Hui s’ha presentat la versió de l’Ubuntu més trencadora de totes les que s’han presentat els últims anys: l’Ubuntu 11.04 amb nom en codi «Natty Narwhal». També és l’Ubuntu més polèmica.
L’escriptori
El canvi principal de l’Ubuntu 11.04 és l’entorn d’escriptori: Unity. Unity és una capa per sobre de GTK programada amb Compiz que tracta d’innovar l’aspecte clàssic de l’escriptori GNOME: s’afegeix una llançadora d’aplicacions a la part esquerra de la pantalla des de la qual l’usuari pot fer totes les operacions normals per obrir aplicacions, desplaçar-se entre els escriptoris virtuals, accedir a les carpetes, etc.
Unity també canvia la forma amb la què l’usuari accedeix a les aplicacions i carpetes: en fer clic sobre el botó superior esquerre on apareix el logo de l’Ubuntu accedim a una espècie de menú evolucionat on podem cercar l’aplicació que volem executar o bé accedir a diferents seccions fent servir les dreceres disponibles:
Per navegar entre les carpetes de l’usuari s’ha fet de manera que existeixen dues formes d’accedir-hi: el clàssic nautilus o bé mitjançant el llançador que trobem a la barra d’aplicacions de l’esquerra. Aquest és un aspecte que a Unity a quedat a mitges, ja que pareix que en un principi la idea era que l’usuari no haguera d’accedir al Nautilus per navegar entre els fitxers.
També des de la barra d’aplicacions podem accedir a la visualització dels diferents escriptoris. Tot fet amb la finalitat d’aconseguir una experiència d’usuari més intuïtiva i, sobretot, ràpida a l’hora de moure’s per l’escriptori:
El quadre superior
La barra superior on fins ara teníem els menús «Aplicacions», «Llocs», «Sistema» i els ginys també ha canviat. D’entrada, quan s’executa una aplicació, el menú contextual ja no apareix a la finestra, sinó que apareix a la barra superior. És una millora important quan a estalvi d’espai.
Per altra part, a l’igual que al GNOME3, ja no es podran afegir o traure fàcilment els ginys que hi apareixen. Cal dir que aquest era un dels aspectes més desordenats del quadre superior que s’ha decidit resoldre immobilitzant-lo.
Preferències del sistema
Des del botó que gestiona la sessió ara podrem accedir també als paràmetres del sistema. Bàsicament és una finestra des d’on podrem accedir a tot allò on abans accedíem des de Sistema. Això s’assembla molt a la forma en què s’accedeix a les preferències del sistema dels ordinadors amb MacOSX.
Un centre de programari més complet
Una altra de les principals millores a l’Ubuntu 11.04 és el Centre de programari. L’evolució ha estat clara: enfocar-ho com un market a l’estil de l’Android Market o l’AppStore d’Apple.
- S’ha creat un sistema de valoracions i comentaris per a cada aplicació
- Aplicacions recomanades segons l’ús que fem servir de l’ordinador
- Temps de càrrega molt més ràpid
- Aplicacions GPL i comercials
I molt més
Ubuntu 11.04 inclou el nucli 2.6.38 que inclou moltes millores, sobretot relacionades amb l’apartat gràfic. Tot i així, ja vam comentar que aquesta versió del nucli sembla tindre problemes amb el consum de la bateria.
Banshee serà el reproductor per defecte, LibreOffice substituirà definitivament a l’OpenOffice.org i es continuarà potenciant l’ús del servei Ubuntu One (tipus Dropbox).
Baixada i guies d’instal·lació
Podeu baixar l’Ubuntu des de l’enllaç següent:
Baixa l’Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (versió de 32bits) »
Baixa l’Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (versió de 64bits) »
Des de GNULinux.cat hem creat tot un seguit d’articles per tal de facilitar-vos la tasca d’instal·lació i ús d’aquesta nova versió de l’Ubuntu:
Guia d’instal·lació de l’Ubuntu 11.04 »
Primeres passes amb l’Ubuntu 11.04 »
Instal·lació de programes a l’Ubuntu 11.04 »
Personalització de l’aparença a l’Ubuntu 11.04 »
19 comments
Skip to comment form
No funciona Ubuntu Natty 64 bits en un portatil VGN-NR21S.
Crec que és per culpa de la targeta gràfica NVIDIA Gforce 8400M GT…
O pq m’he descarregat la versio 64 bits i el Intel Cre 2 Duo no es 64 bits?
Però no acaba d’arrancar mai…
Hola Joanet,
És possible que siga cosa de la gràfica. En principi no hauries de tindre problemes amb els 64bits, ja que el sistema t’avisaria si no es poguera. Pots provar amb la versió de 32bits, però no crec que resolga el teu problema. Hauràs de resoldre el tema de la gràfica.
A mi em passa el mateix, tot i que jo tinc una gràfica AMD. Es queda a la pantalla d’inici, la que posa ubuntu, i d’allí no passa.
Dius: “LibreOffice substituirà definitivament a l’OpenOffice.org”.
Un terç del país està usant l’OpenOffice a les escoles valencianes (Lliurex). Crec que hauré d’informar-me bé del canvi a LibreOffice: si és millor i per què, compatibilitat, etc.
Hola Jordi,
El canvi de l’OpenOffice.org a LibreOffice és un punt de no retorn. Oracle està abandonant completament el desenvolupament de l’OOo, l’últim pas que va fer va ser: «deixar el projecte en mans de la comunitat», quan «la comunitat» és tota aquella gent que ja va decidir dedicar-se al LibreOffice.
Ara la qüestió es troba en com acabarà tot. Lliurex acabarà migrant a LibreOffice, però has de pensar que LibreOffice és exactament que l’OOo, és simplement allò que es coneix com un «fork».
Ja en parlarem d’això.
Jo creia que Oracle cediria la marca OpenOffice arrel d’això de deixar-ho en mans de la comunitat… O sigui que podria ser que recuperessin el nom??
Pufff… no se sap. El que sí que acabarà passant és que ens una cosa o l’altra desapareixerà. La «comunitat» està ara amb el LibreOffice. Si Oracle cedeix el seu nom, doncs probablement LibreOffice com a nom desapareixerà i tornarem a OpenOffice. Si Oracle no el cedeix, llavors OpenOffice.og desapareixerà i només quedarà el nom «LibreOffice».
Els problemes de bateria del nucli fan que perdi interès en actualitzar-me… Ara la bateria em dura 15-20 minuts… no vull passar a 10-15 per una regressió…
Que tens una bateria de mitja cel·la?? xD
A mi em diu que la meva bateria esta danyada i només es pot carregar fins a un 35% de la carrega original… O sigui que ho faig servir mes com un SAI que com un portatil… Es llastima però no es pot fer servir el portatil en bateria gaire estona perque es fan malbé molt rapid.
Jo me’n vaig haver de comprar una de nova ara no fa gaire perquè just em va passar això però portat a l’extrem: em durava 3 minuts de duració màxima.
Vaig estar mirant el perquè se m’havia passat això i vaig arribar a la conclusió q
On te la vas comprar? Jo he mirat arreu i trobo que són caríssimes.
Encara no està resolt el tema de la duració de la bateria?
No, encara no està resolt. No sabem el que tardaran, perquè no és un problema d’Ubuntu en sí, sinó de tota la branca 2.6.38 del nucli, que és la que utilitzen en les seves noves versions la majoria de distribucions que s’estan actualitzatant per aquestes èpoques. 🙁
Actualitzant que hi falta gent! Ja fris que acabi s’actualització… Unity no deu venir per als que anam amb Kubuntu, no?
No, no. Pensa que no té res a vore Unity amb KDE. Unity funciona sota GNOME.
Algú em pot dir com anar a l’escriptori quan tens oberta alguna aplicació amb Ubuntu 11.04 Natty Narwhal ?
No he trobat cap botó com en les anteriors versions.
Moltes gràcies.
Pau, només comentar que el motor de Unity no és Mutter (que si que ho és pel gnome-shell) sinó Compiz.
Gràcies pel complet article.
Gràcies, pep. Ara ho canvie.
Trobo el nou entorn d’escriptori una aposta arriscada. De moment em costa acostumar-m’hi, sobretot pel fet d’haver de buscar el llançador a l’hora de canviar de finestra o haver de buscar a dalt de tot les ordres de fitxer, edita, visualitza etc.
A veure com prova al llarg del temps…