El teu blog de Linux en català

Firefox a Natty, per defecte variant valenciana (com tornar a la versió català general)

Durant els darrers mesos hem estat treballant amb el David Planella, responsable de totes les traduccions de l’Ubuntu, per poder completar l’adaptació valenciana de l’Ubuntu. En un principi tot ha anat perfectament atès que els programes de GNOME i KDE implementen correctament la compatibilitat amb l’estàndard BCP-47, un estàndard internacional que permet fer servir una subetiqueta (-valencia) al codi català (ca) per tal d’identificar al variant valenciana del català assegurant en tot moment la unitat lingüística.

Existeix un problema, però, i és que no tots els programes implementen correctament aquest estàndard i poden crear algun conflicte a l’hora d’identificar-lo. En David Planella, per facilitar-nos el procés, va afegir la traducció «ca-valencia» del Firefox al Launchpad per tal d’evitar haver d’instal·lar-lo a part a l’Ubuntu. El problema és que sembla que l’Ubuntu es torna una miqueta boig a l’hora d’identificar ambdues traduccions, simplement perquè el Firefox no fa servir l’estàndard BCP-47 i això ha produït que en algunes instal·lacions del nou Ubuntu 11.04 a alguna gent el Firefox se li mostre en variant valenciana.

Com tornar-ho a català general

Senzill: aneu a Eines » Complements i allà feu clic sobre la pestanya «Llengües». Veureu que apareixen el paquet de català i de català (valencià). Simplement desactiveu o desinstałleu el paquet de valencià i reinicieu. Amb això el Firefox tornarà a mostrar-se en català general.

Menú principal del Firefox en variant valenciana

  • xavier on 1 de maig de 2011 at 15:26

  Reply

  On és “Eines”? No ho se veure a la captura de pantalla.

   • oriolsbd on 1 de maig de 2011 at 21:45

   Reply

   Si tens activat el menú global de Firefox 4 (com es mostra a la captura de pantalla), directament has d’anar al menú de Firefox i seleccionar l’opció «Complements».

  • Daerun on 2 de maig de 2011 at 23:31

  Reply

  Ep, això no passa només a Ubuntu: jo m’hi he trobat tant a Arch com a Debian!

   • Pau on 3 de maig de 2011 at 07:13
   • Author

   Reply

   Com? No és possible, simplement perquè ni Arch ni Debian porten el paquet ca-valencia instal·lat. El paquet ca-valencia és una extensió que s’ha d’instal·lar a part. El que vam fer a l’Ubuntu va ser afegir-lo al launchpad com a extensió addicional.

   Però a Debian i a l’Arch no hauria de passar. Ja he estat treballant amb Arch i no m’ha passat. Pots explicar-nos això? T’ha passat en una actualització o en una instal·lació nova? Quina versió de les distribucions? (bé, arch és rolling)

  • Daerun on 3 de maig de 2011 at 12:35

  Reply

  Perdó, és cert, a Arch no em va passar, ara estava confós, és a Ubuntu i a Debian -Squeeze- on m’ha passat. Ara no recordo com em vaig instal·lar el paquet al Debian, si em va sortir en català directament o si li vaig instal·lar posterior ment el paquet català. El que sí és cert és que inicialment el tenia en variant catalana, i després d’una actualització em va sortir en valenciana.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.