El teu blog de Linux en català

Pirates de Catalunya dóna suport a la Candidatura d'Unitat Popular (Tarragona, Reus i Valls)

Les eleccions del 2010

El darrer mes de setembre es presentava el partit dels Pirates de Catalunya (PIRATA.CAT), amb la intensió de concórrer a les eleccions de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

Pirates de Catalunya

Aquest fet va suposar ficar sobre la taula temes tan importants com la defensa del programari lliure, la transparència, la privacitat a Internet, i la democràcia directa.

Cal comentar, però, que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va decidir, en Assemblea Nacional, no concórrer a aquelles eleccions autonòmiques per poder-se centrar en les eleccions municipals.

Coincidències amb les Candidatures d’Unitat Popular

Alguns d’aquest punts, com la democràcia directa, ja eren defensats a la pràctica i des de feia anys per les CUP. Així, els seus regidors actuen al ple municipal segons el que decideix l’Assemblea de la CUP, una assemblea que és oberta a tothom qui hi vulgui participar.

Candidatura d'Unitat Popular

Alhora, però més tímidament, les CUPs han impulsat el programari lliure a les administracions, manifestos de suport a l’Ubuntu, etc.

Eleccions municipals 2011

Davant d’aquesta similaritat ideològica entre aquestes dues formacions polítiques, era lògic que volguessin sumar esforços de cara a les eleccions municipals d’aquest diumenge 22 de maig del 2011.

D’aquesta manera, Pirates de Catalunya dóna suport a les Candidatures d’Unitat Popular de Tarragona i Reus. A Valls, el Hacklab dóna suport a la CUP de Valls.

El suport a Tarragona

Aquest suport es concreta a través de la participació de Pirates de Catalunya i el nostre col·lectiu, GNULinux.cat, a travès de’n Pau, a les jornades participatives d’elaboració del programa electoral de la CUP.

 

Construïm Tarragona

Construïm Tarragona

Les jornades, amb el títol Construïm Tarragona, que es dugueren a terme entre el 26 de febrer i el 9 d’abril, van servir perquè les organitzacions que volguessin i els ciutatdans a nivell individual aportessin les seves propostes, per així poder elaborar el programa sobre com volem que sigui la ciutat de Tarragona als propers anys.

L'equip GNULinux.cat, CUPaire i Pirata en la jornada sobre noves tecnologies

L'equip GNULinux.cat, CUPaire i Pirata en la jornada sobre noves tecnologies

Com ajudaran aquests pactes al Programari lliure?

La resposta, per a mi, és evident. Pirates de Catalunya i GNULinux.cat assistiren a la cinquena i darrera jornada, anomenada: Noves tecnologies, impulsem la cooperació ciutadana, del 9 d’abril del 2011, aportant les seves propostes.

Noves tecnologies, impulsem la cooperació ciutadana

Noves tecnologies, impulsem la cooperació ciutadana

D’aqueta manera, des del municipi de Tarragona, es treballarà clarament a favor del programari lliure i les llibertats bàsiques a la xarxa. Alhora, penso que la colaboració dels Pirates amb la CUP pot facilitar l’adopció de les noves tecnologies, com l’Idea Torrent que els Pirates tenen implementat com a sistema de participació, per avançar cap a la democràcia directa.

Les propostes que és presentaren i, que fóren incloses al programa electoral:

 • Considerem que l’accés a Internet és un dret bàsic i universal per a les persones
 • Implementarem l’Internet gratuït a través de la xarxa oberta, lliure i neutral Guifi.net, la qual permetrà l’accés a tothom a la xarxa i als serveis municipals, com per exemple aquells serveis que permeten la transparència, la participació ciutadana i les gestions mitjançant la finestreta única.
 • Incidirem en la seguretat de les dades personals de la ciutadania per part de l’Ajuntament, exigint, doncs, que l’ús de programari utilitzat pel consistori sigui auditable.
 • Permetrem l’accés lliure, fàcil, gratuït i transparent a tota la informació elaborada i gestionada per l’Ajuntament tant en la vessant administrativa com en la de moviments econòmics, sempre respectant la protecció de dades personals.
 • Impulsarem la finestreta única com a espai on es pugui realitzar qualsevol tràmit amb les administracions d’una forma ràpida i senzilla, per mitjà d’un portal segur, prioritzant els formats digitals per reduir despeses.
 • Reclamarem el cànon digital cobrat pels equipaments electrònics adquirits pel consistori, que s’ha de retornar segons la sentència del Tribunal Europeu de Justícia.
 • Crearem l’Espai Virtual Interactiu de Tarragona, que serveixi per impulsar processos de participació ciutadana on els ciutadans puguin exposar i debatre idees i propostes de millora de la ciutat, i que aquestes tinguin un caràcter vinculant.
 • Retransmetrem en directe per la xarxa les sessions plenàries, les quals podran ser consultades a través de la xarxa.
 • Implementarem el Programari Lliure a l’Ajuntament amb l’objectiu de reduir la despesa en llicències de programari informàtic privatiu, tenint un major control de les dades dels ciutadans, impulsant l’economia local en l’àmbit de les Noves Tecnologies com a alternativa a l’actual externalització d’aquesta a empreses d’altres països.
 • Invertirem en companyies que millorin i adeqüin el programari lliure a les necessitats de l’Ajuntament.
 • Fomentarem la presència la veu de la ciutadania als mitjans públics.
 • Democratitzarem els mitjans públics, garantint la qualitat de la informació al marge de les institucions i la presa de decisió cooperativa entre els professionals.
 • Assegurarem condicions dignes de treball als mitjans públics, a costa d’equiparar salaris i eliminar càrrecs imposats i innecessaris des del consistori.
 • Impulsarem i donarem suport a les iniciatives populars i associatives en matèria de comunicació, a nivell de barris o de ciutat, alhora beneficiós per a la cohesió social i per fer sentir la veu de tots els ciutadans.

El programa sencer de la CUP de Tarragona el podeu consultar per eixos des d’aquest enllaç.

  • Aljullu on 12 de maig de 2011 at 22:57

  Reply

  M’agrada molt la notícia que el Partit Pirata se sumi a la CUP, són dos partits que m’agraden molt.

  Tot i això, crec que ara tenim una prioritat força més urgent: aconseguir la independència. I en aquesta vessant crec que Solidaritat Catalana per la Independència farà més feina que la CUP.

   • Guillem on 13 de maig de 2011 at 00:05
   • Author

   Reply

   No entenc gaire bé la teva argumentació, ja que la CUP ha demostrat amb anys de treball tota la feina que ha fet per la independència, sent l’acció més destacable idear a Arenys de Munt els referèndums d’independència. Per tant no es pot dir que la CUP no prioritzi la indepenència. El que passa és que alhora, té un discurs social.

   Personalment penso que SI estava molt bé a les autonòmiques, però a les municipals perd tot el seu sentit, ja que tenen un discurs completament buit més enllà del tema independentista que comparteix amb la resta de formacions que ja han demostrat ampliament que ho són.

   Pel cas de Tarragona, que connec, trobo un error que s’hagi presentat SI, ja que a diferència de la CUP, no porten ni dos mesos d’existència, i la CUP porta anys treballant-hi, per tant per a mi està clar qui ha fet feina cap a la indepenència. A més a més, la CUP ha fet el programa amb la gent de Tarragona de forma participativa, cosa que no poden dir cap altra formació. Sense anar més lluny, SI a Tarragona diuen que no volen fer públic el seu programa electoral. Llavors com els hem de votar?

   De totes maneres, trobo molt bé que SI es presenti a altres municipis on no es defensa l’independentisme.

   Molta sort Aitor, segur que ho faràs molt bé i espero personalment que impulseu les noves tecnologies.

    • Daniel on 13 de maig de 2011 at 00:08

    Reply

    Tens raó, SI pot ajudar a aconseguir vots per a la independència però un cop aconseguida no pot aconseguir tot el protagonisme.

    • Aljullu on 13 de maig de 2011 at 00:48

    Reply

    Et posaré un exemple, imagina’t que un partit té 10 minuts per convèncer als ciutadans. Si el partit és SI, es passarà els 10 minuts parlant de la independència. Si el partit és la CUP o ERC, es passaran 5 minuts parlant de la independència i 5 minuts parlen d’esquerres.

    L’exemple que poso és una mica absurd, però es pot extrapolar a tot arreu on vulguis. Molts dels cartells que la CUP penja als carrers, són per demanar el canvi de model econòmic i no per demanar la independència. En canvi, el 100% de cartells de SI demanen la independència.

    Si entres al web de la CUP, veuràs que moltes notícies parlen de les esquerres i les dretes i unes quantes de la independència. Si entres al web de SI veuràs que totes les notícies parlen de la independència.

    Que la CUP ha treballat molt per la independència? Sí. Però crec que ara hi ha un partit que “va més per feina” i com que jo també vull anar per feina, els votaré.

    PD: tu no deus ser del Racó Català, no? perquè aquestes discussions es repeteixen cada dia allà xD

     • Guillem on 13 de maig de 2011 at 00:55
     • Author

     Reply

     El teu exemple és una mica demagòic, ho has de reconeixer.

     De totes maneres l’interessant d’aquesta notícia és que els Pirates donen suport a la CUP a Tarragona, Reus i Valls, i que aquest suport és concreta amb adoptar totes les propostes dels Pirates, cosa que em sembla molt bona per l’impuls del programari lliure i la democràcia directa, i amb això SI hi té poc a dir, perquè com tu has dit, només parlarà d’indepenència sense anar més lluny.

     PD: Per cert, saps que puc fer per registar-me al Racó Català?

      • Daniel on 13 de maig de 2011 at 02:05

      (Del web: Registre D’usuaris. Per tasques de manteniment el servei està temporalment deshabilitat)

      Això em recorda a una situació dins la pel·lícula El viento que agita la cebada (the wind that shakes the barley). És sobre la guerra entre Irlanda i Anglaterra fa desenes d’anys, i es veu com els demòcrates irlandesos es divideixen perquè uns volen fer fora els anglesos a mala manera (deixant les esquerres a segon pla) i els altres volen seguir fidels als seus ideals, acusant als primers dient que ja poden fer fora a l’enemic, que llavors ho seran ells.

      Bé, situacions complexes 🙂 Bona nit!

      • Aljullu on 13 de maig de 2011 at 10:24

      L’exemple que he posat era bastant senzill, però segons com jo veig les coses, algú que només treballa per un ideal, pot dedicar-hi més temps, esforços i inversió que algú que té al cap moltes altres coses.

      Ja he dit que trobava molt bona notícia que el Partit Pirata i la CUP s’ajuntessin, és més, m’agradaria que fos així a tots els municipis, no només a aquests tres. Però tot i així, jo no els votaré.

      L’última persona que conec que s’hagi registrat al Racó em sembla que va haver de trucar als administradors. No sé perquè el registre està tancat.

  • Aitor Ruano Miralles on 12 de maig de 2011 at 23:42

  Reply

  Ei Aljullu! Compartim ideologia, jo també soc de SI, i de fet soc a la llista de SI per Amposta. També em sento totalment identificat amb l’ideologia del partit pirata i de les CUP, de fet SI també inclou la regeneració democràtica i la participació ciutadana en el seu programa, per desgràcia han decidit no presentar-se en coal·lició amb cap altre partit 🙁

  Jo vui un estat independent amb tecnologies lliures! 😀

  • Aitor Ruano Miralles on 12 de maig de 2011 at 23:42

  Reply

  El “vui” aquest fa mal a la vista: “vull”

  • Marcel on 13 de maig de 2011 at 02:23

  Reply

  Jo crec que l’important és poder decidir sobre allò que més ens interessi, sigui la independència o sobre el centre cívic del meu barri.

  M’ha costat decantar-me pel que votaré i encara no ho tinc clar entre aquests dos ja que tenen ideologia semblant en el que a mi m’impulsa a votar-los. (Crec que som pocs qui ens fotem currada de mirar propostes diferents XD Total, tothom vota PPSCIU…)

  Us deixo un vídeo de Pirates que a mi m’ha acabat de convènçer!

  • Pau on 13 de maig de 2011 at 07:31

  Reply

  Molt bon article, Guillem. 🙂

  • ilitch on 14 de maig de 2011 at 09:55

  Reply

  CUP sí… CUP no… millor SI? Jo sóc de la CUP i puc entendre que algu utilitzi arguments per dir que és millor posar partits indepes a les municipals (?¿?¿?); però la CUP ha demostrat en aquest temps que les coses que fa no ho fa ni per electoralisme ni per possibilisme (com ha fet SI a molts pobles). SI no té per què acceptar el programari lliure, les CUP porten implícits ens el seu projecte l’alliberament i sobirania digital utilitzant linux, guifi, …

  La veritat és que aquesta noticia “m’ha emocionat” per fi ens comencem a coordinar els sectors d’esquerres, que fins ara només ens havíem barallat i separat jeje.

  Pau, ànims!! visca gnu/linux, visca guifi i visca la CUP!!!

  PD: potser un dia la gent de la CUP d’Olot ens hauriem de reunir amb els “surenys” per aprendre una mica de la vostra organització.

  SAX

  • ilitch on 24 de maig de 2011 at 13:01

  Reply

  ENHORABONA!!
  Cada dia més indignats… però també organitzats!!
  Salut, amor i xarxa… i una mica de revolució que també toca!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.