió principal de Linux Mint 11, amb Gnome com a escriptori predeterminat. En les properes setmanes segurament s’aniran publicant les versions amb altres escriptoris, com KDE, Xfce i Lxde.

Proveu Linux Mint 11

Si voleu provar Linux Mint 11 sense haver-lo d’instaŀlar, us n’hem preparat un disc dur de VirtualBox que ja el té preinstaŀlat. Us el podeu descarregar des d’aquest enllaç:

Descarrega la Màquina Virtual amb Linux Mint 11

Recordeu que teniu disponibles moltes més imatges amb sistema operatiu preinstaŀlat a la nostra pàgina d’imatges de VirtualBox.

  • zytum on 31 de maig de 2011 at 18:37

  Reply

  Jo he deixat ubuntu i m’he passat al mint (després d provar uns dies el tinycore, encara tinc la versió 9 (Isadora) i la 11 en un usb, en la qual la setmana que ve, que tindré temps me / me’l (l’)instaŀlaré com cal

   • zytum on 1 de juny de 2011 at 06:53

   Reply

   Bé, m’he deixat comentar que també hd provat l’usb live i fins que els de mint no facin cap destrossa com els de canonical, continuaré amb ells; mint supera ubuntu (bé tampoc seria difícil quan es basa amb ubuntu i es pot modificar…)

  • Antoni on 4 de juny de 2011 at 20:08

  Reply

  Jo ja fa uns 5 anys que l’utilitzo i n’estic encantat. He provat de canviar i no n’hi hagut cap d’altra que m’hagi agradat. Ara bé, dins les distribucions bones, si em demanau quina és millor, linuxmint o opensuse, per exemple, us contestaré amb una altra pregunta: Audi o BMW? Simplement és una qüestió de gustos. Tant de bo algún dia la versió basada en Debian, sigui igual de bona que la basada en Ubuntu i poder-nos aprofitar de l’opció Rolling-Realese.

  • asincron on 3 de setembre de 2011 at 17:16

  Reply

  Per mi aquesta es la millor Distro.

  Estic treballant amb la versió 9 (Isadora), això si jo treballo amb entorn gràfic Enlightenment, si no l’heu provat us el recomano.

  Salutacions.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.